Κοσμος

Πώς η μηχανή προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους εκμεταλλεύεται τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

Ανάλυση του Irregular Warfare Initiative

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ισλαμικό Κράτος: Πώς η μηχανή προπαγάνδας του εκμεταλλεύεται τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

Μετά την επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση που προέκυψε για να εμπνεύσει τους οπαδούς του να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες, αναφέρουν σε ανάλυση του ο Λούκας Γουέμπερ και ο Κόλιν Κλαρκ για το Irregular Warfare Intitiative. 

Δουλεύοντας μέσω του κεντρικού μηχανισμού διοίκησης, των παραρτημάτων και των θυγατρικών του, καθώς και των λεγεώνων των διαδικτυακών υποστηρικτών του, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα συναισθήματα που ξεσηκώθηκαν σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο από την επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Τα τρέχοντα γεγονότα ενθαρρύνουν το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίσει να υποκινεί τους οπαδούς του, ενώ παράλληλα επιδιώκει να στρατολογήσει νέα μέλη. Το ΙΚ βλέπει μια πραγματική ευκαιρία να κινητοποιήσει ριζοσπαστικοποιημένους υποστηρικτές της Χαμάς, εκμεταλλευόμενο την ευκαιρία να επωφεληθεί από τη φρενίτιδα της οργής που συνοδεύει τις μαζικές διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Δύση.

Στις 13 Οκτωβρίου, ένας 20χρονος άνδρας από την περιοχή του βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν δάσκαλο σε ένα σχολείο στο Arras της Γαλλίας. Ο δράστης αναφέρθηκε στην επίθεση της Χαμάς σε βίντεο πριν από την επίθεση. Στη συνέχεια, στις 16 Οκτωβρίου, ένας 45χρονος άνδρας τυνησιακής καταγωγής πυροβόλησε και σκότωσε δύο Σουηδούς οπαδούς ποδοσφαίρου στις Βρυξέλλες. Ο ένοπλος ανήρτησε βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο ανέφερε ότι ενεργούσε για λογαριασμό του ΙΚ.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ το ΙΚ ωθεί τους υποστηρικτές του να ασκήσουν βία με αφορμή την 7η Οκτωβρίου,  απέφυγε να επαινέσει τη Χαμάς, σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα και ορισμένες θυγατρικές της. Πολυάριθμες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα επαίνεσαν τη Χαμάς, ενώ παράλληλα γιόρταζαν τον θάνατο Ισραηλινών. Η Αλ Κάιντα στην Ινδική Υποήπειρο, το παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Νότια Ασία, χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς ως το πιο θανατηφόρο πλήγμα για το Ισραήλ στη μακρά ιστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, σημειώνοντας ότι «η επίθεση αποκάλυψε τη δειλία των ισραηλινών στρατιωτών». Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο στην Υεμένη εξήρε την επίθεση της Χαμάς και μίλησε για τον «μύθο» της ισραηλινής στρατιωτικής ισχύος, προτρέποντας τους υποστηρικτές της στον μουσουλμανικό κόσμο να αξιοποιήσουν τη δυναμική του «Κατακλυσμού της Αλ Άκσα», όπως ονόμασε η Χαμάς την επιχείρησή της. 

Για τους περισσότερους μελετητές του τζιχαντισμού, δεν αποτελούσε έκπληξη το γεγονός ότι το ΙΚ απέφυγε να επαινέσει τη Χαμάς. Για χρόνια, το ΙΚ δυσφημούσε τη Χαμάς επειδή συμμετείχε σε εκλογές το 2006. Επιπλέον, το ΙΚ επικρίνει τη Χαμάς για την ερμηνεία της Σαρία και συστηματικά καυτηριάζει την οργάνωση επειδή λαμβάνει υποστήριξη από το Ιράν, μια σιιτική χώρα που συχνά γίνεται αποδέκτης των τακφιριστικών σεχταριστικών επιθέσεων του ΙΚ. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν το ΙΚ διατηρεί την περιφρόνησή του για τη Χαμάς, δεν θα αποφύγει να δράσει καιροσκοπικά για να επωφεληθεί από το περιβάλλον.

Στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό του δελτίο al-Naba, το ΙΚ προέτρεψε τους οπαδούς του να συμμετάσχουν στην προπαγανδιστική εκστρατεία του κατά του Ισραήλ και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά εβραϊκών γειτονιών στην Αμερική, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, επιθέσεις κατά των εβραϊκών πρεσβειών με εμπρησμούς και βανδαλισμούς, στοχοποίηση συναγωγών και επιθέσεις κατά εβραϊκών νυχτερινών κέντρων. 

Η προπαγάνδα του ΙΚ μπορεί να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Στις 22 Οκτωβρίου, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ματαίωσαν ένα σχέδιο ενός τρομοκρατικού πυρήνα που σχεδίαζε πολλαπλές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων στην Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης μιας βομβιστικής επίθεσης με αυτοκίνητο στην ισραηλινή πρεσβεία στο Παρίσι. Στις 21 Οκτωβρίου συνελήφθησαν τέσσερις Σύροι που είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια και ένα σφυρί μετά την πυροδότηση μιας βόμβας με σωλήνα σε ισραηλινή πρεσβεία στην Κύπρο, και στις 19 Οκτωβρίου συνελήφθη ένας Ιορδανός στο Τέξας με την κατηγορία της οπλοκατοχής και την υποψία ότι προετοίμαζε επίθεση- ωστόσο, δεν είναι σαφές αν τα περιστατικά αυτά ήταν εμπνευσμένα από το ΙΚ.

Στις 29 Οκτωβρίου, η ισραηλινή αστυνομία και η Shin Bet συνέλαβαν τρεις άνδρες στο Σαχίν και την Αράμπα ως ύποπτους για συνωμοσία για τη διάπραξη βίας για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους. Στις 16 Νοεμβρίου, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε άλλους τρεις υπόπτους στην Ιερουσαλήμ, οι οποίοι φέρονται να κατείχαν προπαγανδιστικό υλικό υπέρ του ΙΚ και να είχαν διασυνδέσεις με μαχητές στο εξωτερικό.

Δεδομένης της έντασης της σύγκρουσης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, λίγοι περιμένουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα. Και ακόμη και αν το ΙΚ συνεχίζει να έχει μια ιδιαίτερη περιφρόνηση για τη Χαμάς, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές θα παραλείψουν να εκμεταλλευτούν τον πόλεμο για τους δικούς τους σκοπούς - ωθώντας τους υποστηρικτές τους να χτυπήσουν τη Δύση, στοχεύοντας στη ριζοσπαστικοποίηση μιας αυξανόμενης δεξαμενής οργισμένων ανθρώπων.