Κοσμος

Ο Στάρμερ αφαίρεσε πορτρέτο της Θάτσερ από την Ντάουνινγκ Στριτ προκαλώντας την οργή των Συντηρητικών

To έργο το είχε ζητήσει ο τελευταίος πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στάρμερ: Προκάλεσε την οργή των Συντηρητικών αφαιρώντας πορτρέτο της Θάτσερ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ προκάλεσε κραυγές οργής των Συντηρητικών, αφού αφαίρεσε ένα πορτρέτο της Μάργκαρετ Θάτσερ από το πρώην γραφείο της στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών χαρακτηρίστηκε «μικροπρεπής» και «κακός» επειδή μετακίνησε έναν πίνακα του Ρίτσαρντ Στόουν αξίας 100.000 λιρών της πρωθυπουργού των Τόρις σε άλλο δωμάτιο της επίσημης κυβερνητικής κατοικίας.

Η κίνηση προκάλεσε την ταχεία καταδίκη από μεγαλοστελέχη των Συντηρητικών - και έβγαλε πρωτοσέλιδα τις δεξιόστροφες εφημερίδες Daily Mail και Daily Telegraph.

Ο βετεράνος της Δεξιάς Τζον Ρέντγουντ ο οποίος ήταν συνεργάτης της Θάτσερ, δήλωσε στην Daily Mail: «Δεν εκπλήσσομαι καθόλου που το έκανε αυτό. Δεν θα ήθελε να βρεθεί σε δύσκολη θέση σε σύγκριση με έναν πολύ καλύτερο πρωθυπουργό». 

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθτ προσχώρησε στην επίθεση, χαρακτηρίζοντας τον Στάρμερ «μικρόψυχο» και λέγοντας ότι πέταξε «κόκκινο κρέας στη σκληρή αριστερά του».

Η υπουργός Τζάκι Σμιθ δήλωσε  «πριν από λίγους μήνες επικρίθηκε επειδή μιλούσε για την κληρονομιά της Μάργκαρετ Θάτσερ και τα στοιχεία της ηγεσίας της που σεβόταν, και τώρα επικρίνεται επειδή ζήτησε να μετακινηθούν μερικές φωτογραφίες».

Η Σμιθ επισήμανε ότι ένα πορτρέτο της Θάτσερ παραμένει σε μια γκαλερί της Ντάουνινγκ Στριτ με όλους τους πρώην πρωθυπουργούς. «Για να είμαστε σαφείς, υπάρχουν πορτρέτα της Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως και όλων των προηγούμενων πρωθυπουργών στο Νο 10», πρόσθεσε. «Και αυτό, φυσικά, είναι απολύτως σωστό».

Το πορτρέτο της Θάτσερ από τον Στόουν έχει μια ιστορική διακομματική ιστορία. Το ανέθεσε ο τότε πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν το 2009 ως φόρο τιμής στα επιτεύγματα της δεξιάς ηγέτιδας στην εξουσία.

Πηγή: Politico