Κοσμος

Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι δεν πράττει αρκετά για την επιστροφή ομήρων

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ κατά του πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπενιαμίν Νετανιάχου και Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν κατά Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επιστροφή ομήρων © EPA / SAMUEL CORUM / POOL

Τζο Μπάιντεν κατά Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επιστροφή ομήρων - Εντείνονται οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν προσάπτει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν πράττει αρκετά για να επιτευχθεί συμφωνία με τη Χαμάς, ώστε να επιστρέψουν οι όμηροι από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων ακόμη έξι πτωμάτων ομήρων σε σήραγγα κάτω από τη Ράφα. 

Σχεδόν 11 μήνες μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, οι εμπόλεμες πλευρές αντάλλαξαν νέες απειλές μετά την ανάκτηση από τον ισραηλινό στρατό των πτωμάτων. Αφού ζήτησε δημόσια «συγγνώμη που δεν φέραμε πίσω ζωντανούς» τους έξι ομήρους, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς πως τους «εκτέλεσε» με «μια σφαίρα στον σβέρκο» κι ορκίστηκε πως η Χαμάς θα το πληρώσει «πολύ ακριβά». Η Χαμάς από την πλευρά της διεμήνυσε ότι οι όμηροι που συνεχίζει να κρατά θα γυρίσουν πίσω «σε φέρετρα», αν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική πίεση, «αντί να κλείσει συμφωνία». 

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ

Πλέον οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ εντείνονται: νέες διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις, προκηρύχθηκε απεργία που προκάλεσε προβλήματα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι δηλώσεις που απαιτούν ανοικτά ο κ. Νετανιάχου να εγκαταλείψει το αξίωμα. «Θέλουμε η κυβέρνηση (Νετανιάχου) να πάψει να υπάρχει, θέλουμε εκλογές, πάνω απ’ όλα θέλουμε να υπογραφτεί συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι και να τερματιστεί ο πόλεμος», συνόψισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαράκ Χαντουριάν, διαδηλωτής στο Τελ Αβίβ.

Στην κηδεία του Ισραηλινοαμερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, 23 ετών, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε συντετριμμένος που «δεν μπορέσαμε να τον ξαναφέρουμε σπίτι του».Χθες βράδυ, η Χαμάς δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο εικονίζεται η μια από τους ομήρους προτού σκοτωθεί.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3vxz9knwfnt)

Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις ανησυχίες για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου, εξάπλωσής του σ’ όλη την περιοχή, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων παραμένουν σε αδιέξοδο, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη.

Νετανιάχου: «Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς»

Χθες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε πως θεωρεί απαραίτητο η χώρα του να διατηρήσει τον έλεγχο διαδρόμου στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, ζήτημα που έχει αναχθεί σε μείζον εμπόδιο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν παύει άλλωστε να επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου καταστραφεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, εντείνουν επίσης την πίεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Προτού συναντηθεί με τους απεσταλμένους του στις —άκαρπες— έμμεσες διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε «όχι» ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν θεωρεί πως ο κ. Νετανιάχου «πράττει αρκετά» για να κλειστεί συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων. Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε επίσης ότι αισθάνεται «αγανάκτηση για τη δολοφονία» των ομήρων και έκρινε πως έχει σημασία «η Χαμάς να λογοδοτήσει».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την αναστολή κάποιων αδειών εξαγωγής στρατιωτικών ειδών στο Ισραήλ, επικαλούμενη τον «κίνδυνο» να χρησιμοποιηθούν στη Λωρίδα της Γάζας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ εξέφρασαν «απογοήτευση» για την απόφαση.

Ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Εγγύς Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε πως διαπίστωσε τις «κολοσσιαίες ανθρωπιστικές ανάγκες». Ο Νορβηγός διπλωμάτης ταυτόχρονα «καταδίκασε τον τραγικό φόνο έξι ομήρων στη Γάζα από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.