Κοσμος

Πολιομυελίτιδα: Εμβολιασμούς σε 640.000 παιδιά της Γάζας ετοιμάζουν ο ΠΟΥ και η Unicef

Αίτηση «ανθρωπιστικών παύσεων» για να επιτευχθεί η διαδικασία

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολιομυελίτιδα: Εμβολιασμούς σε 640.000 παιδιά της Γάζας ετοιμάζουν ο ΠΟΥ και η Unicef
© Ahmad Khateib / Getty Images

Το σχέδιο εμβολιασμού για την εμφάνιση πολιομυελίτιδας στη Γάζα από ΠΟΥ και UNICEF - Η δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ Χρήστου Χατζηχριστοδούλου στην ATHENS VOICE

Την εφαρμογή των λεγόμενων «ανθρωπιστικών παύσεων», ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αναπτύξουν με απόλυτη ασφάλεια μία κρίσιμη εκστρατεία για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας τύπου 2, στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Unicef.

Συγκεκριμένα, δύο γύροι εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας θα επιχειρηθεί να ξεκινήσουν άμεσα, ο ένας το ερχόμενο Σάββατο 31 Αυγούστου και ο δεύτερος προς τα τέλη του ερχομένου Σεπτεμβρίου, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, για την πρόληψη της εξάπλωσης του ήδη κυκλοφορούντος, πολύ μολυσματικού και πολύ επικίνδυνου ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του ΠΟΥ. 

Πολιομυελίτιδα στη Γάζα: Το σχέδιο εμβολιασμού από ΠΟΥ και Unicef

Τα επιτελικά στελέχη του ΠΟΥ και της Unicef έχουν ήδη ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εφαρμόσουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Λωρίδα της Γάζας, για χρονικό διάστημα επτά ημερών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν με απόλυτη ασφάλεια οι δύο γύροι της εκστρατείας για τον απαραίτητο εμβολιασμό των παιδιών. Αυτές οι “ανθρωπιστικές παύσεις” στις πολεμικές μάχες θα επιτρέψουν στα παιδιά και τις οικογένειές τους να προσεγγίσουν με ασφάλεια τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, αλλά και στους εργαζόμενους στην κοινότητα να φτάσουν σε παιδιά που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μονάδες Υγείας για εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας. Χωρίς αυτές τις “ανθρωπιστικές παύσεις”, είναι προφανές ότι η εκστρατεία για τον εμβολισμό δεν θα καταστεί δυνατή.

Σε κάθε έναν από τους δύο γύρους της εκστρατείας, θα χορηγηθούν δύο σταγόνες του νέου από του στόματος εμβολίου κατά του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2, σε περισσότερα από 640.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των δέκα ετών.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση από τον ΠΟΥ, ο ιός της πολιομυελίτιδας τύπου 2 έχει επιβεβαιωθεί από τις 16 Ιουλίου στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ιός απομονώθηκε από έξι δείγματα λυμάτων, τα οποία συλλέχθηκαν από δύο περιοχές εντός της Γάζας, στις 23 Ιουνίου. Γεγονός ακόμη πιο ανησυχητικό, ένα μωρό, ηλικίας 10 μηνών, έχει ήδη παραλύσει μερικώς από πολιομυελίτιδα, στην πρώτη περίπτωση της νόσου στη Γάζα εδώ και 25 χρόνια. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσιους, επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι το βρέφος έχασε την κίνηση στο αριστερό του πόδι, αλλά είναι σε σταθερή κατάσταση. 

