Κοσμος

ΗΠΑ: Συμφωνία τελεσίγραφο «take it or leave it» προς Ισραήλ και Χαμάς

Φόβοι περί αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τη διαπραγμάτευση σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νετανιάχου και Μπάιντεν
Οι ΗΠΑ συνομιλούν με Αίγυπτο και Κατάρ για το περίγραμμα μιας τελικής συμφωνίας «take it or leave it» © ΕΡΑ/SAMUEL CORUM

ΗΠΑ: Συμφωνία τελεσίγραφο «take it or leave it» προς Ισραήλ και Χαμάς - Φόβοι περί αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τη διαπραγμάτευση σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή

Μετά την εύρεση των πτωμάτων έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινομερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, η πολύμηνη πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων αποκτά μια άλλη διάσταση, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με την Washington Post.

White House Pushes 'Take It or Leave It' Peace Plan: Biden's Final Bid Amid Gaza Hostage Crisis

Συμφωνία «take it or leave it» σκοπεύουν να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, oι Ηνωμένες Πολιτείες συνομιλούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το περίγραμμα μιας τελικής συμφωνίας «take it or leave it» που σκοπεύουν να παρουσιάσουν στα εμπλεκόμενα μέρη τις επόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για μια συμφωνία που, εάν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχτούν, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν η ανακάλυψη των έξι ομήρων θα καθιστούσε περισσότερο ή λιγότερο πιθανό ότι το Ισραήλ και η Χαμάς θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να το διαπραγματεύεστε αυτό. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει κάποια στιγμή», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ εργάζονταν για την τελική πρόταση, πριν βρεθούν νεκροί οι έξι όμηροι σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

«Αποτρέπει τη συμφωνία; Όχι. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να προσθέσει ειδικό βάρος σε αυτή τη φάση», ανέφερε.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι οι έξι όμηροι σκοτώθηκαν από τους απαγωγείς τους «λίγο πριν ανακαλυφθούν». Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρόμοια εκτίμηση, πιστεύοντας ότι και οι έξι όμηροι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι και εκτελέστηκαν λίγο πριν ανακαλυφθούν τα σώματά τους.

Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι βοηθοί του έχουν περάσει αρκετούς μήνες προσπαθώντας να φέρουν το Ισραήλ και τη Χαμάς σε μια συμφωνία που θα προέβλεπε την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων με αντάλλαγμα παλαιστίνιους αιχμαλώτους και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που ήλπιζαν ότι θα έθετε τις βάσεις για οριστικό τέλος του πολέμου.

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά του Νετανιάχου

Μέσα στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει οργή και αυξημένες πιέσεις από τις οικογένειες των ομήρων, που απαιτούν να απευθυνθεί στο έθνος. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πανεθνικές διαδηλώσεις την Κυριακή το βράδυ και το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο του Ισραήλ κάλεσε σε γενική απεργία τη Δευτέρα, απειλώντας να κλείσει τη χώρα μέχρι να συμφωνήσει ο Νετανιάχου σε συμφωνία με τη Χαμάς για την επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων.

Οι οικογένειες των ομήρων κατηγορούν επί μήνες τον Νετανιάχου ότι δίνει προτεραιότητα στη δική του πολιτική επιβίωση και τη νίκη κατά της Χαμάς, αντί για μια συμφωνία που θα έφερνε τους αγαπημένους τους στο σπίτι.

Ο Ντένις Ρος, πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Ισραήλ, είπε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γεχίγια Σινγουάρ, είναι απίθανο να αλλάξει τη θέση του επειδή κανείς δεν μπορεί να του ασκήσει πίεση, αλλά ότι μένει να δούμε αν η πίεση στο εσωτερικό του Ισραήλ θα μπορούσε να αναγκάσει τον Νετανιάχου να εμπλακεί πιο σοβαρά στις διαπραγματεύσεις.

