Κοσμος

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή - Νέες απειλές από Χεζμπολάχ και Ισραήλ

Η αντίδραση Νετανιάχου, το διάγγελμα Νασράλα και ο κίνδυνος μίας ολοκληρωτικής σύγκρουσης

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ισραήλ και Χεζμπολάχ: Νέες απειλές μετά την επίθεση - Η αντίδραση Νετανιάχου, το διάγγελμα Νασράλα και ο κίνδυνος μίας ολοκληρωτικής σύγκρουσης

Για σχεδόν ένα μήνα, οι άνθρωποι στο Λίβανο και το Ισραήλ προετοιμάζονταν για έναν ευρύτερο πόλεμο. Μια φονική επίθεση με ρουκέτες από τον Λίβανο τον περασμένο μήνα στην πόλη Majdal Shams στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν ακολουθήθηκε από ισραηλινό πλήγμα αντιποίνων που σκότωσε τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό.

Η ισχυρή ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν υποσχέθηκε να απαντήσει. Η απειλή προκάλεσε ένα σωρό ακυρώσεις πτήσεων και στις δύο πλευρές των συνόρων, τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο που παρακαλούσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και το Ισραήλ και μια διπλωματική προσπάθεια με κομμένη την ανάσα για να αποτραπεί μια κλιμάκωση που οι δυτικές κυβερνήσεις φοβούνταν ότι θα πυροδοτούσε μια περιφερειακή σύγκρουση.

Το πρωί της Κυριακής, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι έδωσε την αναμενόμενη απάντησή της, εκτοξεύοντας εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες Κατιούσα, βλήματα μικρού βεληνεκούς της σοβιετικής εποχής.

Νέες απειλές από Χεζμπολάχ και Ισραήλ - Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή 

Ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής ένοπλης οργάνωσης του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, εκφώνησε διάγγελμα εξαπολύοντας νέες -φραστικές αυτήν τη φορά- επιθέσεις κατά των Ισραηλινών.

Ο Νασράλα είπε στο διάγγελμα του το απόγευμα της Κυριακής, ότι οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ αποφάσισαν να χτυπήσουν βάση των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Αποφασίσαμε να στοχεύσουμε στρατιωτική βάση πληροφοριών όπου λειτουργεί ισραηλινή μονάδα παρακολούθησης. Στοχοποιήσαμε στρατιωτική βάση πληροφοριών 110 χλμ. εντός, 1,5 χλμ. απο το Τελ Αβίβ», δήλωσε ο Νασράλα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του επιτέθηκαν στο Ισραήλ με drones τα οποία εκτόξευσαν για πρώτη φορά από θέσεις στην κοιλάδα Μπεκάα και με ρουκέτες Katyusha.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι αυτά τα drones πέρασαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι στο μέλλον η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να το πλήξει και με πυραύλους ακριβείας.

«Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας»: Η αντίδραση Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του δεν έχει πει «την τελευταία της λέξη».

«Πριν τρεις εβδομάδες εξουδετερώσαμε τον διοικητή (της Χεζμπολάχ) και σήμερα αποτρέψαμε τα επιθετικά σχέδιά της», τόνισε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε όλα τα drones που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον στρατηγικού στόχου στο κεντρικό Ισραήλ.

Παράλληλα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απάντηση που έδωσε το Ισραήλ ήταν «ακόμη ένα βήμα προς την αλλαγή της κατάστασης στον βορρά και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων μας στα σπίτια τους».

«Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», υπογράμμισε.

Η Χαμάς από την πλευρά της xαιρέτησε την ευρεία επίθεση του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών θέσεων, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «μια ισχυρή απάντηση» και «ένα χαστούκι» για την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Υπογραμμίζουμε ότι αυτή η ισχυρή και στοχευμένη απάντηση, σε μεγάλο βάθος στην επικράτεια της σιωνιστικής οντότητας, είναι ένα χαστούκι για την ισραηλινή κυβέρνηση», επεσήμανε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

 Αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις προς Ισραήλ και Λίβανο

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν η μία μετά την άλλη τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ και την Βηρυτό μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό «τουλάχιστον ως τη Δευτέρα 26 Αυγούστου», μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ.

Η British Airways ανέστειλε κι αυτή τις πτήσεις της μεταξύ Λονδίνου και Τελ Αβίβ μετά την ολονύκτια κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά της η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρατείνει την αναστολή των πτήσεών της προς τη Βηρυτό ως τις 30 Σεπτεμβρίου και ως τις 2 Σεπτεμβρίου προς το Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη επικαλούμενη τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή.