Περισσότερες από 1,6 εκατ. δόσεις του εμβολίου OPV, το οποίο χρησιμοποιείται για να σταματήσει η μετάδοση του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2, προγραμματίζεται να έχουν παραδοθεί στη Λωρίδα της Γάζας έως το ερχόμενο Σάββατο 31 Αυγούστου. Ο εμβολιασμός θα διενεργηθεί από 708 ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των μονάδων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε κάθε δήμο της Λωρίδας της Γάζας. Περίπου 2.700 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, συμπεριλαμβανομένων κινητών ομάδων Υγείας και εργαζομένων στην κοινότητα, θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των δύο γύρων της εκστρατείας.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιον τον ΠΟΥ, εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον κατά 95%, κατά τη διάρκεια κάθε γύρου της εκστρατείας, απαιτείται για την πρόληψη της εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας και τη μείωση του κινδύνου για να επανεμφανιστεί η πολύ σοβαρή αυτή νόσος, δεδομένης της σοβαρής διαταραχής των συστημάτων Υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Υψηλός ο κίνδυνος»

Ο ΠΟΥ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “o κίνδυνος της εξάπλωσης του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2, εντός της Λωρίδας της Γάζας και διεθνώς, παραμένει υψηλός, δεδομένου ότι υπάρχουν κενά στην ανοσία των παιδιών, λόγω των διαταραχών στον συνήθη εμβολιασμό, τον αποδεκατισμό του συστήματος Υγείας, τη συνεχή μετακίνηση του πληθυσμού, τον υποσιτισμό και τα σοβαρά κατεστραμμένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Η κατάσταση έχει επίσης αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης άλλων ασθενειών οι οποίες μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, όπως η ιλαρά, καθώς και περιπτώσεων διάρροιας, οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, ηπατίτιδας Α και δερματικών παθήσεων μεταξύ των παιδιών”.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο ιός της πολιομυελίτιδας είναι εξαιρετικά μολυσματικός και, τις περισσότερες φορές, μεταδίδεται μέσω των λυμάτων και του μολυσμένου νερού, ένα ολοένα και πιο κοινό πρόβλημα στη Γάζα. Η πολιομυελίτιδα επηρεάζει κυρίως παιδιά, ηλικίας έως πέντε ετών, και έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολύ σοβαρές παραμορφώσεις ή/και παράλυση, ενώ η νόσος αυτή είναι δυνητικά θανατηφόρος. Μάλιστα, δεν υπάρχει διαθέσιμη ειδική θεραπεία για την οξεία πολιομυελίτιδα και τα κρούσματα αντιμετωπίζονται με θεραπεία των συμπτωμάτων. Η μόνιμη παράλυση λόγω πολιομυελίτιδας δεν μπορεί να αναστραφεί και η θεραπεία μπορεί απλώς να βελτιώσει την κινητικότητα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), τρεις είναι οι τύποι του ιού της πολιομυελίτιδας, με τον τύπο 2 να χαρακτηρίζεται ως ο πιο άγριος…

ΕΟΔΥ: Κάνουμε διαρκείς ελέγχους

Εδώ γεννάται, εκ παραλλήλου, ακόμη ένα ερώτημα, το οποίο αφορά τόσο τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και τη Δύση. Με τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Δύση και, ασφαλώς, προς την είσοδο της Ε.Ε., δηλαδή προς την Ελλάδα, όμως, πόσο μπορεί να ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας το ενδεχόμενο να ξεφύγει η εξάπλωση του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2 από την Λωρίδα της Γάζας προς τη Δύση και, φυσικά, προς τη χώρα μας;

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αναγνωρίζει το ως άνω πρόβλημα, αλλά είναι σαφής και κατηγορηματικός, καθώς και καθησυχαστικός.

Σε δηλώσεις του στην ATHENS VOICE, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου αναφέρει τα εξής σχετικά:

«Στην Λωρίδα της Γάζας έχουν μείνει χωρίς εμβολιασμούς. Και στη Συρία είχαμε, παλαιότερα, παρόμοιο πρόβλημα. Στην Ελλάδα διαθέτουμε υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για τον ιό της πολιομυελίτιδας και διενεργούμε ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση για την οξεία χαλαρή παράλυση, καθώς και έλεγχο για πολιοϊό. Επίσης, ελέγχουμε δείγματα κοπράνων από τους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, καθώς και λύματα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.