Κοσμος

Ουκρανική επίθεση έπληξε το λιμάνι Kavkaz στο Κρασνοντάρ - Φλέγονται δεξαμενές καυσίμων

Τα «πυρά» του Πούτιν και η επίσκεψη Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανική επίθεση έπληξε το λιμάνι Kavkaz στο Κρασνοντάρ - Φλέγονται δεξαμενές καυσίμων
Ουκρανική επίθεση έπληξε το λιμάνι Kavkaz στο Κρασνοντάρ - Φλέγονται δεξαμενές καυσίμων © X/NEXTA

Ουκρανία: Φλέγονται δεξαμενές καυσίμων στο Κράσνονταρ - Τα «πυρά» του Πούτιν και η επίσκεψη Ζελένσκι 

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στο ρωσικό λιμάνι Καφκάζ στην νότια περιοχή του Κρασνοντάρ μετά από μια ουκρανική επίθεση σε οχηματαγωγό που ήταν φορτωμένο με δεξαμενές καυσίμων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Το οχηματαγωγό το οποίο μετέφερε 30 δεξαμενές καυσίμων, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της περιοχής Τεμριούκ Φιόντορ Μπαμπενκόφ, υπέστη σημαντικές ζημιές και τελικά βυθίστηκε. Οι οποιεσδήποτε πιθανές απώλειες αξιολογούνται επί του παρόντος. Η Ουκρανία δεν σχολίασε άμεσα το περιστατικό.

Μια τοπική ομάδα ταχείας επέμβασης ανέφερε ότι ένα ειδικό τρένο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είχε σταλεί στο σημείο. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Αρκετά ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεο που φαίνεται να απεικονίζουν την πυρκαγιά και πυκνό μαύρο καπνό που υψώνεται από το λιμάνι. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα τα βίντεο.

Το λιμάνι Καφκάζ είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Μέσω του λιμανιού διακινούνται πλοία που χρησιμοποιούνται τόσο για εξαγωγές όσο και για προμήθειες καυσίμων στην Κριμαία.

Επίσκεψη Ζελένσκι στα σύνορα με την επαρχία του Κουρσκ και συνάντηση με τον αρχιστράτηγο Ολεξάντρ Σίρσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι επισκέφθηκε την περιοχή στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας από την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη διασυνοριακή επίθεσή τους στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας και εξήρε την κατάληψη ενός ακόμη ρωσικού χωριού.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον αρχιστράτηγου Ολεξάντρ Σίρσκι

Ο Ουκρανός ηγέτης πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με τον αρχιστράτηγό του Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιφέρεια Σούμι πάνω από δύο εβδομάδες από την έφοδο που εξαπέλυσαν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες στο ρωσικό έδαφος.

«Πήγα στην μεθοριακή περιοχή της περιφέρειας του Σούμι και συνάντησα τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και τον αρχηγό της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Σούμι», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε «άλλον έναν οικισμό» στην περιφέρεια του Κουρσκ και έτσι, οι οικισμοί που το Κίεβο δηλώνει ότι έχει καταλάβει ανέρχονται πλέον σε 94, ενώ συνελήφθησαν κι άλλοι Ρώσοι στρατιώτες αιχμάλωτοι.

Ο Ζελένσκι δημοσιοποίησε επίσης βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται να σφίγγει το χέρι του Σίρσκι και να τον αγκαλιάζει. Η επιχείρηση στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ έχει τονώσει το ηθικό του ουκρανικού στρατού έπειτα από μήνες αργών αλλά σταθερών κερδών των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία έπληξε ρωσική αεροπορική βάση στην Μαρίνοφκα

Στο μεταξύ πηγή στους κόλπους των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε σήμερα στο AFP ότι η Ουκρανία έπληξε ρωσική αεροπορική βάση στην Μαρίνοφκα, στην περιφέρεια του Βόλγκογκραντ, που βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 300 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

«Η SBU σε συνεργασία με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν σε αποθήκες τηλεκατευθυνόμενων αεροπορικών βομβών και καυσίμων στο αεροδρόμιο της Μαρίνοφκα», που χρησιμοποιείται για να βομβαρδίζεται η γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, σημείωσε η πηγή αυτή.

