Κοσμος

Ένα 4χρονο αγόρι έσπασε κατά λάθος βάζο 3.500 ετών κατά την επίσκεψη σε μουσείο

Στην προσπάθειά του να δει αν έχει κάτι στο εσωτερικό του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αγόρι έσπασε κατά λάθος βάζο 3.500 ετών κατά την επίσκεψη σε μουσείο - Στην προσπάθειά του να δει αν έχει κάτι στο εσωτερικό του

Ένα 4χρονο αγόρι έσπασε άθελά του ένα βάζο 3.500 ετών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε μουσείο του Ισραήλ. Το περιστατικό καταγράφηκε στο μουσείο Hecht. Το τεκμήριο χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού μεταξύ 2200 και 1500 π.Χ. και είχε διασωθεί άθικτο. 

Σύμφωνα με το BBC, το βάζο βρισκόταν κοντά στην είσοδο του μουσείου και δεν προστατευόταν από κάποιο γυαλί, αφού το μουσείο πιστεύει ότι υπάρχει «ιδιαίτερη γοητεία» στην προβολή αρχαιολογικών ευρημάτων «χωρίς εμπόδια». Το μικρό αγόρι τράβηξε ελαφρά το βάζο, αφού από περιέργεια θέλησε να δει αν υπάρχει κάτι στο εσωτερικό του και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το τεκμήριο είχε γίνει κομμάτια. 

Σοκαρισμένος ο πατέρας του 4χρονου αγοριού που έσπασε το βάζο

Ο πατέρας του 4χρονου Άλεξ δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε» όταν είδε τον γιο του δίπλα στο θρυμματισμένο βάζο και στην αρχή σκέφτηκε ότι «δεν ήταν το παιδί μου που το έκανε». Ωστόσο, αφού ηρέμησε το αγόρι μίλησε με τον φύλακα

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα αντικείμενα της έκθεσης έχουν υποστεί σκόπιμη ζημιά και τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλη αυστηρότητα, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής της αστυνομίας», είπε στο BBC ο Lihi Laszlo, εκπροσωπώντας το Μουσείο και πρόσθεσε: «Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν ήταν μία σκόπιμη ενέργεια. Το βάζο καταστράφηκε κατά λάθος από ένα μικρό παιδί που επισκέφτηκε το μουσείο και η απάντηση θα είναι ανάλογη».

Ήδη έχει διοριστεί ειδικός στη συντήρηση για την αποκατάσταση του βάζου, το οποίο θα επιστρέψει στη θέση του «σε σύντομο χρονικό διάστημα». Ο πατέρας του Άλεξ είπε ότι θα νιώσουν «ανακουφισμένοι» όταν δουν το βάζο να αποκατασταθεί, αλλά πρόσθεσε ότι «λυπούνται» γιατί «δεν θα είναι πλέον το ίδιο αντικείμενο».

Το βάζο πιθανότατα προοριζόταν αρχικά για να μεταφέρει τοπικές προμήθειες, όπως κρασί και ελαιόλαδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό της περιοχής Χαναάν στην ανατολική ακτή της Μεσογείου. Παρόμοια αντικείμενα κεραμικής που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών είναι συνήθως σπασμένα ή ημιτελή, καθιστώντας αυτό το άθικτο - μέχρι πρότινος - βάζο «εντυπωσιακό εύρημα». Το Μουσείο Hecht βρίσκεται στους χώρους του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ. 

Με πληροφορίες από BBC