Κοσμος

Explainer: Τι πρέπει να προσέξουμε στις εκλογές των κρατιδίων της Γερμανίας

Όλα τα σενάρια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Explainer: Τι πρέπει να προσέξουμε στις εκλογές των κρατιδίων της Γερμανίας
© EPA/HELMUT FOHRINGER

Γερμανία: Τι πρέπει να προσέξουμε στις εκλογές των κρατιδίων 

Εκλογές διεξαγόνται σε κρατίδια στην ανατολική Γερμανία, στις οποίες το ακροδεξιό κόμμα AfD συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά και το ακροαριστερό κόμμα αναμένεται να έρθει τρίτο. Το Reuters έχει συνόψη το τι να περιμένουμε.

Ποιοι ψηφίζουν;

Η Θουριγγία και η Σαξονία ψηφίζουν την 1η Σεπτεμβρίου και το Βρανδεμβούργο ακολουθεί στις 22 Σεπτεμβρίου. Μαζί τα τρία κρατίδια έχουν περίπου 8,5 εκατομμύρια κατοίκους - παρόμοιο με τον πληθυσμό της Ελβετίας - και αντιπροσωπεύουν το 10% του πληθυσμού της Γερμανίας.

Τα πρότυπα ψηφοφορίας στο πρώην κομμουνιστικά διοικούμενο ανατολικό τμήμα παραμένουν πολύ διαφορετικά από εκείνα στο δυτικό κόμματι, περισσότερα από 30 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας, αλλά οι εκλογές παρέχουν μια εικόνα της διάθεσης των πολιτών. Η μετανάστευση, η οικονομία και οι σχέσεις με τη Ρωσία αποτελούν το κύριο θέμα τόσο της ακροδεξιάς όσο και της ακροαριστεράς. Οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατιδίων της Γερμανίας εποπτεύουν την αστυνομία, τα δικαστήρια, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και καθορίζουν τη σύνθεση του Bundesrat (ομοσπονδιακή άνω βουλή του κοινοβουλίου), το οποίο έχει λόγο σε ορισμένες εθνικές νομοθεσίες.

Ποιος είναι πιθανό να κερδίσει;

Ενώ ένας κεντροαριστερός συνασπισμός κυβερνά στο Βερολίνο, τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κυριαρχούν στο πολιτικό τοπίο της ανατολικής Γερμανίας. Πρόκειται για τους συντηρητικούς και δύο αντικαθεστωτικά κόμματα: την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τη Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW), η οποία είναι συντηρητική στην κοινωνική πολιτική και ακροαριστερή στην οικονομία.

Τόσο το AfD όσο και το BSW είναι ευρωσκεπτικιστές, αντιμεταναστευτικοί, ρωσόφιλοι και κατά της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AfD θα μπορούσε να έρθει πρώτο και στα τρία ομόσπονδα κρατίδια με ποσοστά της τάξης του 24-32% της υποστήριξης. Οι συντηρητικοί συναγωνίζονται με το AfD για την πρώτη θέση στη Σαξονία, ενώ βρίσκονται σταθερά στη δεύτερη θέση στη Θουριγγία και τρέχουν στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βρανδεμβούργο.

Και τα τρία κόμματα του συνασπισμού του Σολτς προβλέπεται ότι θα σημειώσουν χαμηλές επιδόσεις, με τους Πράσινους και τους  Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) να φαίνεται ότι θα αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο της Θουριγγίας επειδή δεν θα καταφέρουν να φτάσουν το όριο του 5%.

Το SPD είναι σε δρόμο για να κερδίσει μόλις το 6-7% των ψήφων στη Σαξονία και τη Θουριγγία, μια κακή επίδοση για το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας. Εν τω μεταξύ, το BSW κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 11-20% των ψήφων. Πρόκειται να εξαλείψει σχεδόν το ακροαριστερό κόμμα της Αριστεράς, από το οποίο αποσχίστηκε, στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία, ενώ θα αποσπάσει πάνω από τη μισή υποστήριξή του στη Θουριγγία.

Σε εθνικό επίπεδο, το AfD και το BSW συγκεντρώνουν αντίστοιχα 16-19% και 7-9% υποστήριξη, αλλά σε αυτά τα τρία ανατολικά κρατίδια, φαίνεται ότι θα πάρουν συνολικά σχεδόν τις μισές ψήφους.

Ποιος θα κυβερνήσει;

Δεδομένου ότι το AfD είναι απίθανο να πάρει πλειοψηφία, θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός άλλου κόμματος για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ή κυβέρνηση μειοψηφίας στα τρία κρατίδια. Αλλά μέχρι στιγμής, όλα τα άλλα κόμματα έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν.

Εν τω μεταξύ, η απαγόρευση του συντηρητικού κόμματος να σχηματίσει συνασπισμό με το ακροαριστερό κόμμα της Αριστεράς περιπλέκει περαιτέρω τα μαθηματικά του συνασπισμού, ιδίως στη Θουριγγία, όπου το τελευταίο συγκεντρώνει περίπου το 13% των ψήφων.

Ως εκ τούτου, οι συντηρητικοί θα μπορούσαν να επιδιώξουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού ή κυβέρνηση μειοψηφίας στη Θουριγγία με τη στήριξη του BSW.

Στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο, οι σημερινοί συνασπισμοί των συντηρητικών, του SPD και των Πρασίνων θα μπορούσαν να αποσπάσουν αρκετή υποστήριξη για να συνεχίσουν να βρίσκονται στην εξουσία - αλλά αν όχι, τα καθιερωμένα κόμματα ίσως χρειαστεί να βασιστούν και στο BSW.

Τι σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση;

Εάν το AfD επιτύχει το ένα τρίτο των κοινοβουλευτικών εδρών - κάτι που θα μπορούσε να κάνει στη Σαξονία και τη Θουριγγία - θα έχει μια μειοψηφία αποκλεισμού για ορισμένες αποφάσεις, όπως οι αλλαγές στο σύνταγμα του κρατιδίου και οι διορισμοί δικαστών.

Επιπλέον, ως πρώτο κόμμα, παραδοσιακά θα προτείνει τον πρόεδρο του κρατιδιακού κοινοβουλίου, αν και αυτό απαιτεί ψηφοφορία και πιθανότατα δεν θα λάβει αρκετή υποστήριξη. Η δύναμη του AfD και του BSW θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίεργους συνασπισμούς ή κυβερνήσεις μειοψηφίας που δυσκολεύονται να προωθήσουν τη νομοθεσία.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαμούκα Μαμουλασβίλι: «Εμείς πεθαίνουμε σ' αυτόν τον πόλεμο, αλλά εσείς χάνετε»
Μαμούκα Μαμουλασβίλι: «Εμείς πεθαίνουμε σ' αυτόν τον πόλεμο, αλλά εσείς χάνετε»

Συναντήσαμε τον διοικητή της Γεωργιανής Λεγεώνας στο Κίεβο, σε έναν χώρο που λειτουργεί ως στρατόπεδο, κι αφού μας ενημέρωσε ότι το σημείο είναι στοχοποιημένο, άνοιξε τα χαρτιά του, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.