Κοσμος

Βενεζουέλα: Επικυρώνει τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο το Ανώτατο Δικαστήριο

Λογοδοσία και διαφάνεια απαιτούν οι ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βενεζουέλα: Επικυρώνει τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο το Ανώτατο Δικαστήριο
Βενεζουέλα: Επικυρώνει τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο το Ανώτατο Δικαστήριο © EPA/RONALD PENA R

Μαδούρο: Επικυρώνει τη νίκη του το Ανώτατο Δικαστήριο - Λογοδοσία και διαφάνεια απαιτούν οι ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, το οποίο οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν φερέφωνο της εξουσίας, επικύρωσε σήμερα την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία, ενώ η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «άκυρη και μη γενόμενη» οποιαδήποτε απόφασή του σε αυτό το θέμα.

Βενεζουέλα: Επικυρώνει τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο το Ανώτατο Δικαστήριο

Το Δικαστήριο επικύρωσε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου κατά τις οποίες «ο πολίτης Νικολάς Μαδούρο Μόρος εξελέγη πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας για τη συνταγματική περίοδο 2025-31» ανακοίνωσε η πρόεδρός του, Καρίσλια Ροντρίγκες.

Venezuela's president Nicolas Maduro fast tracks new laws

Ο ίδιος ο Μαδούρο είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) στις αρχές Αυγούστου, ζητώντας να επικυρωθεί η νίκη του.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε τη λύπη της που περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, τα πρακτικά που αποδεικνύουν τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί και προειδοποίησε ότι «θα απαιτήσει λογοδοσία» από όσους διευκολύνουν την «εκλογική νοθεία και καταστολή».

Μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του για μια τρίτη συνεχόμενη θητεία ξέσπασαν αυθόρμητες διαδηλώσεις που κατεστάλησαν βίαια. Σύμφωνα με τις αρχές, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 192 τραυματίστηκαν και 2.400 συνελήφθησαν.

Ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών με ποσοστό 52%, ωστόσο η Εθνική Εκλογική Επιτροπή (CNE) δεν παρουσίασε τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα ξεχωριστά, ισχυριζόμενη ότι έπεσε θύμα κυβερνοπειρατείας. Η αντιπολίτευση λέει ότι ο δικός της υποψήφιος, ο Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια νίκησε με ποσοστό άνω του 60%.

«Κύριοι του Ανωτάτου Δικαστηρίου: καμία απόφαση δεν θα αντικαταστήσει τη λαϊκή κυριαρχία. Η χώρα και ο κόσμος γνωρίζουν τη μεροληψία σας και, κατά συνέπεια, την ανικανότητά σας να επιλύσετε τη σύγκρουση: η απόφασή σας το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την κρίση», ανέφερε το πρωί ο Γκονσάλες Ουρούτια, ζητώντας από τον Μαδούρο να επιτρέψει μια ειρηνική «πολιτική μετάβαση».

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου υπενθύμισε πρόσφατα ότι οι αποφάσεις του οργάνου αυτού δεν είναι εφέσιμες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.