Κοσμος

Σε αναζήτηση υπερκομματικού πρωθυπουργού ο Μακρόν - Συνάντηση με Σαρκοζί, Καζνέβ και Ολάντ τη Δευτέρα

Η Γαλλία σε νέα τροχιά πολιτικών εξελίξεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν © ΕΡΑ/ANDRE PAIN

Σε αναζήτηση υπερκομματικού πρωθυπουργού ο Μακρόν - Συνάντηση με Σαρκοζί, Καζνέβ και Ολάντ τη Δευτέρα

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναζητά τον νέο πρωθυπουργό μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, βάζοντας τη Γαλλία σε νέα τροχιά πολιτικών εξελίξεων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3qvm0mf6cht)

Μακρόν: Το όνομά του Καζνέβ παραμένει στο τραπέζι

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Ελιζέ με τον Μπερνάρ Καζνέβ, όπως επιβεβαίωσε ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός στη Le Monde.

Αν και το όνομά του για τη θέση του πρωθυπουργού κυκλοφορεί εδώ και αρκετές ημέρες, «ο Μπερνάρ Καζνέβ δεν ζητά, αλλά αν το κάνει, είναι από καθήκον και για να αποφύγει πρόσθετες δυσκολίες για τη χώρα», δήλωσε το περιβάλλον του.

Ο Καζνέβ, όμως, δεν είναι το μόνο πρόσωπο που θα γίνει δεκτό από τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς τις πύλες του Ελιζέ, τη Δευτέρα, θα περάσουν οι προκάτοχοί του Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, συνεχίζοντας έτσι τις διαβουλεύσεις του για να βρεθεί ένας «υπερκομματικός» πρωθυπουργός, δήλωσε το περιβάλλον του προέδρου στη Libération.

Χωρίς λευκό καπνό, λοιπόν, για τουλάχιστον 24 ή 48 ώρες για την επιλογή του διαδόχου του Γκάμπριελ Ατάλ. «Θα είναι από τώρα έως την Τετάρτη», διαβεβαιώνει πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του Γάλλου προέδρου. Το όνομά του Καζνέβ –ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε καμία επαφή με τον αρχηγό του κράτους– παραμένει επομένως στο τραπέζι, αλλά ο Μακρόν προφανώς δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των συζητήσεών του.

Ενάμιση μήνα μετά την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ από την κυβέρνηση ως απόρροια της ήττας του προεδρικού στρατοπέδου στις βουλευτικές εκλογές, ο αρχηγός του κράτους δεν έχει ακόμη διορίσει νέο πρωθυπουργό και η πολιτική αστάθεια συνεχίζεται στη Γαλλία.

Ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου που κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, πρότεινε τη Λουσί Καστέ, την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε γρήγορα.

Γαλλία: Διχάζει ο Μπερνάρ Καζνέβ

Το όνομα του Μπερνάρ Καζνέφ φιγουράρει, λοιπόν, τα τελευταία 24ώρα και διχάζει. Αν και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η ιδέα της τοποθέτησης του Καζνέβ ως πρωθυπουργού δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα. Για παράδειγμα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ο Σάββατο έκρινε την πρόταση «αξιόπιστη και σοβαρή».

«Είμαι πολύ καλή φίλη του Μπερνάρ Καζνέβ. Μαζί του θα είχαμε μια πραγματική συμβίωση και αυτό είναι που χρειαζόμαστε», δήλωσε.

Από την άλλη πλευρά, η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι βουλευτές της θα ψηφίσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του πρώην σοσιαλιστή υπουργού.

Ακόμη και στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η ιδέα δεν βρίσκει ομόφωνη αποδοχή. Ο γραμματέας του κόμματος, Ολιβιέ Φο, παραμένει πιστός στη γραμμή της αριστερής συμμαχίας που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές και υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Καστέ για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως και το υπόλοιπο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Τον περασμένο Ιούνιο, μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, ο Καζνέβ δήλωσε την αντίθεσή του σε αυτή τη νέα ενωμένη αριστερή συμμαχία.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την εχθρότητά του προς την Ανυπότακτη Γαλλία, κήρυξε μια ένωση «μεταξύ των δημοκρατικών σχηματισμών της αριστεράς», αποκλείοντας έτσι το LFI.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»
Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»

Η Ουκρανή βουλευτής μιλάει για την πυραυλική επίθεση κοντά στο σπίτι της, τις καθημερινές διακοπές ρεύματος, την ψυχική κόπωση των Ουκρανών, την αποστολή όπλων από τη Δύση και τις αμερικανικές εκλογές

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.