Κοσμος

Στο στόχαστρο το Telegram και ο ιδρυτής του Πάβελ Ντούροφ για διακίνηση ναρκωτικών και παιδική πορνογραφία

Ο Ρωσικής καταγωγής άνδρας συνελήφθη στην Γαλλία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παβέλ Ντουρόφ: Ερευνάται για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας στο Telegram

Ο Πάβελ Ντούροφ, ο ρωσικής καταγωγής ιδρυτής της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη στη Γαλλία στο πλαίσιο έρευνας για εγκλήματα που σχετίζονται με παιδική πορνογραφία, διακίνηση ναρκωτικών και παράνομες συναλλαγές στην πλατφόρμα, ανακοίνωσαν οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές τη Δευτέρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της σύλληψης του Πάβελ Ντούροφ από τότε που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ έξω από το Παρίσι το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο στη σύλληψη, παρά τα πολλά ψευδή σχόλια στο διαδίκτυο. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία παραμένει βαθιά προσηλωμένη στη νόμιμη ελευθερία του λόγου.

«Η σύλληψη του προέδρου της Telegram στο γαλλικό έδαφος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας», έγραψε ο Μακρόν στο X. »Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν».

Σε μεταγενέστερη δήλωσή της, η εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι ο Ντουρόφ συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για ένα ανώνυμο πρόσωπο που ξεκίνησε από τη μονάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος του γραφείου στις 8 Ιουλίου.

Η έρευνα αφορά την υποψία συνενοχής σε διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που επιτρέπει παράνομες συναλλαγές, παιδική πορνογραφία, διακίνηση ναρκωτικών και απάτη, καθώς και την άρνηση κοινοποίησης πληροφοριών στις αρχές, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παροχή υπηρεσιών κρυπτογράφησης σε εγκληματίες, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Telegram είναι μια δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικής δικτύωσης που μοιάζει με το WhatsApp. Η κρυπτογραφημένη εφαρμογή, με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χρήστες, έχει ιδιαίτερη επιρροή στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η σύλληψη του Ντούροφ προκάλεσε επικρίσεις από τον ιδιοκτήτη του X Έλον Μασκ, ο οποίος δήλωσε ότι η ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη δέχεται επίθεση, και εκκλήσεις από τη Μόσχα προς τις γαλλικές αρχές να παραχωρήσουν στον Ντούροφ τα δικαιώματά του.

Οι εντάσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας αυξάνονται εδώ και μήνες, με τις γαλλικές αρχές να κατηγορούν τη Ρωσία ότι προσπαθεί να την αποσταθεροποιήσει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ως απάντηση στην πιο επιθετική στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας - ισχυρισμούς που η Ρωσία αρνείται.

Ο Ντούροφ, ένας 39χρονος δισεκατομμυριούχος που έχει χαρακτηριστεί ως «ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Ρωσίας», έχει διπλή υπηκοότητα στη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Ντούροφ, που εκτιμάται από το Forbes ότι έχει περιουσία 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε τον Απρίλιο ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν, αλλά η εφαρμογή θα πρέπει να παραμείνει μια ουδέτερη πλατφόρμα και όχι ένας «παίκτης στη γεωπολιτική».

Πηγή: Reuters