Κοσμος

Πάβελ Ντούροφ: Ελεύθερος με εγγύηση ο επικεφαλής του Telegram

Για τι κατηγορείται ο ιδρυτής της πλατφόρμας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πάβελ Ντούροφ: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 5 εκατ. ευρώ ο επικεφαλής του Telegram

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση αφέθηκε μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης, ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος Πάβελ Ντούροφ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram. 

Ο Ντούροφ βρέθηκε την Τετάρτη (28.8) ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης, από όπου ενημερώθηκε ότι τέθηκε επισήμως υπό έρευνα για τη φημολογούμενη σύνδεση της πλατφόρμας Telegram με το οργανωμένο έγκλημα. Οι δικαστές αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, εφόσον καταβάλει εγγύηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ντούροφ υποχρεούται επίσης να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα και του απαγορεύεται η έξοδος από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πάβελ Ντούροφ – «ο Ρώσος Μαρκ Ζάκερμπεργκ», όπως τον αποκαλούν – είναι υπήκοος Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 15,5 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Τον περασμένο Απρίλιο είχε δηλώσει πως ορισμένες κυβερνήσεις είχαν επιδιώξει να του ασκήσουν πιέσεις, αλλά υποστήριζε ότι η πλατφόρμα του πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» και όχι να εξυπηρετεί «γεωπολιτικά παιχνίδια».

O Εμμανουέλ Μακρόν για τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ

Επισημαίνοντας ότι είχε διαβάσει «ψευδείς πληροφορίες» μετά τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ότι «η σύλληψη του προέδρου του Telegram σε γαλλικό έδαφος έγινε στο πλαίσιο εν εξελίξει δικαστικής έρευνας», συμπληρώνοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι σε βάρος του Ντούροφ διεξάγουν έρευνες οι υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και απάτης, επειδή δεν συνεργάστηκε για την καταπολέμηση τέτοιων δραστηριοτήτων μέσω Telegram. 

Σε μεταγενέστερη δήλωσή της, η εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι ο Ντουρόφ συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για ένα ανώνυμο πρόσωπο που ξεκίνησε από τη μονάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος του γραφείου στις 8 Ιουλίου. Η έρευνα αφορά την υποψία συνενοχής σε διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που επιτρέπει παράνομες συναλλαγές, παιδική πορνογραφία, διακίνηση ναρκωτικών και απάτη, καθώς και την άρνηση κοινοποίησης πληροφοριών στις αρχές, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παροχή υπηρεσιών κρυπτογράφησης σε εγκληματίες, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Telegram είναι μια δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικής δικτύωσης που μοιάζει με το WhatsApp. Η κρυπτογραφημένη εφαρμογή, με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χρήστες, έχει ιδιαίτερη επιρροή στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η σύλληψη του Ντούροφ προκάλεσε επικρίσεις από τον ιδιοκτήτη του X Έλον Μασκ, ο οποίος δήλωσε ότι η ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη δέχεται επίθεση, και εκκλήσεις από τη Μόσχα προς τις γαλλικές αρχές να παραχωρήσουν στον Ντούροφ τα δικαιώματά του. Οι εντάσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας αυξάνονται εδώ και μήνες, με τις γαλλικές αρχές να κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να την αποσταθεροποιήσει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ως απάντηση στην πιο επιθετική στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας - ισχυρισμούς που η Ρωσία αρνείται.