Ο Ρώσος κυβερνήτης της περιφέρειας του Βόλγκογκραντ δήλωσε νωρίτερα πως ξέσπασε πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή μετά τη συντριβή ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Η πηγή δήλωσε πως η επίθεση εντάσσεται στην εκστρατεία ουκρανικών πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά αεροδρόμιο που χρησιμοποιούνται συχνά από πολεμικά αεροσκάφη για να διενεργούν επιθέσεις εναντίον στόχων στην Ουκρανία.

Εκτός από τα πλήγματα με πυραύλους, η Ουκρανία έχει επισημάνει ιδιαίτερα τη χρησιμοποίηση από τη Ρωσία βομβών ολίσθησης που έχουν χαμηλό κόστος κατασκευής και ρίχνονται από μαχητικά αεροσκάφη, τόσο εναντίον ουκρανικών θέσεων στα ανατολικά, όσο και εναντίον πόλεων.

Από την πλευρά της, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ένα ακόμη χωριό κοντά στην ουκρανική πόλη Ποκρόφσκ (ανατολικά), σημαντικό εφοδιαστικό κόμβο, οι κάτοικοι της οποίας είχαν κληθεί να την εγκαταλείψουν ενόψει της προσέγγισης των ρωσικών στρατευμάτων, που βρίσκονται τώρα σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων.

«Χάρη στις επιτυχημένες προσπάθειες των μονάδων του σχηματισμού του Κέντρου, η κοινότητα Μετζοβέ (…) απελευθερώθηκε», ανέφερε στην καθημερινή ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS έχει μεταδώσει ότι στην ουκρανική επίθεση στην περιφέρεια Κουρσκ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 31 άμαχοι και 143 έχουν τραυματιστεί.

Ο Πούτιν κατηγορεί την Ουκρανία ότι προσπάθησε να πλήξει τον πυρηνικό σταθμό στο Κουρσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι προσπάθησε να πλήξει τον πυρηνικό σταθμό της Ρωσίας στο Κουρσκ σε μια επίθεση στη διάρκεια της νύχτας και είπε ότι ενημέρωσε τον αρμόδιο οργανισμό για την πυρηνική ασφάλεια του ΟΗΕ για την κατάσταση.

«O εχθρός προσπάθησε να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό κατά τη διάρκεια της νύχτας», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας.

«Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει ενημερωθεί, υποσχέθηκαν να έρθουν μόνοι τους και να στείλουν εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν την κατάσταση» είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν δεν παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό, ούτε παρουσίασε τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, κάνοντας αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με ανώτερους αξιωματούχους στην οποία εξετάσθηκε η κατάσταση στην περιοχή Κουρσκ.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Ουκρανία της οποίας η αστραπιαία εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ, που είναι η μεγαλύτερη εντός της Ρωσίας μιας ξένης δύναμης από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έδειξε χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες να περνούν τα σύνορα μέσω των δυτικών συνόρων της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου, αιφνιδιάζοντας προφανώς τη Μόσχα.

Το πρακτορείο Reuters δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την επίθεση.

Ο ασκών χρέη κυβερνήτη της περιοχής Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, είπε στον Πούτιν κατά την συνάντηση που είχε με ανώτερους αξιωματούχους ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ είναι σταθερή.

«Σας κάλεσα προκειμένου να συζητήσουμε την κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας» είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης.

Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντενίς Μαντούροφ είπε ότι η Ρωσία αξιολογεί τις ζημιές στον αγροτικό τομέα και στη βιομηχανία στις παραμεθόριες περιοχές.

Ο ασκών χρέη κυβερνήτη του Κουρσκ Αλεξέι Σμιρνόφ, είπε ότι 133.190 κάτοικοι έχουν φύγει ή εγκαταλείψει την περιοχή. Ο Πούτιν ρώτησε τον Σμιρνόφ εάν η συνεργασία με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τις στρατιωτικές υπηρεσίες λειτουργεί. Ο Σμιρνόφ απάντησε, ναι.

Ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ Αλεξάντερ Μπογκομάζ είπε στον Πούτιν ότι οι συνοριακές δυνάμεις απέτρεψαν προσπάθεια μιας ουκρανικής μονάδας δολιοφθορέων και αναγνώρισης να εισέλθει στην περιοχή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.