Κοσμος

«Το AfD βλάπτει τη Γερμανία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς μετά τις εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία

Τα αποτελέσματα πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση για τους Δημοκρατικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς © ΕΡΑ/CLEMENS BILAN

«Το AfD βλάπτει τη Γερμανία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς μετά τις εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «πικρό» το εκλογικό αποτέλεσμα σε Θουριγγία και Σαξονία και κάλεσε τα κόμματα στη Σαξονία και τη Θουριγγία να σφυρηλατήσουν συμμαχίες χωρίς το AfD. «Όλα τα δημοκρατικά κόμματα καλούνται τώρα να σχηματίσουν σταθερές κυβερνήσεις χωρίς δεξιούς εξτρεμιστές», είπε ο Σολτς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3vn07hj3xvl)

Τα αποτελέσματα για το AfD στη Σαξονία και τη Θουριγγία προκαλούν ανησυχία, είπε ο Σολτς. «Η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να το συνηθίσει. Το AfD βλάπτει τη Γερμανία. Αποδυναμώνει την οικονομία, διχάζει την κοινωνία και καταστρέφει τη φήμη της χώρας μας», τόνισε ο Σολτς.

Γερμανία: Καταστροφή για την κυβέρνηση Σολτς μετά τις εκλογές

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Afd) απέσπασε τα καλύτερα αποτελέσματα στην 10χρονη ιστορία της. Και μάλιστα με τη συμμετοχή στις εκλογές να ξεπερνά το 75% (αύξηση 8% από το 2019).

Την ίδια ώρα μια καταστροφή ήρθε για τα τρία κόμματα του Ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Μόνο ένας στους 10 ψήφισε  ένα από τα τρία κυβερνητικά κόμματα, με την κυβέρνηση Σολτς να είναι πλέον σε αποδρομή ένα χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025.

Στην ανατολική Γερμανία, η εμπιστοσύνη στα καθιερωμένα κόμματα είναι χαμηλότερη από ό,τι στη δυτική και η απογοήτευση είναι μεγαλύτερη.

Ο Όλαφ Σολτς προς την έξοδο;

Ήδη πληθαίνουν οι φωνές στους Σοσιαλδημοκράτες που ζητούν την «ευγενική» αποπομπή του ίδιου του Σολτς ως υποψήφιου και πάλι για την καγκελαρία. Το δρόμο στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες δείχνει άλλωστε το Δημοκρατικό κόμμα στην Αμερική που «παραίτησε» ως υποψήφιο τον πρόεδρο Μπάιντεν, ελπίζοντας με την Κάμαλα Χάρις να κόψει το δρόμο του Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο.

Στη Θουριγγία, το AfD με 32,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 9,4 μονάδες σε σύγκριση με το 2019.

Στη Σαξονία το AfD συγκεντρώνει το 30,6% των ψήφων, μόλις 1,3 μονάδες λιγότερο από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU (31,9%). «Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι το AfD έχει κερδίσει πολλούς που δεν ψήφιζαν μέχρι τώρα, άρα η λαϊκιστική προσέγγιση λειτουργεί. Τα κεντρώα κόμματα δεν έχουν ασχοληθεί με τα πραγματικά ζητήματα για πολύ καιρό και δεν έχουν δώσει απαντήσεις σε πιεστικά ερωτήματα σχετικά με τη μετανάστευση, τη στέγαση, τον πόλεμο στην Ουκρανία ή την εκπαίδευση», γράφει η Allgemeine Zeitung.

