Κοσμος

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στους BRICS, αναφέρει το Bloomberg

Απογοητευμένος ο Ερντογάν από την αργή διαδικασία ένταξης στην ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © ΕΡΑ/ZIPI ARAGON

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στους BRICS, αναφέρει το Bloomberg

Η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση πριν από μήνες για ένταξη στους BRICS, μετέδωσε σήμερα Δευτέρα το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg.

Η Τουρκία είναι απογοητευμένη από τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ

Πηγές που επικαλείται το Bloomberg φέρεται να δήλωσαν ότι η Τουρκία προχώρησε στην υποβολή της αίτησης εξαιτίας της απογοήτευσής της για την πολυετή έλλειψη προόδου στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι ίδιες πηγές φέρονται να είπαν πως η νέα διπλωματική ώθηση της χώρας αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ παράλληλα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Η υποψηφιότητα είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα των διαφωνιών με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Το υπουργείο Εξωτερικών και η προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στις αρχές Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στις BRICS. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ είχε χαιρετήσει αυτό «το αυξημένο ενδιαφέρον για τον οργανισμό των BRICS».

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα», δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο. «Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει».

Οι BRICS είναι διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών. Με τη σημερινή του σύνθεση συμμετέχουν στον οργανισμό δέκα χώρες: η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»
Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»

Η Ουκρανή βουλευτής μιλάει για την πυραυλική επίθεση κοντά στο σπίτι της, τις καθημερινές διακοπές ρεύματος, την ψυχική κόπωση των Ουκρανών, την αποστολή όπλων από τη Δύση και τις αμερικανικές εκλογές

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.