Κοσμος

Γιγαντώνεται η ακροδεξιά στη Γερμανία - Πρώτη δημοσκοπικά σε δύο κρατίδια λίγο πριν τις εκλογές

Επισφαλής η θέση του Σολτς - Ψεύτη και προδότη του λαού, τον αποκάλεσαν σε εκδήλωση

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η αναμέτρηση της Κυριακής στη Θουριγγία και τη Σαξονία αναμένεται να φέρει σεισμό στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό και να απειλήσει τον καγκελάριο Σολτς

Ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές η Ακροδεξιά στη Γερμανία είναι στα πρόθυρα να κερδίσει για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την πρωτιά σε εκλογές κρατιδίων.

Αύριο διεξάγονται εκλογές σε δύο κρατίδια, τη Θουριγγία και τη Σαξονία

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα εξασφαλίσει εύκολα την πρωτιά στις αυριανές εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία, αν και είναι ανοιχτό το ερώτημα αν θα καταφέρει να σχηματίσει και κυβέρνηση.

Με ή χωρίς την ανάληψη της εξουσίας, τα αποτελέσματα θα αλλάξουν το γερμανικό πολιτικό σκηνικό και δεν θα είναι τα μόνα: στα τέλη Σεπτεμβρίου έρχεται αναμέτρηση σε τρίτο ανατολικό κρατίδιο, το Βρανδεμβούργο, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ένα παρόμοιο πολιτικό σκηνικό.

Τα πνεύματα στον προεκλογικό αγώνα είναι οξυμένα, εξηγεί το BBC, κάτι μάλλον ασυνήθιστο για την γενικά ήρεμη γερμανική πολιτική σκηνή. Αυτό το διαπίστωσε και ο ίδιος ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε εκδήλωση στην Ιένα, στα ανατολικά: άκουσε να τον αποκαλούν από το πλήθος «ψεύτη» και «προδότη του λαού (Volksverräter)».

Τα πράγματα δεν είναι καλά για τον Σολτς στις δημοσκοπήσεις

Στη Θουριγγία, η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Forsa δίνει στην AfD την πρωτιά με 33%, 22% στους Χριστιανοδημοκράτες αλλά και ένα εντυπωσιακό 17% στη νεόκοπη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Είναι το κόμμα της γεννημένης στην Ανατολική Γερμανία πολιτικού, η οποία ήταν ηγετικό στέλεχος στην Αριστερά (Die Linke), αλλά αποχώρησε κατεβαίνοντας με πρόγραμμα που συνδυάζει αριστερές και αντιμεταναστευτικές θέσεις.

Στο 14% φαίνεται να είναι η κυβερνώσα σήμερα Αριστερά, ενώ όλα δείχνουν πανωλεθρία για τα τρία κόμματα της ομοσπονδιακής συγκυβέρνησης: στο 7% Σοσιαλδημοκράτες, στο 3% οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι κάτω του 3%. Αυτό σημαίνει ότι ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων και Φιλελεύθερων μπορεί να έχει ούτε μία έδρα στην τοπική Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι η θέση του καγκελαρίου Σολτς πιθανόν να γίνει επισφαλής αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και το SPD καταβαραθρωθεί. Αν μάλιστα κινηθεί γύρω στο 5% δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα καγκελαρίου, ανέφερε η Bild, με πιθανό διάδοχο τον δημοφιλή υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Η AfD στο κρατίδιο είναι χαρακτηρισμένη ως «εξτρεμιστικό ακροδεξιό κόμμα» από τις αρχές ενώ ο τοπικός αρχηγός, Μπιερν Χέκε, δικάζεται για τη χρήση ναζιστικών συμβόλων. Στην τρίτη θέση φέρνουν οι δημοσκοπήσεις το νεόκοπο κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), παλιού στελέχους της AfD.

Παράλληλα, στη γειτονική Σαξονία, η AfD δίνει μάχη με την πρωτιά με το CDU του νυν πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους. Στο 33% είναι το CDU και η AfD στο 31%, σύμφωνα με τις έρευνες, ενώ ακολουθούν η Συμμαχία Βάγκενκνεχτ με 12%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 7%, οι Πράσινοι με 6% ενώ οι Φιλελεύθεροι είναι σε τόσο χαμηλά ποσοστά που δεν καταγράφουν καν στις δημοσκοπήσεις.

Εν τω μεταξύ, η προεκλογική μάχη δίνεται πάνω σε ζητήματα που διχάζουν την κοινή γνώμη, όπως το μεταναστευτικό. Αφορμή ήταν το περιστατικό στο Ζόλινγκεν την περασμένη εβδομάδα κατά το οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι· δράστης ήταν ένας Σύρος ισλαμιστής.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να ανακοινώσει αυστηρότερους νόμους για το άσυλο και την οπλοκατοχή. Αλλά, ακόμη και αυτά τα μέτρα δεν φαίνονται ικανά να μεταπείσουν τον ψηφοφόρο της AfD που είναι βαθιά απογοητευμένος από τις κυβερνητικές πολιτικές (όχι μόνο του Σολτς, αλλά και της Μέρκελ) για το μεταναστευτικό.

Οι πράσινες πολιτικές, η Ουκρανία, αλλά και οι παρεμβάσεις του κράτους είναι και αυτά ζητήματα στην κορυφή της ατζέντας.

Το φόντο σε όλα αυτά, όπως σημειώνει το BBC, είναι η βαθιά απογοήτευση για την πορεία της ενοποίησης και πώς το δυτικό τμήμα βλέπει μάλλον υποτιμητικά το ανατολικό.