Κοσμος

Γάζα: Ανθρωπιστικές παύσεις του πυρός για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας

Το Ισραήλ συμφώνησε σε μία τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γάζα: Ανθρωπιστικές παύσεις για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών - Το Ισραήλ συμφώνησε σε μία τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές αρχές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια σειρά «ανθρωπιστικών παύσεων» του πυρός, διάρκειας τριών ημερών η καθεμία, στην κεντρική, νότια και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να ξεκινήσει από την Κυριακή η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, ανακοίνωσε ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτό που συζητήσαμε και έγινε δεκτό είναι ότι η εκστρατεία θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση» για πολλές ώρες καθημερινά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πίπερκορν είπε ότι το ίδιο προβλέπεται στη συνέχεια να γίνει στο νότιο και το βόρειο τμήμα του θύλακα για την πρώτη από τις δύο φάσεις του εμβολιασμού.

Γάζα: Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ενδέχεται να χρειαστούν μία επιπλέον ημέρα για κάθε ζώνη

Επειδή οι δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο πληθυσμός έχει εκτοπιστεί οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ενδέχεται να χρειαστούν μία επιπλέον ημέρα για κάθε ζώνη. Η συμφωνία προβλέπει ότι σε αυτήν την περίπτωση η ανθρωπιστική παύση θα παραταθεί.

Η κατάπαυση του πυρός σε κάθε ζώνη θα διαρκεί από τις 6 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.

«Υπάρχει μια συμφωνία και ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα τη σεβαστούν. Διαφορετικά, θα είναι αδύνατον να κάνουμε μια κανονική εμβολιαστική εκστρατεία», τόνισε ο Πίπερκορν.

Οι ισραηλινές αρχές, με τις οποίες επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι δεν θα πρόκειται για κατάπαυση του πυρός» αλλά για «τη διάθεση ορισμένων περιοχών» στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να γίνει ο εμβολιασμός.

Η Χαμάς από την πλευρά της ανέφερε ότι «στηρίζει» την «ανθρωπιστική εκεχειρία» και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο ΟΗΕ είχε ζητήσει ανθρωπιστικές παύσεις διάρκειας επτά ημερών για την καθεμία από τις δύο φάσεις του εμβολιασμού. Στόχος είναι να εμβολιαστούν 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών.

Η δεύτερη δόση του εμβολίου θα χορηγηθεί εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων μετά την πρώτη, διευκρίνισε ο Πίπερκορν.

Στις 23 Αυγούστου ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένα βρέφος παρέλυσε αφού προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 25 χρόνια.