Κοσμος

CNN: Ευρωπαίες influencers βρίσκουν τα προφίλ τους κλεμμένα από υποστηρικτές του Τραμπ

Τουλάχιστον 17 προφίλ με χιλιάδες ακολούθους έχουν χακαριστεί ή υποκλαπεί

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τραμπ: Ευρωπαίες influencers βρίσκουν τα προφίλ τους κλεμμένα από υποστηρικτές του

Η Λούνα, μια 32χρονη «υποστηρίκτρια του Ντόναλντ Τραμπ» από την πολιτεία του Ουισκόνσιν, έχει αποκτήσει τεράστιο κοινό από τότε που εντάχθηκε στο X, πρώην Twitter, τον Μάρτιο.

Το χρονολόγιό της έχει γίνει ένα ψηφιακό μεγάφωνο για το κίνημα «Make America Great Again», επαινώντας την προσπάθεια επανεκλογής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προωθώντας θεωρίες συνωμοσίας για την αντίπαλό του, την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, και διαδίδοντας τα σημεία συζήτησης των Ρεπουμπλικανών σε σχεδόν 30.000 οπαδούς, τους οποίους προσφωνεί ως «πατριώτες».

«Θα υποστήριζες τον Τραμπ να είναι για πάντα πρόεδρος; Αναρωτιέμαι αν όλοι σας υποστηρίζετε τον Τραμπ για πρόεδρο, όπως κι εγώ», έγραψε η @Luna_2K24 στις 29 Ιουλίου, μοιραζόμενη μια selfie στην παραλία με λευκό μπικίνι και ζητώντας από τους ακολούθους της να απαντήσουν με ένα emoji με την αμερικανική σημαία αν συμφωνούν. Την ανάρτηση είδαν περίπου 54.000 άτομα.

Αλλά η Λούνα δεν είναι πραγματική. Οι φωτογραφίες της χαμογελαστής μελαχρινής που δημοσιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο timeline της @Luna_2K24 είναι της Ντέμπι Νεντερλοφ, μιας Γερμανίδας fashion influencer που ζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δεν θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Όταν το CNN επικοινώνησε με την 32χρονη, εκπαιδευμένη οπτικός και ανύπαντρη μητέρα που κάνει δύο δουλειές - ως υπεύθυνη κοινωνικών μέσων σε μια εταιρεία μηχανικών και ως μοντέλο για να συγκεντρώσει χρήματα για το παιδί της - ήταν θυμωμένη και απογοητευμένη που το πρόσωπό της χρησιμοποιήθηκε για να προωθηθεί η προπαγάνδα υπέρ του Τραμπ στο X.

«Για να είμαι ειλικρινής, 'τι στο διάολο;' ήταν η αντίδρασή μου. Αυτή ήταν η αντίδρασή μου, επειδή δεν έχω καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον Τραμπ, τα πολιτικά πράγματα εκεί πέρα. Τι στο διάολο με νοιάζει εμένα -από ένα μικρό μέρος της Γερμανίας- η πολιτική των ΗΠΑ;», είπε.

Η Νέντερλοφ είναι μία από τις 17 Ευρωπαίες γυναίκες -influencer μόδας και ομορφιάς από την Ολλανδία, τη Δανία και μέχρι τη Ρωσία- των οποίων οι διαδικτυακές φωτογραφίες έχουν κλαπεί από άγνωστους παράγοντες για να προωθήσουν τον Τραμπ και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του, τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς από το Οχάιο, στο Χ, όπως διαπίστωσε έρευνα του CNN σε συνεργασία με το Κέντρο για την Ανθεκτικότητα της Πληροφορίας (CIR). Το CIR είναι μια ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση που περιγράφει τον εαυτό της ως αφοσιωμένη στην αποκάλυψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Λαμβάνει χρηματοδότηση για μεμονωμένα έργα από κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ιδιώτες.

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί συγκαταλέγονται μεταξύ 56 προφίλ στο X που εντοπίστηκαν από το CNN και το CIR, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα εργαλείων ψηφιακής ανίχνευσης και αντίστροφης αναζήτησης εικόνων, ως εμφανιζόμενα ως μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας που υποστηρίζει το ψηφοδέλτιο Τραμπ-Βανς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι εμπλέκεται η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η ανάλυση των 56 λογαριασμών υπέρ του Trump αποκαλύπτει ένα συστηματικό μοτίβο. Όλοι οι λογαριασμοί χρησιμοποιούν φωτογραφίες όμορφων, νεαρών γυναικών - πολλές από αυτές έχουν κλαπεί, ενώ άλλες φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη - οι οποίες δηλώνουν την υποστήριξή τους στον Trump και χρησιμοποιούν hashtags όπως #MAGAPatriots, #MAGA2024 και #IFBAP (I Follow Back All Patriots). 

Πηγή: CNN