Κοσμος

Ζιζέλ Πελικό: Επιζώσα βιασμού, γενναία γυναίκα

Επί μία δεκαετία ο σύζυγος της τη νάρκωνε και καλούσε τους βιαστές της στο σπίτι - τώρα μιλάει εκείνη

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζιζέλ Πελικό
Ζιζέλ Πελικό © BFMTV/Youtube

Η Ζιζέλ Πελικό είναι η γυναίκα που η ιστορία απανωτών βιασμών της συντάραξε τη Γαλλία: τα στοιχεία, τα παράδοξα, η φρίκη

Το όνομά της είναι Ζιζέλ Πελικό. Και το γνωρίζουμε επειδή η ίδια το επέλεξε. Είναι η επιζώσα της φρικτής υπόθεσης απανωτών βιασμών που οργάνωσε ο σύζυγός της, Ντομινίκ. Είναι η γυναίκα που επί 10 χρόνια, όταν ξάπλωνε να κοιμηθεί ναρκωμένη από τα χάπια βιασμού που την τάιζε συστηματικά ο σύζυγός της, δεκάδες άνδρες έμπαιναν στο σπίτι της και ξεσπούσαν επάνω της τις ανώμαλες ορέξεις τους.

Η Πελικό, όμως, έχει τον τελευταίο λόγο. Χθες και για τους επόμενους 4 μήνες από το Κακουργιοδικείο της περιφέρειας Vaucluse θα παρελάσουν 51 άνδρες. Κατηγορούνται για τον βιασμό της Ζιζέλ, κατά τη διάρκεια των ετών 2013 - 2020, υπό την καθοδήγηση, τη φωτογράφιση και τη βιντεοσκόπηση της φρίκης από τον σύζυγό της, Ντομινίκ.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, για το μέγεθος της φρίκης που κατάφερε να χωρέσει ένας γάμος και η άγνοια μiας αθώας, μεσήλικης γυναίκας που όταν έκλεινε τα μάτια, από το σώμα της περνούσαν δαίμονες και κολάσεις: όταν ξυπνούσε και μετά από λίγο καιρό συνεχούς νάρκωσης, πίστευε ότι αρρώσταινε, ότι έχανε τα λογικά της, ότι σταδιακά κυλούσε σε κάτι που έμοιαζε με άνοια. Η Πελικό είχε ακόμα αποφασίσει να αυτοκτονήσει, όμως η επιμονή της και η πρόσδεση της στη λογική δεν την εγκατέλειψε.

Ντομινίκ Πελικό
Ντομινίκ Πελικό © Crime Tape/Youtube

Πυροσβέστης, τεχνίτης, πρώην αστυνομικός, ηλεκτρολόγος, δημοσιογράφος: οι 51 κατηγορούμενοι που δικάζονται για τον βιασμό της Πελικό στο Mazan της Vaucluse δεν πάσχουν από κάποια αξιοσημείωτη ψυχολογική παθολογία, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν το αίσθημα «παντοδυναμίας» τους πάνω στο γυναικείο σώμα. «Δεν υπάρχει τυπικό προφίλ ενός βιαστή. Ο βιαστής είναι ο οποιοσδήποτε», δήλωσε στο AFP η Véronique Le Goaziou, ερευνήτρια στο Laboratoire Méditerranéen de Sociologie που ειδικεύεται στη σεξουαλική βία.

Γιατί αυτή η υπόθεση βιασμού έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη

Η ασυνήθιστη στη φρίκη και στην ένταση της δίκη που ξεκίνησε στην Αβινιόν τη Δευτέρα, με τη γαλλική πολιτεία εναντίον του Ντομινίκ Πελικό, που επέτρεψε σε περισσότερους από 90 αγνώστους να βιάσουν τη γυναίκα του, χωρίς να ζητήσει χρήματα ή να κάνει κάποια άλλη συμφωνία, έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη εξαιτίας της απόφασης εκείνης να μη γίνει αυτή η δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Να γίνει γνωστό το όνομά της «ώστε να αλλάξει στρατόπεδο η ντροπή», όπως είπε. «Ώστε να μη χρειαστεί στο μέλλον άλλες γυναίκες να βιώσουν κάτι τόσο τρομερό».

Όταν άρχισε να ψάχνει τι μπορεί να της συνέβαινε, ήταν οι γιατροί που την ενημέρωσαν ότι στο αίμα της κολυμπούσαν άφθονες ποσότητες από το «χάπι του βιασμού»

Η 72χρονη σήμερα Πελικό δεν θυμάται τίποτα απ’ όλα αυτά. Θυμάται, όμως, ότι για καιρό κάθε πρωί ανακατευόταν και πονούσε. Έχανε τα μαλλιά της και μαζί τη μνήμη της. Είχε αρχίσει να φοβάται ότι παθαίνει άνοια ή ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια που κάθε βράδυ απομυζούσε τις δυνάμεις της. Όταν άρχισε να ψάχνει τι μπορεί να της συνέβαινε, ήταν οι γιατροί που την ενημέρωσαν ότι στο αίμα της κολυμπούσαν άφθονες ποσότητες από το «χάπι του βιασμού». Τις πρώτες λεπτομέρειες τις έμαθε από τους γιατρούς και τις τελευταίες από τους ανακριτές της γαλλικής πόλης, που το 2020 βρέθηκαν μπροστά σ’ αυτή τη φρικτή υπόθεση.

