Κοσμος

Afd: Δεύτερη δύναμη μετά την τελευταία δημοσκόπηση στη Γερμανία – Σε πτώση οι Φιλελεύθεροι

Ανεβαίνει το αντι-μεταναστευτικό κόμμα της Βάγκενκνεχτ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πρόεδρος του AfD, Μπιερν Χέκε
Ο Πρόεδρος του AfD, Μπιερν Χέκε © ΕΡΑ/CLEMENS BILAN

Afd: Δεύτερη δύναμη μετά την τελευταία δημοσκόπηση στη Γερμανία – Σε πτώση οι Φιλελεύθεροι

Άνοδο του AfD και του λαϊκιστικού αριστερού κόμματος της Βάγκενκνεχτ αλλά και πτώση των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων καταγράφει μια νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία, προκαλώντας σοκ στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3wkl0u0chip)

Δεύτερο το AfD στην τελευταία δημοσκόπηση στη Γερμανία

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση των Insa-Meinungstrend για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, την πρώτη μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΑfD στη Θουριγγία και στη Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας, η Ακροδεξιά αυξάνει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 19%, τα ποσοστά της στην πρόθεση ψήφου, κι αυτή τη στιγμή είναι δεύτερη, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες, που παραμένουν πρώτη δύναμη με 31,5%.

Ενισχυμένο, εκτός από την AfD, εμφανίζεται και το λαϊκιστικό αριστερό κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ (Αριστερή Συμμαχία - BSW), με ποσοστό 9,5% (+0,5%), σε σύγκριση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση του ίδιου ινστιτούτου.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ ηγέτιδα του πολιτικού συνδέσμου BSW © CLEMENS BILAN/ΕΡΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa, αν την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονταν γενικές εκλογές, η CDU θα εξασφάλιζε 232 έδρες στη γερμανική Βουλή, η ακροδεξιά AfD 140, οι Σοσιαλδημοκράτες 111, η Αριστερή Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ 70 και οι Πράσινοι 77.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς βρίσκονται στην τρίτη θέση, διατηρώντας το 15% της περασμένης εβδομάδας, μπροστά από τους συγκυβερνώντες Πράσινους, που υποχωρούν κατά μία μονάδα, στο 10,5%, και τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους Φιλελεύθερους, που καταβαραθρώνονται στο 4,5% (-1%) και δεν πιάνουν, έτσι, το όριο εισόδου στην Μπούντεσταγκ (5%).

Εκτός γερμανικής Βουλής θα έμενε και το αριστερό κόμμα Die Linke, με 2,5% (-0,5%), αν γίνονταν οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή.

Καταποντίζονται οι Φιλελεύθεροι

Οι Φιλελεύθεροι υπέστησαν πανωλεθρία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στα δύο κρατίδια του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας, μένοντας εκτός της τοπικής Βουλής στη Θουριγγία με 1,1%, αλλά και εκείνης στη Σαξονία, όπου καταποντίστηκαν στο 0,9%.

«Αν οι Φιλελεύθεροι δεν περάσουν τον πήχη του 5%, τότε μειώνονται οι επιλογές των δύο αδελφών κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU) για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Απομένει μόνον η επιλογή του παλαιού Μεγάλου Συνασπισμού, που μόνο μεγάλος δεν θα είναι πια», δήλωσε στην Bild ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων, Χέρμαν Μπίνκερτ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.