Κοσμος

Ο Καναδάς μειώνει τον αριθμό των αλλοδαπών προσωρινά εργαζομένων

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τζάστιν Τριντό και οι πιέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό
Ο Καναδάς μειώνει τον αριθμό των αλλοδαπών προσωρινά εργαζομένων © EPA / JIM LO SCALZO

Ο Καναδάς μειώνει τον αριθμό των αλλοδαπών προσωρινά εργαζομένων - Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τζάστιν Τριντό και οι πιέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες

Τον αριθμό των αλλοδαπών προσωρινά εργαζομένων στον Καναδά σχεδιάζει να μειώσει ο Τζάστιν Τριντό, όπως εξήγγειλε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας (26.8), ως μέτρο για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης στεγαστικής κρίσης στη χώρα και τις πιέσεις που δέχονται οι δημόσιες υπηρεσίες. 

Πρόκειται για μία εξέλιξη μετά από την έντονη κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για την έλλειψη ενίσχυσης των υπηρεσιών και την κατασκευή νέων κατοικιών για την κάλυψη των αναγκών που γεννώνται από τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στον Καναδά

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τζάστιν Τριντό είπε ότι προσβλέπει σε μια γενική αναθεώρηση του προγράμματος των αλλοδαπών προσωρινά εργαζομένων λόγω των αλλαγών στην αγορά εργασίας. «Δεν είναι δίκαιο για τους Καναδούς που αγωνίζονται να βρουν μια καλή δουλειά και δεν είναι δίκαιο για αυτούς τους προσωρινούς αλλοδαπούς εργάτες, ορισμένοι από τους οποίους υφίστανται κακομεταχείριση και εκμετάλλευση», είπε χαρακτηριστικά. 

Canada to curb the number of temporary foreign workers

Έντονη κριτική για το πρόγραμμα Temporary Foreign Worker στον Καναδά

Το πρόγραμμα Temporary Foreign Worker επιτρέπει στους εργοδότες στον Καναδά να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς υπηκόους για να καλύψουν προσωρινές θέσεις εργασίας, όταν δεν είναι διαθέσιμοι ειδικευμένοι Καναδοί. Το πρόγραμμα έχει δεχθεί κριτική, με πιο πρόσφατη αυτή του ΟΗΕ, που το χαρακτήρισε «ένα γόνιμο έδαφος για σύγχρονες μορφές δουλείας». Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών Tomoya Obokata, καθηγητής δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του York στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι έλαβε αναφορές για κακοποίηση και κακοπληρωμή εργαζομένων, μεταξύ άλλων καταγγελιών. Η χρήση του προγράμματος από τους εργοδότες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε βιομηχανίες που ασχολούνται από τη γεωργία έως τις κατασκευές. Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στη χαλάρωση των περιορισμών του προγράμματος για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις με ελλείψεις εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία του Covid. Σχεδόν 183.820 προσωρινές άδειες αλλοδαπών εργαζομένων χορηγήθηκαν το 2023, σύμφωνα με το Employment and Social Development Canada (ESDC) - αύξηση 88% από το 2019.

Η ESDC επέκρινε τους εργοδότες για τη χρήση του προγράμματος για να «παρακάμψουν την πρόσληψη ταλαντούχων εργαζομένων στον Καναδά».

Ποιες αλλαγές έρχονται 

Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν την άρνηση επεξεργασίας ορισμένων αδειών εργασίας σε περιοχές όπου το ποσοστό ανεργίας είναι 6% ή υψηλότερο, με εξαιρέσεις για εποχιακές θέσεις εργασίας σε τρόφιμα και γεωργία, κατασκευές και υγειονομική περίθαλψη. Συνολικά, το σχέδιο θα μειώσει το ποσοστό των προσωρινών αλλοδαπών εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς που μπορούν να προσλάβουν οι εργοδότες από το 20% στο 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού τους.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 26 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα αυτό το έτος, η καναδική κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της να μειώσει τον συνολικό αριθμό των προσωρινών κατοίκων για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Το ανώτατο όριο θα ισχύει για αλλοδαπούς εργαζομένους καθώς και για διεθνείς φοιτητές και αιτούντες άσυλο.

Με πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.