Κοσμος

Μεγάλη ζήτηση στην Ιταλία για το επάγγελμα των αρχαιολόγων

Που οφείλεται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Μεγάλη ζήτηση για το επάγγελμα των αρχαιολόγων
© EPA/CESARE ABBATE

Ιταλία: Μεγάλη ζήτηση στο επάγγελμα των αρχαιολόγων 

Οι αρχαιολόγοι έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ιταλία, χάρη κυρίως στα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Εθνικού Συλλόγου Αρχαιολόγων (ANA) της χώρας.

Η ANA είχε διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για τις χρόνιες χαμηλές αμοιβές και την εργασιακή ανασφάλεια σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας δεδομένης της πλούσιας αρχαιολογικής ιστορίας της Ιταλίας, όπως μαρτυρά ο αριθμός ρεκόρ των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

«Η ζήτηση για αρχαιολόγους έχει γίνει μεγαλύτερη από την προσφορά, αυξάνεται τόσο πολύ που οι πελάτες παραπονιούνται μερικές φορές ότι είναι δύσκολο να βρουν επαγγελματίες», δήλωσε στο Reuters η πρόεδρος της ANA Μαρσέλα Τζόρτζιο.

«Δεν νομίζω ότι κανείς περίμενε μια τέτοια έκρηξη, εν μέρει επειδή πριν από 10 χρόνια δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί η άφιξη των κονδυλίων της ΕΕ για την ανάκαμψη από την πανδημία», πρόσθεσε η ίδια.

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης του ταμείου της ΕΕ ύψους άνω των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ (889,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων), με μερίδιο αξίας σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από τα 45,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε δαπανήσει η Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023, το 59% πήγε στον κατασκευαστικό τομέα, ανέφερε ο βιομηχανικός όμιλος Federcostruzioni. Η εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ για την ανάκαμψη του COVID λήγει το 2026.

Οι αρχαιολόγοι απαιτούνται συχνά στα εργοτάξια για τη λεγόμενη προληπτική αρχαιολογία, που σημαίνει ότι πρέπει να μελετούν τις τοποθεσίες και να παρακολουθούν τις εργασίες σε αυτές σε περίπτωση που γίνουν ιστορικές ανακαλύψεις.

Η Βαλεντίνα Κολαγκρόσι ακτιβίστρια της Mi Riconosci;, μιας ομάδας υπεράσπισης των εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού, προειδοποίησε ότι η έκρηξη για τους αρχαιολόγους μπορεί να είναι βραχύβια και ότι το επάγγελμα θα χρειαστεί μια πιο σταθερή βάση για να ευημερήσει στο μέλλον.

«Εξακολουθεί να υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια και χαμηλές αμοιβές ... ιδιαίτερα διαδεδομένες για την αρχαιολογία σε εργοτάξια, όπου αρκετές εταιρείες συχνά πληρώνουν λιγότερο από 100 ευρώ μικτά την ημέρα», δήλωσε.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.