Κοσμος

Νεκρός ένας από τους πλέον διαβόητους διακινητές μεταναστών που εργαζόταν ως λιμενικός στην Λιβύη

Θεωρούνταν αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λιβύη: Νεκρός διαβόητος λαθρέμπορος μεταναστών που εργαζόταν ως λιμενικός

Ένας από τους πιο διαβόητους διακινητές μεταναστών στον κόσμο, ο οποίος καταχράστηκε τη θέση του ως υψηλόβαθμο μέλος της λιβυκής ακτοφυλακής, σκοτώθηκε στην Τρίπολη, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Ιταλία και τη Λιβύη.

Ο αλ Ραχμάν Μιλάντ, γνωστός ως Bija, σκοτώθηκε καθώς έβγαινε από τη ναυτική ακαδημία στην Janzour της Τρίπολης στην Λιβύη, επιβαίνοντας σε όχημα που οδηγούσε ένας σοφέρ. Το αυτοκίνητο χτυπήθηκε από καταιγισμό σφοδρών πυροβολισμών, ανακοίνωσαν οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Έκθεση του ΟΗΕ για την ασφάλεια κατηγόρησε τον Bija ότι «εμπλέκεται άμεσα στη βύθιση μεταναστευτικών σκαφών με τη χρήση πυροβόλων όπλων». Θεωρούνταν αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε στην περιοχή Zawiya στη βορειοδυτική Λιβύη, περίπου 28 μίλια δυτικά της Τρίπολης.

Το 2017, η ιταλική εφημερίδα Avvenire κατέγραψε την παρουσία του Bija στη Σικελία. Είχε αποκτήσει άδεια εισόδου στην Ιταλία ως μέλος της λιβυκής ακτοφυλακής για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση σχετική με το μεταναστευτικό. 

Η συνάντηση ήταν μέρος μιας σειράς συνόδων κορυφής μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από τον Μάρκο Μινίτι, τότε υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, και τον Φαγιέζ αλ-Σαράτζ, τότε ηγέτη της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης. 

Το 2020, μετά την είδηση της συμμετοχής του Bija στη συνάντηση, αξιωματούχοι στην Τρίπολη εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης. Αφέθηκε ελεύθερος ένα χρόνο αργότερα και προήχθη από λοχαγός σε ταγματάρχη.

Δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι, η Νάνσι Πόρσια και ο Νέλο Σκάβο, δημοσιογράφος της Avvenire, οι οποίοι είχαν καλύψει εκτενώς τις εγκληματικές λαθρεμπορικές δραστηριότητες του Bija, βρέθηκαν υπό προστατευτική συνοδεία αφού δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους.

Η Πόρσια έγραψε στο Facebook: «Ως άνθρωπος, εκφράζω μια σκέψη στον γιο του που δεν είναι ούτε δύο ετών σήμερα για την απώλεια του πατέρα του. Οι απειλές του εναντίον μου και της οικογένειάς μου είναι μέρος μιας ιστορίας που ακόμα γράφεται».

Οι λόγοι πίσω από τη δολοφονία του Bija δεν είναι σαφείς. Σύμφωνα με τον Σκάβο, «ο Bija απειλούσε συχνά να αποκαλύψει μυστικά σχετικά με τις συναλλαγές μεταξύ των λιβυκών αρχών και των διακινητών ανθρώπων».

Πηγή: Guardian