Κοσμος

Πολιομυελίτιδα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να στηριχθεί στη Γάζα

Πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά από 25 χρόνια

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολιομυελίτιδα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να στηριχθεί στη Γάζα
© Nur Photo / Getty Images

Η επανεμφάνιση του ιού της πολιομυελίτιδας στη Γάζα - Το σχέδιο του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση μιας υγειονομικής κρίσης σε δύσκολες συνθήκες

Ο ιός της πολιομυελίτιδας είναι εξαιρετικά μολυσματικός και τις περισσότερες φορές μεταδίδεται μέσω των λυμάτων και του μολυσμένου νερού, ένα ολοένα και πιο κοινό πρόβλημα στη Γάζα καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Η πολιομυελίτιδα επηρεάζει κυρίως παιδιά, ηλικίας έως πέντε ετών, και μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές παραμορφώσεις ή/και παράλυση, ενώ ο ιός αυτός είναι δυνητικά θανατηφόρος.

Πολιομυελίτιδα στη Γάζα: Το σχέδιο για τους εμβολιασμούς

Ο ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF ανέφεραν ότι έχουν οργανώσει σχέδιο για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών σε όλη τη Γάζα, μια επιχείρηση ιδιαίτερα επικίνδυνη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο 31 Αυγούστου.

Επιδημία πολιομυελίτιδας είχε ξεσπάσει πριν από μερικά χρόνια και στη Συρία, μετά από τον πολύ σκληρό και πολύχρονο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος «κατασπάραξε» την χώρα, ενώ για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μία νέα επιδημία πολιομυελίτιδας στην αμυνόμενη Ουκρανία έχουν κάνει λόγο τόσο ο ΠΟΥ όσο και ειδικοί εμπειρογνώμονες διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων.

Στη Γάζα αναφέρθηκε ήδη το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά από 25 χρόνια. Πρόκειται για ένα μωρό, ηλικίας 10 μηνών, το οποίο έμεινε ανεμβολίαστο εξαιτίας του πολέμου.

Είναι προφανές ότι ο ΠΟΥ δεν έχει τη δυνατότητα, ακόμη και με τους δεκάδες χιλιάδες ειδικούς εργαζόμενούς του να φέρει σε πέρας με ασφάλεια την επικείμενη ανθρωπιστική επιχείρηση υγειονομικού χαρακτήρα, εάν το Ισραήλ δεν αναλάβει πρωτοβουλία για την διαμόρφωση μίας ζώνης ελεύθερης εχθροπραξιών, η οποία να αναδιαμορφώνεται διαρκώς και καθημερνά, αναλόγως με τις συγκεκριμένες ανάγκες των εργαζομένων του ΠΟΥ στην Γάζα, οι οποίοι θα διενεργήσουν τους 640.000 εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας σε παιδιά.

Εάν η μεγάλη αυτή επιχείρηση εμβολιασμών κατά της πολιομυελίτιδας σε παιδιά στη Γάζα, επιχείρηση, την οποία θα καθοδηγήσει – ένας Θεός ξέρει με ποιον τρόπο – ο ΠΟΥ, αποτύχει, και μάλιστα πριν να έχει προχωρήσει ουσιαστικά στο έργο της, τότε θα έχουμε να κάνουμε με μία πολύ σημαντική διεθνή υγειονομική ήττα, η οποία θα εγγραφεί στην Ιστορία της σύγχρονης ανθρωπότητας και, ασφαλώς, δεν θα πλήξει καίρια και βασανιστικά μόνον τα μικρά παιδιά της Γάζας...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.