Ζιζέλ Πελικό
Ζιζέλ Πελικό © BFMTV/Youtube

Άλλωστε, όλη αυτή η κόλαση, επί μία δεκαετία καταγραφόταν σε βίντεο και φωτογραφίες από τον σύζυγό της, Ντομινίκ Πελικό, που όσο η γυναίκα του γινόταν βορά στα νύχια άγνωστών της ανδρών, εκείνος κυκλοφορούσε με την κάμερα στο χέρι καταγράφοντας τα πάντα. Όταν πια ενημερώθηκε για όλα, η 72χρονη Πελικό ζήτησε ανοιχτή δίκη και πλήρη δημοσιοποίηση των όσων θα έρχονταν στο φως και θα ακούγονταν μέσα στη δικαστική αίθουσα. Μετά από διάσκεψη, το δικαστήριο συμφώνησε τη Δευτέρα ότι αυτό που έκανε η Πελικό ήταν μια γενναία χειρονομία προς όλες τις άλλες γυναίκες στον κόσμο.

Είναι ο Πελικό ένας διαταραγμένος

Η υπόθεση του Ντομινίκ Πελικό θεωρείται ένας εξαιρετικά σπάνιος τύπος υπόθεσης, για διάφορους λόγους: κατ’ αρχάς για το κίνητρο. Κατά δεύτερον, λόγω της ηλικίας των ανθρώπων αυτής της φρίκης. Ο λόγος για ένα ζευγάρι γύρω στα 60 που ήταν μαζί από το 1971, που είχαν αποκτήσει παιδιά και εγγόνια και που φαινομενικά απολάμβαναν μια ήσυχη ζωή. Και μετά είναι και ο αριθμός των κατηγορουμένων.

Από εκείνους που θα παρουσιαστούν ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου της Vaucluse μέχρι τον Δεκέμβριο, άνδρες ηλικίας 21 έως 68 ετών όταν αποκαλύφθηκαν οι πράξεις που διαπράχθηκαν μεταξύ 2011 και 2020, προκύπτουν τρεις κατηγορίες: ο σύζυγος, ο οποίος «οργάνωσε» τους 92 βιασμούς –εκείνοι που θεωρούνται ύποπτοι ότι επισκέφθηκαν το σπίτι του ζευγαριού μόνο μία φορά– και εκείνοι που ήρθαν αρκετές φορές.

Σκίτσο του Ντομινίκ Πελικό στο δικαστήριο
Σκίτσο του Ντομινίκ Πελικό στο δικαστήριο © BFMTV/Youtube

«Η πρώτη αντίδραση που θα έρθει στα χείλη πολλών ανθρώπων θα είναι “είναι τρελός”. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη. Μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των βιαστών διαγιγνώσκεται ότι έχει πραγματική ψυχική παθολογία», λέει η κ. Λε Γκοαζίου για τον βασικό κατηγορούμενο.

Το προφίλ του συζύγου που οργάνωσε τους βιασμούς της συζύγου του

Ο 71χρονος σήμερα Ντομινίκ Πελικό, πρώην υπάλληλος της EDF, δεν πάσχει από «καμία παθολογία ή ψυχική ανωμαλία», αλλά από «σεξουαλική παρέκκλιση ή παραφιλία τύπου ηδονοβλεψίας», σύμφωνα με διάφορες ψυχιατρικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Περιγράφεται ως «πατριάρχης», «χειριστικός» με «διεστραμμένη» προσωπικότητα, που χρησιμοποιεί τη σύζυγό του ως «δόλωμα».

Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, εξήγησε ότι αντλούσε «ευχαρίστηση» από το να βλέπει τη σύζυγό του να αναγκάζεται να εκτελεί πράξεις που συνήθως αρνιόταν να κάνει. «Το γεγονός ότι υποτάσσεις κάποιον μπορεί να σου δημιουργήσει ένα τεράστιο αίσθημα παντοδυναμίας και εξουσίας πάνω σε ένα πιο αδύναμο άτομο ή σε κάποιον που εξουσιάζεις. Πρόκειται για ένα αίσθημα ανδρικής κυριαρχίας», επισημαίνει η Véronique Le Goaziou. Ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος είχε βιαστεί σε ηλικία εννέα ετών από μια νοσοκόμα, ο βασικός κατηγορούμενος εξέφρασε τη λύπη του στους ανακριτές, λέγοντας ότι είχε «παγιδευτεί σε έναν εθισμό» που τον εμπόδισε να σταματήσει πριν να προξενήσει ολέθριο κακό στον άνθρωπο με τον οποίο είχε αποφασίσει να μοιραστεί τη ζωή του.

Ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι για βιασμό

Στο δικαστήριο θα βρεθούν μαζί του δεκάδες άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι ότι επισκέφθηκαν το σπίτι του ζευγαριού μεμονωμένα, αφού είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους προηγουμένως σε ένα φόρουμ swingers. Οι περισσότεροι από τους άνδρες προέρχονταν από την περιοχή Vaucluse, δεν είχαν ποινικό μητρώο και συχνά ήταν σε σχέση ή και πατέρες. Αρκετοί από τους συντρόφους τους τους περιέγραψαν ως «αγαπησιάρικους», με «φυσιολογικές σεξουαλικές πρακτικές».

Έμπειροι στις εξωσυζυγικές σχέσεις, έδειχναν ωστόσο μια έντονη «έλξη για το σεξ», μερικές φορές για να «αντισταθμίσουν το αίσθημα υπαρξιακού κενού», σύμφωνα με τους ειδικούς. Δύο εκδοχές αποκλίνουν μεταξύ των κατηγορουμένων: η συντριπτική πλειονότητα ισχυρίζεται ότι ο Dominique Pelico, παρουσίασε ένα «σενάριο» στο οποίο η σύζυγός του προσποιούνταν ότι κοιμόταν ενώ ένας άγνωστος τη βίαζε. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ο Πελικό δεν τους αποκάλυψε ποτέ ότι νάρκωνε τη γυναίκα του κάθε βράδυ.

Ζιζέλ Πελικό
Ζιζέλ Πελικό © BFMTV/Youtube

Από την άλλη πλευρά, μια χούφτα ανθρώπων παραδέχονται ότι ενήργησαν εν γνώσει τους, μια εκδοχή που επιβεβαιώνεται από τον σύζυγο και από διάφορες ιδιωτικές συζητήσεις στο φόρουμ. Στα βίντεο, τα οποία δυστυχώς η Πελικό θα δει να προβάλλονται μέσα στη δικαστική αίθουσα, η ίδια εμφανίζεται απολύτως αδρανοποιημένη, χωρίς καμία συνείδηση του εαυτού της, να βιάζεται με κάθε πιθανό τρόπο από τους αγνώστους που «προσκάλεσε» στο σπίτι τους, ο ίδιος της ο άνδρας.

Σημειώνεται ότι μόνο κάποιοι από τους δράστες αμφισβήτησαν τον σύζυγο για την παθητικότητα της συζύγου, βρίσκοντας «παράξενο» το γεγονός ότι η γυναίκα δεν αντιδρούσε σε όσα της συνέβαιναν.

Μόνο τρεις άνδρες αντέδρασαν σε αυτή τη φρίκη και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το σημείο. Οι υπόλοιποι νώριζαν ότι το θύμα ήταν αναίσθητο; «Εξ ορισμού, όταν ενεργείς, δεν θέτεις στον εαυτό σου ερωτήσεις σχετικά με τη συναίνεση. Η πράξη είναι ακριβώς το γεγονός ότι δεν σταματάς, από τον εαυτό σου, από το φράγμα της συνείδησης, το απαγορευμένο, το υπερεγώ, τον κοινωνικό έλεγχο ή τους νόμους», αναλύει η Véronique Le Goaziou. Το ερώτημα αν οι «επισκέπτες» γνώριζαν εκ των προτέρων ότι η σύζυγος ήταν αναίσθητη θα βρεθεί στο επίκεντρο της δίκης.

Αλλά θα είναι δύσκολο για τους «κατ' εξακολούθηση βιαστές», τους 10 κατηγορούμενους που έχουν επανέλθει έως και έξι φορές, να υποστηρίξουν ότι δεν γνώριζαν. «Βρισκόμαστε σε μια σχέση υποταγής, σε ένα παιχνίδι εξουσίας, στην παντοδυναμία, στο σπάσιμο των κλειδαριών, περί αυτοϊκανοποίησης. Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε πατριαρχία», καταλήγει η κοινωνιολόγος.

Σύμφωνα με την Anne-Cécile Mailfert, πρόεδρο του Fondation des Femmes, αυτή η υπόθεση είναι η κορωνίδα της κουλτούρας βιασμού στη Γαλλία. «Υπάρχει τεράστια σεξουαλική βία στη χώρα μας (...) η κουλτούρα βιασμού είναι πολύ παρούσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Le Parisien, Le Monde, Le Figaro, Centre Presse Aveyron

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.