Κοσμος

Διαδηλώσεις στην Τουρκία για το νόμο που επιτρέπει τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων

«Τα καταφύγια ζώων είναι στρατόπεδα θανάτου», διαμαρτύρονται οι φιλόζωοι

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
διαδηλωτες, σημαιες
Χιλιάδες φιλόζωοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το νέο νόμο © Instagram/thesavemovement

Διαδηλώσεις στην Τουρκία για το νόμο που επιτρέπει τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων

Στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, χιλιάδες φιλόζωοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή κρατώντας πανό που έγραφαν «τα καταφύγια ζώων είναι στρατόπεδα θανάτου» και «αποσύρετε τον αιματηρό νόμο».

Thousands protest against controversial law to remove stray dogs in Turkey

Τουρκία: Ο νόμος θα οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους σκύλων

Οι διαδηλωτές θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε και, όπως τονίζουν, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη θανάτωση αδέσποτων σκύλων σε ολόκληρη την Τουρκία.

Ο νόμος αποσκοπεί στην απομάκρυνση εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων από τους τουρκικούς δρόμους για «λόγους ασφαλείας». Οι φιλόζωοι ωστόσο φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους ή σε σκυλιά που θα καταλήξουν κατατρεγμένα από ασθένειες και ασφυκτικά γεμάτα καταφύγια. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση του «προβλήματος των αδέσποτων σκύλων» της χώρας. Άλλωστε η τουρκική κυβέρνηση επικαλέστηκε τον αυξανόμενο κίνδυνο λύσσας και δήλωσε ότι οι συγκρούσεις με ζώα προκάλεσαν 3.500 τροχαία ατυχήματα τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν κυβερνητική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 83,6% των ερωτηθέντων θεωρούσε τα αδέσποτα σκυλιά ως πρόβλημα. Όμως οι ακτιβιστές επικαλούνται μια προηγούμενη, ζοφερή προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος το 1910, όταν 80.000 σκυλιά στάλθηκαν σε ένα νησάκι στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, για να βρουν τραγικό θάνατο από πείνα, δίψα ή σκοτώνοντας το ένα το άλλο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Ζώων Αχμέτ Κεμάλ Σενπολάτ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η λύση για το πρόβλημα με τα αδέσποτα στη χώρα είναι οι στειρώσεις. «Θέλουμε να μειωθεί ο πληθυσμός, αλλά με ανθρώπινο τρόπο», δήλωσε. Τα τελευταία χρόνια στειρώνονταν κατά μέσο όρο 260.000 σκύλοι ετησίως, αριθμός πολύ μικρός για να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

«Ο αριθμός των σκύλων που ζουν στους δρόμους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια λόγω των εγκαταλελειμμένων ζώων και της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθυσμού των τετράποδων. Η πρότασή μας επί του θέματος βασίζεται στη διατήρηση της ευζωίας των ζώων», δήλωσε ο Χασάν Αλπάκ, κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής Cerrahpaşa.

Ο πρύτανης ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 400.000 αδέσποτα σκυλιά στην Κωνσταντινούπολη με τον μεγαλύτερο αριθμό αδέσποτων ζώων να ζουν στις περιοχές Eyüp, Sultangazi, Sultanbeyli, Pendik και Kartal. Ο Αλπάκ μάλιστα πρότεινε ότι τριακόσιοι φοιτητές του 4ου και 5ου έτους του πανεπιστημίου θα μπορούσαν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην επίλυση αυτού του προβλήματος αρκεί να τους παρασχεθούν τα απαραίτητα υλικά και να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι από τους δήμους για να ξεκινήσει το έργο. «Στο πανεπιστήμιό μας, τα θηλυκά σκυλιά στειρώνονται για 12.000 τουρκικές λίρες και τα αρσενικά σκυλιά για 7.000 λίρες. Ο λόγος για το υψηλό κόστος των θηλυκών σκύλων είναι ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση για περίπου μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. Η επανένταξή τους αμέσως μετά την επέμβαση μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες».

Αναφορικά με τις πρόσφατες επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους, ο κοσμήτορας ανέφερε ότι η επιθετική συμπεριφορά των σκύλων υποχωρεί μετά τη στείρωση, καθώς αλλάζει η ορμονική τους δομή: «Ο πληθυσμός των σκύλων στην Κωνσταντινούπολη θα αρχίσει να μειώνεται μέσα σε πέντε χρόνια και στο τέλος των 10 ετών, ο αριθμός των 400.000 σκύλων θα μειωθεί σε 50.000 μετά από φυσικούς θανάτους λόγω γήρανσης».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»
Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»

Η Ουκρανή βουλευτής μιλάει για την πυραυλική επίθεση κοντά στο σπίτι της, τις καθημερινές διακοπές ρεύματος, την ψυχική κόπωση των Ουκρανών, την αποστολή όπλων από τη Δύση και τις αμερικανικές εκλογές

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.