Κοσμος

Unisex σχολικές στολές σε νηπιαγωγείο πυροδοτούν αντιδράσεις στην Ιταλία

Tα σχολεία στην χώρα αποφασίζουν ελεύθερα για τις ενδυμασίες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ιταλία: Οι unisex σχολικές στολές πυροδοτούν αντιδράσεις 

Η τελευταία αψιμαχία στους πολιτιστικούς πολέμους της Ιταλίας ξέσπασε με αφορμή την απόφαση ενός νηπιαγωγείου να καθιερώσει unisex σχολική στολή, αντί ροζ για τα κορίτσια και μπλε για τα αγόρια, στο όνομα της συμμετοχικότητας και της ισότητας των φύλων.

Το νηπιαγωγείο στο Salice Salentino, μια μικρή πόλη στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους μαθητές της πρώτης τάξης να φορούν πράσινες ποδιές.

Στόχος του μέτρου, που υιοθετήθηκε στα τέλη Ιουλίου, είναι «να καλλιεργηθεί μια πιο ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς νοοτροπία, προετοιμάζοντας συνειδητοποιημένους και ευαίσθητους ως προς το φύλο πολίτες», ανέφερε το σχολείο στον ιστότοπό του.

Η απόφαση εξόργισε τα μέλη του σκληροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το οποίο είναι επικριτικό απέναντι στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και έχει κάνει εκστρατεία εναντίον αυτού που αποκαλεί «λόμπι των ΛΟΑΤ».

«Αρκετά με αυτές τις ανοησίες! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ! ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ», έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Galeazzo Bignami στο Facebook αυτή την εβδομάδα, το μήνυμά του εν μέρει με κεφαλαία γράμματα για να τονίσει την οργή του.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) της αντιπολίτευσης κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι «ξεκίνησε άλλη μια άσκοπη σταυροφορία» για τις ποδιές και ότι καταπατά την ελευθερία των σχολείων να καθορίζουν τις πολιτικές τους. Οι σχολικές στολές δεν είναι υποχρεωτικές στην Ιταλία και τα μεμονωμένα σχολεία είναι ελεύθερα να αποφασίσουν αν θα τις υιοθετήσουν.

Η Μελόνι και οι σύμμαχοί της είχαν ήδη εμπλακεί σε μια διαμάχη για το φύλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, λέγοντας ότι μια γυναίκα πυγμάχος από την Αλγερία κέρδισε άδικα μια Ιταλίδα αντίπαλό της. Η Ιμάνι Κελίφ απέτυχε σε τεστ καταλληλότητας φύλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, αλλά κρίθηκε επιλέξιμη να αγωνιστεί στο Παρίσι και συνέχισε να κερδίζει χρυσό μετάλλιο.

Η Ιταλία κατατάσσεται 13η από τις 27 χώρες στον τελευταίο ετήσιο δείκτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, ενός οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθεί την πρόοδο των κρατών μελών του μπλοκ προς την κατεύθυνση της ισότητας ανδρών και γυναικών.

Πηγή: Reuters