Κοσμος

Τουρκία: Tο «Famagusta» του Netflix εξυπηρετεί τη «μαύρη προπαγάνδα» των Ελληνοκυπρίων

Η ελληνική σειρά αναφέρεται στην εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τουρκία: Tο «Famagusta» του Netflix  εξυπηρετεί τη «μαύρη προπαγάνδα» των Ελληνοκυπρίων 

Αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η απόφαση της υπηρεσίας διαδικτυακής ροής τηλεοπτικού περιεχομένου Netflix να προβάλει από τις 20 Σεπτεμβρίου την τηλεοπτική σειρά «Famagusta», που αναφέρεται στην εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο και ήδη έχει μεταδοθεί στην Ελλάδα την προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν.

Τουρκία: Tο «Famagusta» του Netflix  διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα

Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «η σειρά με τίτλο ”Famagusta”, η οποία θα μεταδοθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα» των Ελληνοκυπρίων και ισχυρίζεται ότι «διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης ότι «η σειρά αυτή αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς την άγια μνήμη των Τουρκοκυπρίων που σφαγιάστηκαν από τις ελληνοκυπριακές συμμορίες μεταξύ 1963-74» και προστίθεται πως «τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά όπως συνέβησαν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου».

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, σε ανάρτησή του στο Χ, γράφει ότι «οι ψηφιακές πλατφόρμες μετάδοσης δεν πρέπει να γίνονται εργαλείο της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας», ενώ και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, σε δική του ανάρτηση, ισχυρίζεται επίσης ότι «η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνοκυπριακή προπαγάνδα».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Μπατουχάν Μουμτζού, επίσης σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ισχυρίζεται ότι «η εν λόγω παραγωγή αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα, διαστρεβλώνει την ειρηνευτική επιχείρηση (sic., σ.σ. έτσι χαρακτηρίζεται επισήμως από την Τουρκία) στην Κύπρο μέσα από τις ελληνοκυπριακές θέσεις και δυσφημεί άδικα τον Τούρκο στρατιώτη που έφερε την ειρήνη στο νησί».

«Είναι απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το Netflix, που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα. Τέτοιο παραπλανητικό και μη ρεαλιστικό περιεχόμενο έχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει λανθασμένες αντιλήψεις, ιδίως στα μυαλά των νέων γενεών. Τα ιστορικά γεγονότα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο από την οπτική γωνία της μιας πλευράς, αλλά με όλη την πραγματικότητά τους» δηλώνει ο Τούρκος υφυπουργός. Παράλληλα, καλεί το Netflix «να σέβεται τα ιστορικά γεγονότα σε τέτοιου είδους παραγωγές» και καταδικάζει «τέτοιες άδικες και παραπλανητικές παραγωγές κατά της τιμής του τουρκικού έθνους και του τουρκοκυπριακού λαού» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Τέλος, καλεί το τουρκικό Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), που στηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν. Ο βουλευτής και γενικός γραμματέας του κόμματος των ακραίων Τούρκων εθνικιστών, Ισμέτ Μπουγιούκαταμαν, ζήτησε από το Netflix «να αποσύρει αμέσως αυτή την προκλητική σειρά μαύρης προπαγάνδας, η οποία αγνοεί τις σφαγές των εισβολέων ελληνοκυπριακών συμμοριών εναντίον των Τούρκων και συκοφαντεί τους Τούρκους στρατιώτες που έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κάλεσε τους Τούρκους παραγωγούς να κάνουν μια δυνατή σειρά βασισμένη στη ζωντανή ιστορία της Κύπρου. Υποστήριξε ότι η σειρά δεν αντικατοπτρίζει τα ιστορικά γεγονότα και «κάνει μαύρη προπαγάνδα ότι το Κυπριακό ξεκίνησε το 1974». Ο Τατάρ δήλωσε ακόμη ότι «ο σωστός δρόμος είναι να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία του κράτους μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η Τουρκία παρέχει μεγάλη υποστήριξη σε εμάς από αυτή την άποψη».

Η σειρά «Famagusta» προβλήθηκε στην Ελλάδα από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 2 Ιουνίου 2024, σε 16 επεισόδια, από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.