Κοσμος

Ναυάγιο στη Σικελία: Μέλος του πληρώματος ξύπνησε τον καπετάνιο πριν το σκάφος πάρει κλίση

Τι υποστηρίζει ο Μάθιου Γκρίφιθς

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνέντευξη Τύπου για το ναυάγιο στη Σικελία
Στιγμιότυπο από συνέντευξη Τύπου για το ναυάγιο της θαλαμηγού Bayesian στη Σικελία © EPA / IGOR PETYX

Ναυάγιο στη Σικελία: Μαρτυρία μέλους του πληρώματος για τον καπετάνιο - Τι υποστηρίζει ο Μάθιου Γκρίφιθς

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για το ναυάγιο της θαλαμηγού στη Σικελία. Ο Μάθιου Γκρίφιθς, μέλος του πληρώματος του σκάφους Bayesian, ο οποίος είχε βάρδια τη νύχτα της τραγωδίας, υποστηρίζει ότι «ξύπνησε τον καπετάνιο όταν η ταχύτητα του ανέμου ήταν 20 κόμβοι (σ.σ περίπου 40 χλμ/ώρα)».

«Παρακολουθούσα τις καιρικές συνθήκες όλο το βράδυ, ιδιαίτερα τον άνεμο που έφτανε τους 20 κόμβους. Μετά ξύπνησα αμέσως τον καπετάνιο που ανέλαβε την επιχείρηση. Έδωσε εντολή να ξυπνήσουν όλοι», διαβεβαιώνει ο Μάθιου Γκρίφιθς για το ναυάγιο στη Σικελία, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa και αρκετές ημερήσιες εφημερίδες, που δεν αναφέρουν την πηγή τους.

Ο μάρτυρας είναι ένα από τα τρία μέλη του πληρώματος που ανακρίνονται σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, μαζί με τον καπετάνιο Τζέιμς Κάτφιλιντ και τον μηχανικό του σκάφους Τιμ Πάρκερ Ιτον. Ο ίδιος είπε ότι το σκάφος «πήρε κλίση και πέσαμε στη θάλασσα. Καταφέραμε να επιστρέψουμε στο πλοίο και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα για να σώσουμε όσους έφτασαν στο κατάστρωμα». 

Κατά διάρκεια της κατάθεσής του σημείωσε ότι «το σκάφος είχε πάρει κλίση και περπατούσαμε στους τοίχους του. Σώσαμε αυτούς που μπορούσαμε, επίσης ο Κάτφιλντ έσωσε το μικρό κορίτσι και τη μητέρα του». 

Ο 59χρονος Μάικ Λιντς, ένας Βρετανός εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, γνωστός ως «Βρετανός Μπιλ Γκέιτς», γιόρταζε μαζί με φίλους, συνεργάτες και τους δικηγόρους του την αθώωσή του τον Ιούνιο σε μια δίκη για απάτη στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να του είχε κοστίσει χρόνια φυλάκισης. Αλλά το 56 μέτρων γιοτ του χτυπήθηκε από έναν μίνι ανεμοστρόβιλο ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Πορτιτσέλο, κοντά στο Παλέρμο. Το πτώμα του μάγειρα της θαλαμηγού βρέθηκε λίγο αργότερα και έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ο Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του, ανασύρθηκαν νεκρά από δύτες τις επόμενες ημέρες.

Ναυάγιο στη Σικελία: Τι είναι το φαινόμενο «downburst» που ίσως βύθισε το Bayesian

Έως τώρα θεωρείτο ότι ο «μαύρος κύκνος», που βύθισε το σκάφος ήταν ένας σίφωνας. Ωστόσο, οι ιταλικές αρχές πιστεύουν πως ήταν ένα άλλο ακραίο καιρικό φαινόμενο η αιτία του ναυαγίου. Αποκαλείται downburst και είναι ουσιαστικά ένας ισχυρότατος, τοπικός άνεμος που κατεβαίνει απότομα και εξαπλώνεται.

Naufragio Bayesian, il pm: «Legge crea ostacoli a libera informazione»

Κατά τη βύθιση του σκάφους έχασαν τη ζωή τους συνολικά 6 άτομα, μεταξύ τους ο επιχειρηματίας Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του, Χάνα.

Το «downburst» είναι ένας τύπος καταιγίδας που διαθέτει ισχυρό σύστημα ανέμου. Οι καταιγίδες αυτές είναι πανίσχυρες, απότομες και ο αέρας κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τα πάνω και κάτω. Όταν εν τέλει ο άνεμος φτάσει προς το έδαφος, εξαπλώνεται και φυσάει προς τα έξω και σε διάφορες κατευθύνσεις. Τα «downbursts» κρατούν μόνο λίγα λεπτά και συχνά παρομοιάζονται με ανεμοστρόβιλους και νεροποντές επειδή δημιουργούν τις ίδιες ζημιές.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να ξεριζώσει δέντρα να προκαλέσει σοβαρές δομικές ζημιές και να «απειλήσει» αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

Severe Weather Explained: What is a downburst?

Σημαντικά ερωτήματα έκανε σήμερα ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Τερμίνι Ιμερέζε, Ραφαέλε Καμαράνο σχετικά με τις ευθύνες του πληρώματος.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε αναρωτήθηκε για ποιον λόγο το πλήρωμα κατάφερε να σωθεί ανεβαίνοντας στη σωσίβια λέμβο ενώ οι επισκέπτες βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στη θαλαμηγό. «Επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή τραγωδία. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είδαμε εξαιρετικό επαγγελματισμό και θάρρος. Προς το παρόν έχουμε ανοίξει δικογραφία κατά αγνώστων για ναυάγιο από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια», είπε.

'Mistakes made' before tragic sinking of Bayesian yacht - as first findings of probe revealed

«Αναρωτιέμαι γιατί ο υπεύθυνος της γέφυρας δεν είδε την καταιγίδα να έρχεται. Ερευνούμε επίσης γιατί το πλήρωμα σώθηκε ανεβαίνοντας στη σωσίβια λέμβο, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτες βρίσκονταν στο κύτος.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το γεγονός ήταν πραγματικά ξαφνικό και απροσδόκητο. Το ιστιοφόρο χτυπήθηκε από downburst: οι ριπές του ανέμου μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα. Τα θύματα παρέμειναν πίσω, στο ιστιοφόρο, επειδή κοιμούνταν. Προσπαθούμε να το εξακριβώσουμε αυτό, διασταυρώνοντας τις μαρτυρίες και επαληθεύοντας ό,τι προκύπτει», δήλωσε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»
Κίρα Ρούντικ: «Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο»

Η Ουκρανή βουλευτής μιλάει για την πυραυλική επίθεση κοντά στο σπίτι της, τις καθημερινές διακοπές ρεύματος, την ψυχική κόπωση των Ουκρανών, την αποστολή όπλων από τη Δύση και τις αμερικανικές εκλογές

Μαμούκα Μαμουλασβίλι: «Εμείς πεθαίνουμε σ' αυτόν τον πόλεμο, αλλά εσείς χάνετε»
Μαμούκα Μαμουλασβίλι: «Εμείς πεθαίνουμε σ' αυτόν τον πόλεμο, αλλά εσείς χάνετε»

Συναντήσαμε τον διοικητή της Γεωργιανής Λεγεώνας στο Κίεβο, σε έναν χώρο που λειτουργεί ως στρατόπεδο, κι αφού μας ενημέρωσε ότι το σημείο είναι στοχοποιημένο, άνοιξε τα χαρτιά του, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.