Κοσμος

Ο Τραμπ λέει ότι είχε «κάθε δικαίωμα» να παρέμβει στις εκλογές του 2020

Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές και πολιτειακές κατηγορίες για το ζήτημα αυτό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ντόναλντ Τραμπ: Λέει ότι είχε «κάθε δικαίωμα» να παρέμβει στις εκλογές του 2020

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές και πολιτειακές κατηγορίες επειδή φέρεται να προσπάθησε να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επιμένει ότι είχε «κάθε δικαίωμα» να παρέμβει στις εκλογές.

«Ποιος άκουσε ποτέ ότι σου απαγγέλλονται κατηγορίες για παρέμβαση σε προεδρικές εκλογές όπου έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις;». δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη στο Fox News που προβλήθηκε την Κυριακή.

Το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ εμπόδισε το Κογκρέσο να πιστοποιήσει τη νίκη του Μπάιντεν και στέρησε από τους ψηφοφόρους το δικαίωμά τους σε δίκαιες εκλογές. Αντιμετώπισε τον περασμένο μήνα ένα αναθεωρημένο ομοσπονδιακό κατηγορητήριο που τον κατηγορούσε ότι προσπάθησε παράνομα να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες στην κομητεία Φούλτον της Τζόρτζια, όπου του απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες για εκβιασμό, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη στοχοποίηση μελών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Η υπόθεση αυτή, η οποία βρίσκεται σε αναμονή, ενώ ένα πολιτειακό εφετείο σταθμίζει τον ρόλο του εισαγγελέα, προέρχεται από ένα τηλεφώνημα της 2ας Ιανουαρίου 2021, στο οποίο ο Τραμπ προέτρεψε τον κορυφαίο εκλογικό αξιωματούχο της Τζόρτζια, τον Μπραντ Ράφενσπεργκερ, να «βρει» αρκετές ψήφους για να ανατρέψει την οριακή ήττα του στην πολιτεία. Ο ίδιος αρνήθηκε να το πράξει.

Ο Τραμπ, ο οποίος είναι ο σημερινός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, δεν έχει δηλώσει αν θα αποδεχθεί άνευ όρων τα αποτελέσματα των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, αν κερδίσει η Δημοκρατική αντίπαλός του, η Καμάλα Χάρις.

Πηγή: Reuters