Κοσμος

Ναυάγιο στη Σικελία: Τι είναι το φαινόμενο «downburst» που ίσως βύθισε το Bayesian

Οι ευθύνες καπετάνιου και πληρώματος - Τι ψάχνουν οι Αρχές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναυάγιο στη Σικελία: Τι είναι το downburst που ίσως βύθισε το Bayesian
Ναυάγιο στη Σικελία: Τι είναι το downburst που ίσως βύθισε το Bayesian © PERINI NAVI PRESS OFFICE / HANDOUT/ EPA

Ναυάγιο στη Σικελία: Τι είναι το φαινόμενο downburst που ίσως βύθισε το Bayesian - Οι ευθύνες καπετάνιου και πληρώματος - Τι ψάχνουν οι Αρχές

Τις πιθανές ευθύνες που φέρουν ο καπετάνιος και το πλήρωμα στο ναυάγιο της πολυτελούς θαλαμηγού Bayesian του Μάικ Λιντς στη Σικελία φαίνεται ότι οι ερευνούν οι ιταλικές αρχές, αφού άνοιξαν έρευνα για ανθρωποκτονία. Παράλληλα ενημέρωσαν ότι ήταν πιθανότατα το φαινόμενο downburst, που βύθισε το σκάφος.

Έως τώρα θεωρούσαμε ότι ο «μαύρος κύκνος», που βύθισε το σκάφος ήταν ένας σίφωνας. Ωστόσο οι ιταλικές αρχές πιστεύουν πως ήταν ένα άλλο ακραίο καιρικό φαινόμενο η αιτία του ναυαγίου. Αποκαλείται downburst και είναι ουσιαστικά ένας ισχυρότατος, τοπικός άνεμος που κατεβαίνει απότομα και εξαπλώνεται.

Κατά τη βύθιση του σκάφους έχασαν τη ζωή τους συνολικά 6 άτομα, μεταξύ τους ο επιχειρηματίας Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του, Χάνα.

Τι είναι το «downburst» που ίσως ευθύνεται για το ναυάγιο στη Σικελία

Το «downburst» είναι ένας τύπος καταιγίδας που διαθέτει ισχυρό σύστημα ανέμου.

Οι καταιγίδες αυτές είναι πανίσχυρες, απότομες και ο αέρας κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τα πάνω και κάτω. Όταν εν τέλει ο άνεμος φτάσει προς το έδαφος, εξαπλώνεται και φυσάει προς τα έξω και σε διάφορες κατευθύνσεις.

Τα «downbursts» κρατούν μόνο λίγα λεπτά και συχνά παρομοιάζονται με ανεμοστρόβιλους και νεροποντές επειδή δημιουργούν τις ίδιες ζημιές.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να ξεριζώσει δέντρα να προκαλέσει σοβαρές δομικές ζημιές και να «απειλήσει» αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

Severe Weather Explained: What is a downburst?

Σημαντικά ερωτήματα έκανε σήμερα ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Τερμίνι Ιμερέζε, Ραφαέλε Καμαράνο σχετικά με τις ευθύνες του πληρώματος.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε αναρωτήθηκε για ποιον λόγο το πλήρωμα κατάφερε να σωθεί ανεβαίνοντας στη σωσίβια λέμβο ενώ οι επισκέπτες βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στη θαλαμηγό.

«Επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή τραγωδία. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είδαμε εξαιρετικό επαγγελματισμό και θάρρος. Προς το παρόν έχουμε ανοίξει δικογραφία κατά αγνώστων για ναυάγιο από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια», είπε.

'Mistakes made' before tragic sinking of Bayesian yacht - as first findings of probe revealed

«Αναρωτιέμαι γιατί ο υπεύθυνος της γέφυρας δεν είδε την καταιγίδα να έρχεται. Ερευνούμε επίσης γιατί το πλήρωμα σώθηκε ανεβαίνοντας στη σωσίβια λέμβο, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτες βρίσκονταν στο κύτος.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το γεγονός ήταν πραγματικά ξαφνικό και απροσδόκητο. Το ιστιοφόρο χτυπήθηκε από downburst: οι ριπές του ανέμου μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα.

Τα θύματα παρέμειναν πίσω, στο ιστιοφόρο, επειδή κοιμούνταν. Προσπαθούμε να το εξακριβώσουμε αυτό, διασταυρώνοντας τις μαρτυρίες και επαληθεύοντας ό,τι προκύπτει», δήλωσε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.