Κοσμος

Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Το Ιράν προειδοποιεί ξανά με αντίποινα - Χωρίς αποτέλεσμα ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο - Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Το Ιράν προειδοποιεί ξανά με αντίποινα - Χωρίς αποτέλεσμα ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων 

Ρευστή και ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ, Χεζμπολάζ, Ιράν και Χαμάς, ύστερα από τις άκαρπες ως τώρα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Χωρίς συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα

Στον απόηχο της τελευταίας κλιμάκωσης στο βόρειο μέτωπο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, το Ιράν επανέρχεται με απειλές κατά του Ισραήλ, για τη δική του απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγια, τον περασμένο μήνα στην Τεχεράνη.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των μεσολαβητών, χωρίς συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα, έληξαν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, εν μέσω του τελευταίου κύκλου κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ κι ενώ το Ιράν προειδοποιεί εκ νέου με αντίποινα.

«Η αντίδραση του Ιράν στην ισραηλινή τρομοκρατική επίθεση στην Τεχεράνη θα είναι μετρημένη και καλά υπολογισμένη. Δεν φοβόμαστε την κλιμάκωση, αλλά δεν την επιδιώκουμε – σε αντίθεση με το Ισραήλ» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί.

Ο δημοσιογράφος του SKY NEWS, Μαρκ Στόουν, μετέδωσε ότι «οι συνομιλίες κατέρρευσαν για άλλη μια φορά, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι στο παρασκήνιο συνεχίζονται. Αυτό φυσικά αποτελεί μια κακή είδηση αφού καταδεικνύει ότι η Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπο θα συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ».

Ισραήλ και Χαμάς απέρριψαν τις συμβιβαστικές προστάσεις

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις τονίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, που χαρακτηρίζουν τις συνομιλίες εποικοδομητικές, παρά το γεγονός ότι Ισραήλ και Χαμάς απέρριψαν τις συμβιβαστικές προστάσεις. Βασικό αγκάθι φαίνεται να παραμένει ο έλεγχος από το Ισραήλ του διαδρόμου Φιλαδέλφια, στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου.

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς στο Κάιρο, με την ομάδα μας και τις ομάδες των άλλων μεσολαβητών, καθώς και με το Ισραήλ, προκειμένου να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός και σε συμφωνία (απελευθέρωσης των) ομήρων» δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Ισραηλινός στρατός δίνει στη δημοσιότητα πλάνα της προληπτικής, όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεσής του σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβανου, περιοχές έχουν ερημώσει… Δημοσιογράφος του SKY NEWS μεταδίδει ότι οι πόλεις και τα χωριά στον νότιο Λίβανο είναι εγκαταλελειμμένα, είναι σαν πόλεις-φαντάσματα. Οι περισσότεροι έχουν φύγει για πιο ασφαλείς περιοχές, όπως και οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ».

Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ επιχείρησαν να χτυπήσουν βάση των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών κοντά στο Τελ Αβίβ επεσήμανε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Νασράλα, με τον Ισραηλινό στρατό να αρνείται ότι πέτυχαν τον στόχο τους.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή παραμένει ρευστή. Ισραήλ και Χεζμπολάχ τονίζουν ότι οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις πέτυχαν και προειδοποιούν για συνέχεια, και οι δύο πλευρές, όμως, δείχνουν απρόθυμες για μια ολομέτωπη, γενικευμένη σύγκρουση.