Κοσμος

Κιρ Στάρμερ: «Ετοιμαστείτε για φόρους. Ο προϋπολογισμός του Οκτωβρίου θα είναι επώδυνος»

Ζήτησε από τους Βρετανούς να επωμιστούν «βραχυπρόθεσμο πόνο για το μακροπρόθεσμο καλό»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κιρ Στάρμερ: «Ετοιμαστείτε για φόρους. Ο προϋπολογισμός του Οκτωβρίου θα είναι επώδυνος»

Στην πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός του Οκτωβρίου θα είναι «επώδυνος» και ζήτησε από το κοινό να επωμιστεί «βραχυπρόθεσμο πόνο για το μακροπρόθεσμο καλό», προμηνύοντας αυξήσεις φόρων. «Εκείνοι με τους πιο δυνατούς ώμους θα πρέπει να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος», είπε ο Στάρμερ.

Κιρ Στάρμερ: «Δεν θα διστάσω να πάρω αντιδημοφιλείς αποφάσεις»

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει «πολλά» από τους απλούς ανθρώπους.

Αναφορικά με την αμφιλεγόμενη απόφαση να καταργήσει το επίδομα καυσίμων για το χειμώνα σε 10 εκατομμύρια συνταξιούχους, δήλωσε: «Δεν ήθελα να γίνει έλεγχος μέσων (εισοδημάτων) για το επίδομα καυσίμων για το χειμώνα, αλλά ήταν μια επιλογή που έπρεπε να κάνουμε, μια επιλογή για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συνταξιούχους και ταυτόχρονα να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών».

«Πρέπει να φτιάξουμε το NHS, πρέπει να φτιάξουμε τα σπίτια μας, τα σχολεία μας – και οι συνταξιούχοι βασίζονται σε αυτά με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι άλλοι».

Ο ίδιος είπε: «Δεν θα διστάσω να πάρω αντιδημοφιλείς αποφάσεις τώρα, αν αυτό είναι το σωστό για τη χώρα μακροπρόθεσμα. Αυτό σημαίνει μια κυβέρνηση που υπηρετεί».

Ο Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για απερισκεψία

Σε ομιλία του από τον κήπο των Ρόδων της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε σε ένα επιλεγμένο ακροατήριο πολιτών ότι, ενώ η κυβέρνηση του μπορεί να μην τα κάνει όλα σωστά, ό,τι κάνει θα το κάνει με γνώμονα αυτούς.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έκανε περισσότερα τις τελευταίες επτά εβδομάδες από ό,τι οι Συντηρητικοί τα τελευταία επτά χρόνια. Ο Σερ Στάρμερ είπε ότι το Γραφείο για την Ευθύνη Προϋπολογισμού (OBR) δεν γνώριζε για τη μαύρη τρύπα των 22 δισ. λιρών που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και είπε ότι, λόγω της «απερισκεψίας της προηγούμενης κυβέρνησης», η χώρα δανείστηκε σχεδόν 5 δισ. λίρες περισσότερο από το αναμενόμενο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο Κιρ Στάρμερ μίλησε για τις ταραχές του καλοκαιριού, οι οποίες, «αποκάλυψαν μια βαθιά ανθυγιεινή κοινωνία… αποδυναμωμένη από μια δεκαετία διαίρεσης και παρακμής…».

Είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να ελέγχει «κάθε μέρα» αν η χώρα διαθέτει αρκετές φυλακές και στις σωστές περιοχές για να αντιμετωπίσει τους ταραξίες. Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η απόφαση να απελευθερωθούν ορισμένοι κρατούμενοι για να δημιουργηθεί χωρητικότητα στο σωφρονιστικό σύστημα δεν ήταν μια απόφαση που ήθελε να πάρει.

«Πέρασα πέντε χρόνια διώκοντας ανθρώπους και βάζοντας τους στη φυλακή – η ιδέα της αποφυλάκισης ανθρώπων που θα έπρεπε να είναι στη φυλακή επειδή οι φυλακές είναι πολύ γεμάτες αντιβαίνει σε όλα όσα έχω εργαστεί για χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, επέκρινε τη συντηρητική κυβέρνηση ότι δεν έχτισε αρκετές φυλακές, γεγονός που δεν του άφησε άλλη επιλογή, ιδίως μετά τις ταραχές σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση θα λάβει σημαντικά μέτρα από τώρα μέχρι τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της διαδικασίας σχεδιασμού για την κατασκευή νέων κατοικιών, της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη καθώς και της εισόδου των σιδηροδρομικών εταιρειών στη δημόσια ιδιοκτησία, αποκάλυψε στην ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός.