Κοσμος

«Δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από τη σύλληψη Πάβελ Ντούροφ», υποστηρίζει ο Μακρόν

Ο ιδρυτής του Telegram είναι και Γάλλος υπήκοος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάβελ Ντούροφ: Παρατείνεται η κράτηση του επικεφαλής του Telegram
Πάβελ Ντούροφ: Παρατείνεται η κράτηση του επικεφαλής του Telegram © Instagram

Πάβελ Ντούροφ: Γαλλία: Δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από τη σύλληψη του CEO του Telegram 

Ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram Πάβελ Ντούροφ συνελήφθη στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας, χωρίς να υπάρχει πολιτικό κίνητρο, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ήταν η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της σύλληψης του ρωσικής καταγωγής ιδρυτή του Telegram Πάβελ Ντούροφ, σχεδόν δύο ημέρες αφότου τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Le Bourget κοντά στο Παρίσι, μετά την άφιξή του με ιδιωτικό τζετ από το Αζερμπαϊτζάν.

Επισημαίνοντας ότι είχε διαβάσει «ψευδείς πληροφορίες» μετά τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ, ο γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ότι «η σύλληψη του προέδρου του Telegram σε γαλλικό έδαφος έγινε στο πλαίσιο εν εξελίξει δικαστικής έρευνας», συμπληρώνοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πολιτική απόφαση. Εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι σε βάρος του Ντούροφ διεξάγουν έρευνες οι υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και απάτης, επειδή δεν συνεργάστηκε για την καταπολέμηση τέτοιων δραστηριοτήτων μέσω Telegram.

Ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος Πάβελ Ντούροφ – «ο Ρώσος Μαρκ Ζάκερμπεργκ», όπως τον αποκαλούν – είναι υπήκοος Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 15,5 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Τον περασμένο Απρίλιο είχε δηλώσει πως ορισμένες κυβερνήσεις είχαν επιδιώξει να του ασκήσουν πιέσεις, αλλά υποστήριζε ότι η πλατφόρμα του πρέπει να παραμείνει «ουδέτερη» και όχι να εξυπηρετεί «γεωπολιτικά παιχνίδια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.