Η ισραηλινή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την επανάληψη των πτήσεων από και προς το Τελ Αβίβ, μετά τις καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και την εκτροπή αεροσκαφών σε άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Το αεροδρόμιο της Βηρυτού εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, αν και κάποιες εταιρείες, ανάμεσά τους οι Royal Jordanian Etihad Airways, έχουν ακυρώσει τις πτήσεις τους.

Επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ: Θα υπάρξει ολοκληρωτική σύγκρουση;

Το σμήνος των εναέριων όπλων επεδίωκε να εξουδετερώσει τα περίφημα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και να ανοίξει δρόμο για τους στόχους της: 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ και τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ αναχαιτίστηκαν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έπληξε προληπτικά στόχους της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποτρέψει μια πολύ ευρύτερη επίθεση, λέγοντας ότι έπληξε πολλούς εκτοξευτές πυραύλων στο Λίβανο.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.

Τα διασυνοριακά πυρά το πρωί της Κυριακής σηματοδότησαν μια σημαντική κλιμάκωση μετά από 11 μήνες εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Φαίνεται όμως να έχει αμβλύνει τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο, προς το παρόν.

Στο Ισραήλ, οι αρχές σύντομα ήραν τους περιορισμούς ασφαλείας στο βορειότερο έδαφος της χώρας, γνωστό ως άνω Γαλιλαία. Στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ για σήμερα.

Αυτό σηματοδοτεί την επανάληψη της σύγκρουσης χαμηλής έντασης στα σύνορα. Φαίνεται επίσης να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της αναμενόμενης λιβανικής κλιμάκωσης που έφερε τη Μέση Ανατολή, για άλλη μια φορά, στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι αυτή ήταν η «πρώτη φάση» της απάντησής της, αλλά ήταν φειδωλή ως προς τις λεπτομέρειες μιας συνέχειας. Η φράση μπορεί να είναι ρητορική - η ομάδα έχει την τάση να διατηρεί τις απειλές της ανοιχτές.

Αλλά ενώ η υποσχόμενη απάντηση της Χεζμπολάχ φαίνεται να έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει να περιμένει την υλοποίηση μιας άλλης απειλής: το Ιράν ορκίστηκε «εκδίκηση» για τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ.

Μέση Ανατολή: Μια περιοχή στην κόψη του ξυραφιού

Μετά τις επιθέσεις στη Βηρυτό και την Τεχεράνη στα τέλη του περασμένου μήνα, αξιωματούχοι των δυτικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, διπλωμάτες και αναλυτές αγωνίστηκαν να καταλάβουν πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν τα αντίποινα που υποσχέθηκε το Ιράν και ο ισχυρότερος μη κρατικός εταίρος του.

Αυτό πυροδότησε μια διπλωματία-αστραπή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να παροτρύνουν τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Αυτό φάνηκε να επιταχύνει έναν ακόμη γύρο συνομιλιών για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια ακόμη κλιμάκωση από τον άξονα υπό την ηγεσία του Ιράν, ο οποίος έχει επανειλημμένα εξαρτήσει τη διακοπή των επιθέσεών του κατά του Ισραήλ και των συμμάχων του από τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου συνεχίζουν να κινούνται με παγετώδεις ρυθμούς, παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ. Αλλά η τελευταία κλιμάκωση έδειξε ότι ούτε το Ιράν ούτε οι συμμαχικές μη κρατικές πολεμικές ομάδες στην περιοχή μπορούν να χωνέψουν την προοπτική ενός ευρύτερου πολέμου.

Η Χεζμπολάχ είχε επανειλημμένα ορκιστεί να ανταποδώσει οποιοδήποτε ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό με επίθεση σε μεγάλα αστικά κέντρα του Ισραήλ. Ωστόσο, είτε από πρόθεση είτε λόγω των ισχυριζόμενων προληπτικών χτυπημάτων του Ισραήλ, απέφυγε αυτή την απειλή. Οι δηλωμένοι στόχοι της παραμένουν εντός της παραμεθόριας περιοχής που αποτελεί το πεδίο των εχθροπραξιών από τον Οκτώβριο και οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς της σοβιετικής εποχής που χρησιμοποίησε αποτελούν βασικό πυλώνα των επιθέσεων της Χεζμπολάχ κατά των ισραηλινών δυνάμεων εδώ και δεκαετίες.

Ο κίνδυνος μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης φαίνεται να είναι σημαντικά μικρότερος μετά τα διασταυρούμενα πυρά της Κυριακής. Ωστόσο, η ανοιχτή απειλή του Ιράν θα συνεχίσει να συμβάλλει στον πόλεμο των νεύρων που έχει καθορίσει μεγάλο μέρος της χαμηλής κλίμακας σύγκρουσης μεταξύ του άξονα υπό την ηγεσία της Τεχεράνης και του Ισραήλ, και η περιοχή θα παραμείνει στην κόψη του μαχαιριού για όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Με πληροφορίες από CNN