Κοσμος

«Δικαίωμά μας να καταρρίπτουμε ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας

«Συνταγματικό μας καθήκον να προστατεύουμε τον εναέριο χώρο μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι
Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι © ΕΡΑ/TYTUS ZMIJEWSKI

«Δικαίωμά μας να καταρρίπτουμε ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που την απειλούν όταν αυτοί βρίσκονται ακόμη πάνω από την Ουκρανία, σύμφωνα με συνέντευξή του στους Financial Times (FT) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Πολωνία: «Συνταγματικό μας καθήκον να προστατεύουμε τον εναέριο χώρο μας»

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μία εβδομάδα αφού «ένα ιπτάμενο αντικείμενο», πιθανόν ρωσικό drone ιρανικής κατασκευής Shahed, εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και στενή σύμμαχο του Κιέβου.

Το drone χάθηκε από τα ραντάρ και δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Βαρσοβία έχει κάνει λόγο για τουλάχιστον άλλα δύο αντίστοιχα περιστατικά, με ρωσικούς πυραύλους να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της.

Σήμερα, έπειτα από μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας, η πολωνική Πολεμική Αεροπορία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου.

Ο Σικόρσκι εκτίμησε στη συνέντευξή του ότι το γεγονός πως μια χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, «δεν αναιρεί την ευθύνη της να προστατεύει τον εναέριο χώρο της – είναι συνταγματικό μας καθήκον».

«Προσωπικά εκτιμώ ότι, όταν εχθρικοί πύραυλοι πλησιάζουν να εισέλθουν στον εναέριο χώρο μας, θα ήταν νόμιμο να αμυνθούμε διότι μόλις εισέλθουν στον εναέριο χώρο μας, ο κίνδυνος τα συντρίμμια τους να τραυματίσουν κάποιον μεγαλώνει», πρόσθεσε.

Το Κίεβο συμφωνεί με την Πολωνική πρόταση

Σύμφωνα με τον Σικόρσκι, το Κίεβο τάσσεται υπέρ αυτών των επιχειρήσεων. «Οι Ουκρανοί μάς έχουν πει: είστε ευπρόσδεκτοι», τόνισε στους FT.

Τον Μάρτιο ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών είχε συζητήσει το θέμα αυτό με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Όμως, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Συμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ «υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει σημαντικά την ετοιμότητά του και τις θέσεις του στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, κυρίως στην Πολωνία».

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για ενδεχόμενη περαιτέρω εμπλοκή στον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»
Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»

Η Ουκρανή βουλευτής μιλάει για την πυραυλική επίθεση κοντά στο σπίτι της, τις καθημερινές διακοπές ρεύματος, την ψυχική κόπωση των Ουκρανών, την αποστολή όπλων από τη Δύση και τις αμερικανικές εκλογές

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.