Κοσμος

Η σύλληψη του CEO του Telegram είναι προειδοποίηση για την Big Tech

Tι αναφέρει ανάλυση του Reuters

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Telegram: Η σύλληψη του CEO είναι προειδοποίηση για την Big Tech

Η σύλληψη του ιδρυτή τoυ Telegram Πάβελ Ντούροφ έχει ενεργοποιήσει τόσο τους επικριτές της Big Tech όσο και τους ένθερμους «ελευθεριακούς», οι οποίοι φοβούνται μια νέα καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Οι τελευταίοι φόβοι φαίνονται υπερβολικοί, δεδομένης της ιδιαίτερης φύσης της υπόθεσης. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια προειδοποίηση για ανθρώπους, όπως ο ιδιοκτήτης του X Elon Musk και ο ιδιοκτήτης της Meta Mark Zuckerberg.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η σύλληψη του ιδρυτή του Telegram Nτούροφ, που πραγματοποιήθηκε από τους Γάλλους εισαγγελείς το Σάββατο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών και κυβερνήσεων κατά των κοινωνικών μέσων και της ελευθερίας του λόγου, όπως υποστήριξε ο Elon Musk. Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται διευθύνων σύμβουλος μεγάλης, παγκόσμιας πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων. Και ο ίδιος ο Ντούροφ έχει τη φήμη ότι αντιστέκεται στις κυβερνήσεις: έφυγε από τη Ρωσία το 2014, αφού αρνήθηκε να παραδώσει στις αρχές της χώρας δεδομένα χρηστών από την προηγούμενη εταιρεία του, τη ρωσική πλατφόρμα VKontakte που έμοιαζε με το Facebook.

Οι λόγοι για τη σύλληψη του Ντούροφ φαίνονται συγκεκριμένοι: η έρευνα σχετίζεται με τη συνενοχή στη διευκόλυνση της κακοποίησης παιδιών, την πώληση ναρκωτικών και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι εισαγγελείς ανέφεραν επίσης την απροθυμία συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές, κάτι για το οποίο είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν το Telegram: πέρυσι ένα δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε να μπλοκαριστεί η εφαρμογή επειδή δεν βοήθησε επαρκώς σε μια έρευνα για νεοναζιστικές ομάδες. Το Telegram ανέφερε σε ανακοίνωσή ότι ο όμιλος τηρεί τους κανονισμούς της ΕΕ και ότι ο Ντούροφ «δεν έχει τίποτα να κρύψει».

Οι ρυθμιστικές αρχές είναι απίθανο να το βρουν τόσο εύκολο να στοχοποιήσουν άλλους διευθύνοντες συμβούλους. Ο Ντούροφ είναι Γάλλος πολίτης, γεγονός που επιτρέπει στους εισαγγελείς της χώρας να τον καταδιώξουν στη Γαλλία, όπου, σύμφωνα με έναν δικηγόρο, είναι ευκολότερο να στοχοποιούνται υπάλληλοι ή διευθυντές για τα κακώς κείμενα των εταιρειών τους.

Ωστόσο, η σύλληψη μπορεί να έχει ακόμη επιπτώσεις για άλλες πλατφόρμες. Το Telegram εκτείνεται από την Ινδία έως τη Ρωσία και την Ευρώπη και έχει αντλήσει κεφάλαια από θεσμικούς φορείς όπως η Mubadala των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εάν απαγγελθούν κατηγορίες στον Ντούροφ, ένα παγκόσμιο σκάνδαλο μπορεί να κινητοποιήσει πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές να εντείνουν τις απαιτήσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν την ευθύνη για το περιεχόμενό τους και να κάνουν περισσότερα.

Το σκάνδαλο αναδεικνύει επίσης τα όρια της τρέχουσας ρύθμισης: Το Telegram είχε μόνο 41 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτω από το όριο των 45 εκατομμυρίων που προβλέπει ο νόμος περί ψηφιακών υπηρεσιών του μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι δεν κατατάσσεται στην κατηγορία των πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών και δεν υπόκειται σε αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας και ελέγχου του περιεχομένου. 

Πηγή: Reuters