Κοσμος

Γερμανία: Ποιος είναι ο 26χρονος Σύρος που συνελήφθη για την επίθεση

«Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζουν οι αρχές την πολύνεκρη επίθεση στο Φεστιβάλ της Ζόλινγκεν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γερμανία: Ποιος είναι ο 26χρονος Σύρος που συνελήφθη για την επίθεση - «Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτηρίζουν οι αρχές την πολύνεκρη επίθεση στο Φεστιβάλ της Ζόλινγκεν

Στην Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελέα της Γερμανίας, «με την υποψία τρομοκρατίας», διαβιβάστηκε η υπόθεση της επίθεσης με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν την ζωή τους και άλλα οκτώ να τραυματιστούν.

Το προφίλ του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Γερμανία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας στην Καρλσρούη της Γερμανίας, ο 26χρονος Σύρος Ίσα αλ Χ., ο οποίος παραδόθηκε χθες το βράδυ στην αστυνομία και ομολόγησε την πράξη, ερευνάται για τριπλή ανθρωποκτονία, πολλαπλές απόπειρες ανθρωποκτονίας και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος». Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ο οποίος θα αποφασίσει σχετικά με την προφυλάκισή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «WELT», ο 26χρονος Σύρος έφθασε στην Γερμανία το 2022 μέσω Βουλγαρίας, όπου και θα έπρεπε να υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου.

Εκείνος ωστόσο ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ και λίγους μήνες αργότερα καθορίστηκε η ημερομηνία της απέλασής του, για τις αρχές του 2023. Ο Ίσα αλ Χ. κρύφτηκε και επανεμφανίστηκε στις αρχές έξι μήνες αργότερα.

Επειδή η προθεσμία απέλασης είχε λήξει, έλαβε καθεστώς «επικουρικής προστασίας» και εγκαταστάθηκε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο κέντρο του Ζόλινγκεν. Η γερμανική αστυνομία διεξήγαγε από την πρώτη στιγμή έρευνες στο κέντρο και στο δωμάτιο του υπόπτου βρήκε την θήκη του μαχαιριού που χρησιμοποίησε για τις επιθέσεις.