Κοσμος

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν το αεροπλάνο του Μαδούρο λόγω παραβίασης κυρώσεων

Aγοράστηκε παράνομα μέσω εταιρείας βιτρίνας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μαδούρο: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν το αεροπλάνο του

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέσχεσαν ένα αεροπλάνο που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, αφού διαπίστωσαν ότι η αγορά του παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κατάσχεση του αεροσκάφους έγινε εν μέσω της συνεχιζόμενης πίεσης που ασκείται στον Νικολάς Μαδούρο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τις αμφισβητούμενες εκλογές της 28ης Ιουλίου, τις οποίες ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι κέρδισε.

Ο Μαδούρο, οι συνεργάτες του και ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός τομέας του κράτους-μέλους του ΟΠΕΚ βρίσκονται υπό βαριές κυρώσεις των ΗΠΑ και ο χειρισμός των εκλογών από τον ίδιο έχει αυξήσει τις προοπτικές ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν περαιτέρω μέτρα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το αεροσκάφος Dassault Falcon 900EX αγοράστηκε παράνομα έναντι 13 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας εταιρείας βιτρίνας και βγήκε λαθραία από τις ΗΠΑ «για χρήση από τον Νικολάς Μαδούρο».

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι ο Μαδούρο θα συνεχίσει να αισθάνεται τις συνέπειες από την κακή διακυβέρνηση της Βενεζουέλας», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Μια έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης έδειξε ότι στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023 «πρόσωπα που συνδέονται με τον Μαδούρο φέρονται να χρησιμοποίησαν μια εταιρεία-βιτρίνα με έδρα την Καραϊβική για να αποκρύψουν τη συμμετοχή τους στην παράνομη αγορά του αεροσκάφους Dassault Falcon 900EX».

Πηγή: Reuters