Κοσμος

Ο Ερντογάν προκαλεί ξανά: Για να ζήσουμε ειρηνικά, πρέπει να έχουμε αποτελεσματικό ναυτικό στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Παρέλαβε το πρώτο γερμανικής τεχνολογίας υποβρύχιο που εντάχθηκε επίσημα στον τουρκικό στόλο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερντογάν: Πρέπει να έχουμε αποτελεσματικό ναυτικό στη «Γαλάζια Πατρίδα»
Ερντογάν: Πρέπει να έχουμε αποτελεσματικό ναυτικό στη «Γαλάζια Πατρίδα» © MICHAEL REYNOLDS/EPA

Ερντογάν: Πρέπει να έχουμε αποτελεσματικό ναυτικό στη «Γαλάζια Πατρίδα» - Παρέλαβε το πρώτο γερμανικής τεχνολογίας υποβρύχιο που εντάχθηκε επίσημα στον τουρκικό στόλο

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου υποβρυχίου «Τύπου 214», που κατασκευάστηκε σε τουρκικά ναυπηγία με τεχνογνωσία και συνεργασία της γερμανικής Thyssenkrupp ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την «Γαλάζια Πατρίδα».

«Με την υλοποίηση όλων αυτών των έργων, οι ναυτικές μας δυνάμεις θα αποκτήσουν πολύ ανώτερες δυνατότητες και θα υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα» δήλωσε ο Ερντογάν στην τελετή παραλαβής του υποβρυχίου από το τουρκικό Ναυτικό, που έγινε στη ναυτική βάση Άκσαζ, που βρίσκεται απέναντι από τη Ρόδο στη δυτική Τουρκία.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που περιβάλλεται από τρεις πλευρές από θάλασσες και τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα επάνω της. «Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας γεωγραφίας που υπήρξε επί αιώνες θέατρο παγκόσμιων συγκρούσεων» τόνισε και προσέθεσε: «Γνωρίζουμε ότι για να ζήσουμε ειρηνικά στα εδάφη μας, πρέπει να έχουμε ένα αποτελεσματικό ναυτικό στη Γαλάζια Πατρίδα μας. Από το 2002, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κάθε τομέα με το σύνθημα “ισχυρή Τουρκία, ισχυρός Στρατός”».

Στην ίδια τελετή έγινε η έπαρση της σημαίας στο δεύτερο υποβρύχιο της ίδιας κλάσης, με την ονομασία «Hızırreis», το οποίο εισέρχεται στη φάση των δοκιμών εν πλω, προτού παραδοθεί και αυτό στο Ναυτικό το 2025. Εγκαινιάστηκαν επίσης τα έργα εξοπλισμού του τρίτου υποβρυχίου του ίδιου προγράμματος, του «Muratreis», το οποίο βρίσκεται στη δεξαμενή του ναυπηγείου και αναμένεται να ενταχθεί στο οπλοστάσιο του τουρκικού Ναυτικού το 2026.

Το τουρκικό Ναυτικό παρέλαβε επίσης σήμερα τρία δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού (Yakit 2, 3 και 4), ενώ έγιναν και τα εγκαίνια μία δεξαμενής υποβρυχίων χωρητικότητας 3.000 τόνων.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το πρόγραμμα των τουρκικών υποβρυχίων επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2027, με την παραλαβή και του έκτου υποβρυχίου, ωστόσο εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει μέχρι το 2029.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.