Κοσμος

Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Oι IDF ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν προληπτικά χτυπήματα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Iσραήλ: Μεγάλη επιχείρηση στην Δυτική Όχθη 

Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιους και αποκλείοντας έναν μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια πόλη Τζενίν.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, μπουλντόζες και πεζικό, εθεάθησαν να περικυκλώνουν τον καταυλισμό της Τζενίν και να αποκλείουν την περιοχή γύρω από μια κοντινή πόλη. Οι κάτοικοι ανέφεραν ελεύθερους σκοπευτές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και διαλείπουσες μάχες με πυροβόλα όπλα σε μια από τις μεγαλύτερες εισβολές σε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης εδώ και μήνες.

Οι ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης τουλάχιστον δύο επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων σε ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκαρέμ που γειτνιάζει με έναν σημαντικό ισραηλινό αυτοκινητόδρομο και χωριά στην κοιλάδα του Ιορδάνη. 

Οι IDF δήλωσαν ότι το χτύπημα κοντά στο Τουλκαρέμ σκότωσε πέντε άνδρες, συμπεριλαμβανομένου ενός που απελευθερώθηκε σε ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους τον Νοέμβριο, περιγράφοντάς τους ως εμπλεκόμενους στην κατασκευή εκρηκτικών υλών.

Δύο κάτοικοι στον καταυλισμό της Τζενίν δήλωσαν στους Financial Times ότι η περιοχή είχε και πάλι αποκλειστεί από την υπόλοιπη πόλη από ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα και ότι ακούγονταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη από πάνω. Οι IDF διέψευσαν ότι οποιαδήποτε από τις περιοχές στις οποίες έγιναν επιδρομές είχε σφραγιστεί.

Οι IDF δήλωσαν ότι βρίσκονταν στα «πρώτα στάδια» μιας επιχείρησης και ότι ενεργούσαν σε αυτοάμυνα για να αποτρέψουν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες επιδρομές σε όλη τη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια του 10μηνου πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. 

Τουλάχιστον 600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τον Οκτώβριο, εκ των οποίων οι 11 από ένοπλους Εβραίους εποίκους και οι υπόλοιποι από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Τουλάχιστον 30 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Πηγή: Financial Times