Κοσμος

Χούθι: Νέο βίντεο από την επίθεση στο ελληνόκτητο τάνκερ «Sounion» - Φόβοι για πετρελαιοκηλίδα στην Ερυθρά Θάλασσα

Το πλήρωμα διασώθηκε από γαλλικό αντιτορπιλικό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χούθι: Νέο βίντεο από την επίθεση στο ελληνόκτητο τάνκερ «Sounion» - Φόβοι για πετρελαιοκηλίδα στην Ερυθρά Θάλασσα

Χούθι της Υεμένης δημοσίευσαν πλάνα από την επιχείρηση καταστροφής του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion» στην Ερυθρά θάλασσα.

Στα πλάνα που έδωσα στη δημοσιότητα φαίνεται να επιβιβάζονται στο δεξαμενόπλοιο και να πυροδοτούν εκρηκτικά, θέτοντας την Ερυθρά Θάλασσα σε κίνδυνο μόλυνσης με μεγάλη πετρελαιοκηλίδα.

Οι Χούθι φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος» καθώς οι βόμβες πυροδοτούνταν πάνω στο «Sounion», το πετρελαιοφόρο με ελληνική σημαία που είχε εγκαταλειφθεί.

Το βίντεο των Χούθι για το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο

Οι εκρήξεις κορυφώθηκαν με την πιο σοβαρή επίθεση των τελευταίων εβδομάδων από τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι παρενοχλούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Το πλήρωμα του «Sounion», που αποτελούνταν από 25 άτομα από τις Φιλιππίνες και τη Ρωσία και τέσσερις ιδιωτικούς υπαλλήλους ασφαλείας, διασώθηκε από γαλλικό αντιτορπιλικό που επιχειρούσε στην περιοχή, αλλά οι ανησυχίες παρέμεναν για τα περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου που υπήρχαν στο πλοίο, μεταδίδει το SkyNews.

Ανησυχία για διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα

Δυτικές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν διαρροή πετρελαίου από το Sounion θα μπορούσε να καταστρέψει τους κοραλλιογενείς υφάλους και την άγρια ζωή γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, η ναυτική δύναμη της ΕΕ στην περιοχή λέει ότι δεν έχει δει ακόμη διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο.

Στο βίντεο των Χούθι που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες τραγουδούσαν: «Ο Θεός είναι μεγάλος, θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ, κατάρα στους Εβραίους, νίκη στο Ισλάμ».

Οι Χούθι φαίνονται να κρατούν τουφέκια τύπου Καλάσνικοφ καθώς επιβιβάζονται και η γέφυρα του πλοίου εμφανίζεται λεηλατημένη. Στη συνέχεια, οι μαχητές τοποθέτησαν εκρηκτικά στις καταπακτές του καταστρώματος που οδηγούσαν στα πετρελαιοφόρα που βρίσκονταν από κάτω. Στα πλάνα φαίνονται τουλάχιστον έξι ταυτόχρονες εκρήξεις.