Αντίθετα, «τα κόμματα που διαμόρφωσαν την ιστορία της δημοκρατίας για δεκαετίες έχουν τιμωρηθεί λίγο πολύ, αυστηρά», σημειώνει η Die Zeit. «Ο κώδωνας του κινδύνου πρέπει τώρα να χτυπήσει για το SPD, τους Πράσινους και το FDP, σημειώνει η Allgemeine Zeitung. «Αυτό ισχύει και για τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU, που μπορεί να αισθάνονται νικητές, αλλά μόνο σε περιορισμένο βαθμό»

Η FAZ τονίζει από την πλευρά της ότι η άκρα δεξιά δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα σε Ομοσπονδιακό επίπεδο τόσο εύκολα όσο στη Σαξονία και τη Θουριγγία. Ωστόσο, τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση για όλους τους Δημοκρατικούς για το πώς οι πολιτικές συνθήκες μπορούν να καταρρεύσουν εάν πολλοί πολίτες θεωρούν ότι αυτό που αποφασίζει και κάνει μια κυβέρνηση είναι θεμελιωδώς λάθος».

Άνοδος της αντιμεταναστευτικής Αριστεράς

Εκτός από το AfD, σημαντική άνοδο σημείωσε και η πρωτοεμφανιζόμενη σε εκλογές «Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) ,που αναδείχθηκε τρίτο κόμμα. Πρώην ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, η Σάρα Βάγκενκνεχτ είδε τη δύναμή της να απογειώνεται κυρίως λόγω της πολιτικής της ενάντια στη μετανάστευση, αλλά και τη φιλο-ρωσική της στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ουσιαστικά, AfD και BSW υπόσχονται παρόμοια πράγματα: Θα σας γλιτώσουμε από πάρα πολλούς ξένους, από τη λεγόμενη Πράσινη μετάβαση, που απειλεί το αυτοκίνητό σας, αλλά που κάνουν τον κόσμο να πιστεύει ότι μπορεί να ζήσει ειρηνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αν απλώς μιλήσεις μαζί του. Ακριβώς όπως παλιά. Αυτό μερικές φορές γίνεται καλύτερα αποδεκτό στην Ανατολή παρά στη Δύση, επειδή πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν κουραστεί από την  «μεταμόρφωση». Έχουν βιώσει τεράστιες ανατροπές μετά την κατάρρευση της πρώην Ανατολικής Γερμανίας», γράφει η αυστριακή Der Standard.

Καθοριστική μειοψηφία

Το AfD δεν είναι πλέον κόμμα διαμαρτυρίας Σχεδόν κάθε τρίτος ψηφοφόρος στη Σαξονία και τη Θουριγγία ψήφισε υπέρ της άκρας δεξιά. Και όχι μόνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με την εκλογική ανάλυση από το Infratest dimap, το 52% των ψηφοφόρων του AfD στη Θουριγγία ψήφισαν υπέρ του κόμματος από πεποίθηση. Το AfD πιστεύεται ότι μπορεί να επιφέρει λύσεις σε διάφορους τομείς πολιτικής – και να το κάνει περισσότερο από τα άλλα κόμματα.

Στη Θουριγγία, για παράδειγμα, το 31% όλων των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το AfD προσφέρει τις καλύτερες απαντήσεις στην πολιτική ασύλου και προσφύγων. Βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή σε θέματα όπως η καταπολέμηση του εγκλήματος και η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους το 37%μπορεί να φανταστεί το AfD να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Στη Σαξονία το ποσοστό αυτό είναι 40%.

Ωστόσο, κανένα από τα δημοκρατικά κόμμα θέλει να σχηματίσει συνασπισμό με το AfD. Αλλά έχοντας κερδίσει το ένα τρίτο των εδρών στα δύο κρατίδια, θα έχει μια ισχυρή μειοψηφία και στα δύο κοινοβούλια. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταγματικές αλλαγές ή οι διορισμοί σε δικαστικά γραφεία δεν είναι πλέον δυνατοί, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της άκρας δεξιάς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»
Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»

Η Ουκρανή βουλευτής μιλάει για την πυραυλική επίθεση κοντά στο σπίτι της, τις καθημερινές διακοπές ρεύματος, την ψυχική κόπωση των Ουκρανών, την αποστολή όπλων από τη Δύση και τις αμερικανικές εκλογές

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.