Κοσμος

Εντολή Μόσχας στους κατοίκους του Κουρσκ: «Μην χρησιμοποιείτε apps γνωριμιών»

Ποινές για όσους κάνουν χρήση smartphone κατά τη διάρκεια των μαχών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
στρατιωτες πανω σε αρμα
Η εκτεταμένη χρήση των κινητών από τους Ρώσους στρατιώτες μπορεί να «προδώσει» τη θέση τους © ΕΡΑ

Εντολή Μόσχας στους κατοίκους του Κουρσκ: «Μην χρησιμοποιείτε apps γνωριμιών»

Η Ρωσία έδωσε εντολή στους πολίτες που κοντά στο Μπριάνσκ, στο Κουρσκ και στο Μπέλγκοροντ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών και να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να εμποδιστεί η συλλογή πληροφοριών από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις συνδέονται με κάμερες κλειστών κυκλωμάτων και παρακολουθούν τα πάντα»

Ιδιαίτερα το στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό που βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη δημοσίευση βίντεο. Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε μια μακρά λίστα με συστάσεις, συμβουλεύοντας τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους που λαμβάνουν από αγνώστους και να μην μεταδίδουν ζωντανά βίντεο (streaming) από δρόμους όπου βρίσκονται στρατιωτικά οχήματα.

Οι αρχές προειδοποίησαν ακόμη τους πολίτες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνδέονται απομακρυσμένα με μη προστατευμένες κάμερες κλειστών κυκλωμάτων (CCTV) και παρακολουθούν τα πάντα, από ιδιωτικές αυλές έως δρόμους και αυτοκινητόδρομους στρατηγικής σημασίας.

Στρατιώτες και αξιωματούχοι της αστυνομίας συμβουλεύονται να απενεργοποιήσουν κάθε δυνατότητα κοινοποίησης παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς «ο εχθρός παρακολουθεί τα κοινωνικά δίκτυα σε πραγματικό χρόνο από αυτές τις κοινοποιήσεις (tags) και αποκαλύπτεται η πραγματική θέση στρατιωτικών δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας».

Πώς οι εφαρμογές γνωριμιών μπορούν να «προδώσουν» τις ρωσικές θέσεις

Ο κίνδυνος ασφαλείας από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι υποθετικός, αλλά υπαρκτός καθώς στο παρελθόν στρατιώτες αποκάλυψαν κατά λάθος απόρρητες πληροφορίες ενώ χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους σε ζώνες συγκρούσεων.

Όταν το 2003 ο διοικητής των υποβρύχιων δυνάμεων της Ρωσίας, Stanislav Rzhitsky έπεσε νεκρός από πυροβολισμό ενώ είχε βγει για τρέξιμο, τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο δράστης ενδέχεται να τον εντόπισε μέσω της Strava, μιας δημοφιλούς εφαρμογής για δρομείς.

Ο Rzhitsky είχε δημόσιο προφίλ με το πραγματικό του όνομα προκειμένου να μετρά τις αποστάσεις με τα πόδια και με το ποδήλατο. Σκοτώθηκε ενώ έκανε τζόκινγκ σε μια από τις συνηθισμένες διαδρομές του.

Μετά από μια ουκρανική επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 100 Ρώσοι στρατιώτες στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Μακιγίβκα πέρσι την πρωτοχρονιά, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι «κύρια αιτία» της επιδρομής ήταν η εκτεταμένη χρήση των κινητών από τους Ρώσους στρατιώτες, παρότι κάποιοι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν αυτή την εκδοχή.

Ποινές για όσους κάνουν χρήση smartphone κατά τη διάρκεια των μαχών

Τον περασμένο μήνα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας μετέδωσε ότι η Κάτω Βουλή πρότεινε ποινές για Ρώσους στρατιώτες που χρησιμοποιούν smartphone κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους βουλευτές η χρήση «έξυπνων» κινητών με σύνδεση στο ίντερνετ καθώς μπορεί να αποκαλύψει την τοποθεσία των ρωσικών δυνάμεων, πρέπει να χαρακτηριστεί «βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα» και να τιμωρείται με δέκα ημέρες φυλάκιση. Σε περιπτώσεις πολλαπλών υποτροπών, η ποινή θα μπορούσε να φθάνει έως και 15 ημέρες φυλάκιση.

Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τη Ρωσία και την Ουκρανία. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας απαγόρευσε στο στρατιωτικό προσωπικό να χρησιμοποιεί γεωεντοπισμό το 2018, όταν έγινε αντιληπτό ότι το Strava και άλλες εφαρμογές fitness, ενέχουν κινδύνους ασφαλείας.

Η εφαρμογή δημιουργούσε έναν διαδραστικό χάρτη θερμότητας που εμφάνιζε ένα δισεκατομμύριο σημεία δεδομένων δραστηριότητας που δημοσιεύονταν από τους χρήστες, αποκαλύπτοντας κατά λάθος και την τοποθεσία βάσεων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.