Κοσμος

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ιός αλλάζει ταχύτερα από το αναμενόμενο – Στα «τυφλά» οι επιστήμονες

Ανησυχία για το γεγονός ότι ο mpox μεταλλάσσεται και παράγει νέα στελέχη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ιός αλλάζει ταχύτερα από το αναμενόμενο – Στα «τυφλά» οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες που μελετούν το νέο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων που έχει εξαπλωθεί από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, λένε ότι ο ιός αλλάζει ταχύτερα από το αναμενόμενο και συχνά σε περιοχές όπου οι ειδικοί δεν διαθέτουν τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό για να τον εντοπίσουν σωστά.

Ευλογιά των πιθήκων: Νέο στέλεχος του ιού έχει ξανά την προσοχή του κόσμου

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία για τον ίδιο την ευλογιά των πιθήκων, τη σοβαρότητά του και τον τρόπο μετάδοσής του, περιπλέκοντας την αντίδραση, δήλωσαν στο Reuters επιστήμονες στην Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Mpox, παλαιότερα γνωστό ως ευλογιά των πιθήκων, αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας σε μέρη της Αφρικής από το 1970, αλλά έλαβε ελάχιστη παγκόσμια προσοχή μέχρι που αυξήθηκε διεθνώς το 2022, ωθώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, την οποία έληξε 10 μήνες αργότερα.

Ένα νέο στέλεχος του ιού, γνωστό ως κλάδος Ib, έχει ξανά την προσοχή του κόσμου αφού ο ΠΟΥ κήρυξε νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Το στέλεχος είναι μια μεταλλαγμένη έκδοση του κλάδου Ι, μιας μορφής mpox που μεταδίδεται από την επαφή με μολυσμένα ζώα που είναι ενδημική στο Κονγκό εδώ και δεκαετίες. Το Κονγκό είχε περισσότερα από 18.000 ύποπτα κρούσματα mpox του κλάδου I και του κλάδου Ib και 615 θανάτους φέτος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Υπήρξαν επίσης 222 επιβεβαιωμένα κρούσματα κλάδου Ib σε τέσσερις αφρικανικές χώρες τον τελευταίο μήνα, συν ένα κρούσμα στη Σουηδία και την Ταϊλάνδη σε άτομα με ταξιδιωτικό ιστορικό στην Αφρική.

«Δεν καταλαβαίνουμε πολύ καλά το ξέσπασμά της ευλογιάς των πιθήκων»

Ο Δρ Dimie Ogoina, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Δέλτα του Νίγηρα στη Νιγηρία, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής έκτακτης ανάγκης mpox του ΠΟΥ, σε δηλώσεις του στο Reuters, εξέφρασε την ανησυχία του ότι στην Αφρική, οι επιστήμονες εργάζονται «στα τυφλά».

Ήταν ο άνθρωπος που έκρουσε για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή σεξουαλική μετάδοση του mpox το 2017, τώρα μια αποδεκτή οδός εξάπλωσης του ιού.

«Δεν καταλαβαίνουμε πολύ καλά το ξέσπασμά κι αν δεν το κατανοήσουμε πολύ καλά, θα δυσκολευτούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όσον αφορά στη δυναμική μετάδοσης, τη σοβαρότητα της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου της νόσου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Και ανησυχώ για το γεγονός ότι ο ιός φαίνεται να μεταλλάσσεται και να παράγει νέα στελέχη».

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα της ταχύτητας το ότι ο κλάδος IIb στη Νιγηρία πέντε χρόνια ή περισσότερο για να εξελιχθεί και να μεταδοθεί στους ανθρώπους, ενώ ο Ib έχει κάνει το ίδιο πράγμα σε λιγότερο από ένα χρόνο.