- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι στον Πύργο του Άιφελ: Διχασμένη η Γαλλία - Η απόφαση της δημάρχου και οι αντιδράσεις των απόγονων του Γουστάβ Άιφελ
Να διατηρήσει τους Ολυμπιακούς Κύκλους ως μόνιμο στοιχείο στον Πύργο του Άιφελ σχεδίαζε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό - οι απόγονοι του Γκουστάβ Άιφελ ωστόσο φαίνεται πως έχουν διαφορετική γνώμη για το γαλλικό ορόσημο που φέρει το όνομα του μηχανικού.
Η Ένωση της οικογένειας δήλωσε ότι ο Πύργος του Άιφελ «δεν προοριζόταν για διαφημιστική πλατφόρμα» και ότι η ανακοίνωση της δημάρχου Αν Ινταλγκό ότι είναι δική της απόφαση ήταν «ακατανόητη».
Η Δήμαρχος του Παρισιού δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι Δακτύλιοι θα παραμείνουν. «Ως δήμαρχος του Παρισιού, η απόφαση είναι δική μου», δήλωσε. «Θέλω να παραμείνει το πνεύμα του εορτασμού», δήλωσε σε συνέντευξή της. «Χαίρομαι που οι Γάλλοι έχουν αγαπήσει ξανά το Παρίσι, μετά από 10 χρόνια που μας έκαναν προπηλακισμούς και μας έλεγαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν κόλαση».
Η δακτυλιοειδής κατασκευή των 30 τόνων, 29 μέτρων x 13 μέτρων, είναι πολύ βαριά για να διατηρηθεί μόνιμα στον Πύργο του Άιφελ - αλλά η Ινταλγκό δήλωσε ότι σκοπεύει να την αντικαταστήσει με ένα ελαφρύτερο χαλύβδινο αντίγραφο «το συντομότερο δυνατό».
Αντιδράσεις για το σχέδιο να παραμείνουν οι Ολυμπιακοί κύκλοι στον Πύργο του Αϊφελ
Ο δισέγγονος ωστόσο του Γκουστάβ Άιφελ και πρόεδρος της Ένωσης Απογόνων του (AGDE), απέρριψε το σχέδιο. «Ας παραμείνουν οι δακτύλιοι για λίγο περισσότερο από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, γιατί όχι; Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό», δήλωσε τη Δευτέρα. «Αλλά ο Πύργος του Άιφελ δεν προορίζεται για διαφημιστική πλατφόρμα. Η Αν Ινταλγκό θα έπρεπε σίγουρα να πει ότι ήθελε να κρατήσει τους Ολυμπιακούς Κύκλους και να ζητήσει τη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου του Παρισιού και άλλων αρμόδιων ανθρώπων, όχι ότι είχε αποφασίσει να το κάνει».
Η Ένωση Απογόνων του Άιφελ δήλωσε: «Παρότι χαρήκαμε, όπως και εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες, αλλά και άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, να δούμε τον Πύργο του Άιφελ να φέρει τους Ολυμπιακούς Κύκλους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, δεν θεωρούμε σκόπιμο ο Πύργος του Άιφελ, ο οποίος από την κατασκευή του πριν από 135 χρόνια έχει γίνει το σύμβολο του Παρισιού και κατ' επέκταση της ίδιας της Γαλλίας στον κόσμο, να φέρει το σύμβολο ενός εξωτερικού οργανισμού, ανεξαρτήτως κύρους, συνδεδεμένο με αυτόν σε μόνιμη βάση».
Ένας άλλος δισέγγονος του Γάλλου μηχανικού, δήλωσε ότι η διατήρηση των Κύκλων στον πύργο θα εμπόδιζε τη χρήση του για την προώθηση άλλων εκδηλώσεων και σκοπών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. «Ο Πύργος του Άιφελ, που είναι σύμβολο του Παρισιού και της Γαλλίας, έχει πολύ ευρύτερη κλίση από το να συνδέεται με έναν οργανισμό ή μια έννοια όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες», δήλωσε στο BFMTV.
Η Χινταλγκό δήλωσε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε συμφωνήσει ότι οι δακτύλιοι μπορούν να παραμείνουν στον πύργο. Το δημαρχείο είναι ιδιοκτήτης του πύργου και πλειοψηφικός μέτοχος της εταιρείας που τον διαχειρίζεται. Ωστόσο έχει δρομολογηθεί ένα ψήφισμα κατά της ιδέας. «Η θέση των Ολυμπιακών Κύκλων κατά τη διάρκεια αυτών των Αγώνων ήταν στον Πύργο του Άιφελ, αλλά μόλις τελειώσει η εορταστική περίοδος, το εμβληματικό μας μνημείο πρέπει να επιστρέψει στη φυσική του κατάσταση. Ακόμα και αν ο δήμαρχος του Παρισιού επιθυμεί το αντίθετο», αναφέρεται.
Η εκτελούσα χρέη υπουργού Πολιτισμού, Ρασιντά Ντατί, η οποία αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος του Παρισιού το 2026, είναι λιγότερο ενθουσιώδης με την κίνηση αυτή. «Πριν ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις ή ανακοινώσεις σχετικά με αυτό, είναι σημαντικό να γίνουν σεβαστές όλες οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις που αποσκοπούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», έγραψε στο X.
«Ο Πύργος του Άιφελ είναι ένα προστατευόμενο μνημείο, έργο ενός τεράστιου μηχανικού και δημιουργού. Ο σεβασμός προς το αρχιτεκτονικό του στυλ και το έργο του σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί άδεια και να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός του σύμφωνα με τους κανόνες για την πολιτιστική κληρονομιά, πριν γίνει οποιαδήποτε ουσιαστική τροποποίηση σε αυτόν».Ο Dati δήλωσε ότι η στερέωση των Ολυμπιακών Κύλων στον πύργο εγκρίθηκε σε «προσωρινή» βάση.
Ο Πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε ως προσωρινή κατασκευή για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889 και είναι διατηρητέο μνημείο από το 1964.
Με πληροφορίες από Guardian