«Προς το παρόν, ο Σινγουάρ θα περιμένει να δει εάν η γενική απεργία στο Ισραήλ θα οδηγήσει σε χαλάρωση της στάσης του πρωθυπουργού Νετανιάχου», είπε ο Ρος σε συνέντευξή του. «Η απεργία, η πιθανή μαζική διαμαρτυρία, γίνεται για την υποστήριξη των οικογενειών των ομήρων και της άποψής τους ότι η στρατηγική του Νετανιάχου τόσο στις διαπραγματεύσεις, όσο και στην αύξηση της πίεσης του Ισραηλινού Στρατού στη Χαμάς απέτυχε».

Σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις

Την περασμένη εβδομάδα, αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν ορισμένες από τις τελευταίες λεπτομέρειες μιας «πρότασης γεφύρωσης» που υπέβαλαν σε Ισραήλ και Χαμάς, για να προσπαθήσουν να εξαλείψουν τις διαφορές που είχαν απομείνει.

Οι συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα επικεντρώθηκαν κυρίως στο ποιοι όμηροι θα ανταλλάσσονταν με συγκεκριμένους παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται στο Ισραήλ, ορισμένοι από τους οποίους κρατήθηκαν χωρίς δίκη, σύμφωνα με έναν από τους ανώτερους αξιωματούχους.

Η πρώτη φάση των ομήρων περιλαμβάνει γυναίκες, ηλικιωμένους και άρρωστους και τραυματίες, μεταξύ τους και ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, 23 ετών Αμερικανοϊσραηλινός, οι γονείς του οποίου μίλησαν στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον περασμένο μήνα. Το αριστερό χέρι του Γκόλντμπεργκ-Πόλιν ανατινάχθηκε από μια χειροβομβίδα κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Δύο ισραηλινές γυναίκες, η Carmel Gat και η Eden Yerushalmi, οι σοροί των οποίων ανασύρθηκαν από το IDF το Σάββατο, ήταν επίσης στη λίστα εκείνων που θα είχαν απελευθερωθεί στην πρώτη φάση, όπως δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν αποκτήσει πρόσθετη πολυπλοκότητα τώρα που οι έξι όμηροι επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκροί, όπως δήλωσαν οι δύο ανώτεροι διοικητικοί αξιωματούχοι. Οι επίπονες συζητήσεις σχετικά με το ποιες όμηροι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για συγκεκριμένους παλαιστίνιους κρατούμενους πρέπει τώρα να επαναδιαπραγματευθούν. Ορισμένοι ειδικοί στη Μέση Ανατολή είπαν ότι όσο λιγότεροι είναι οι ζωντανοί όμηροι, τόσο λιγότερη πίεση θα ασκηθεί στον Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία. Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο αριθμός των ζωντανών ομήρων μπορεί να είναι μόνο δεκάδες.

Ντόναλντ Τραμπ: Η κρίση της 7ης Οκτώβριου δεν θα είχε γίνει αν ήμουν πρόεδρος

Ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, άδραξε την ευκαιρία για να επικρίνει τον Μπάιντεν και τη Χάρις για την αποτυχία τους να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Τραμπ έχει κάνει αντικρουόμενες δηλώσεις για το πώς θα χειριζόταν τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είχε συμβεί υπό την ηγεσία του χωρίς να διευκρινίσει πώς θα τον είχε αποτρέψει.

«Η κρίση των ομήρων στο Ισραήλ λαμβάνει χώρα μόνο επειδή η σύντροφος Καμάλα Χάρις είναι αδύναμη και αναποτελεσματική και δεν έχει ιδέα τι κάνει», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social. «Ο Μπάιντεν απέτυχε και τώρα περνάει τη μέρα του στην παραλία, σχεδιάζοντας και σχεδιάζοντας πώς να βγάλει εκτός τον άλλοτε πολιτικό του αντίπαλο, Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ 7ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στο Ισραήλ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ!»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»
Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»

Η Ουκρανή βουλευτής μιλάει για την πυραυλική επίθεση κοντά στο σπίτι της, τις καθημερινές διακοπές ρεύματος, την ψυχική κόπωση των Ουκρανών, την αποστολή όπλων από τη Δύση και τις αμερικανικές εκλογές

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.