Κοσμος

Ναυάγιο στη Σικελία: Ιταλοί βατραχάνθρωποι εντόπισαν δύο πτώματα

Δύτης βρήκε άθικτο το καράβι - Το κατάρτι του ιστιοφόρου δεν είχε σπάσει

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πολυτελές ιστιοφόρο Bayesian
Το πολυτελές ιστιοφόρο Bayesian © Χ/nexta_tv

Ναυάγιο στη Σικελία: Ιταλοί βατραχάνθρωποι εντόπισαν δύο πτώματα 

Μαρτυρία δύτη στο ναυάγιο στα ανοιχτά της Σικελίας ανατρέπει το αρχικό σενάριο βύθισης του ιστιοφόρου Bayesian το πρωί της Δευτέρας. Οι έρευνες συνεχίζονται για τους αγνοούμενους, ενώ το Reuters ανέφερε ότι εντοπίσθηκαν δύο πτώματα στο κύτος του πλοίου, χωρίς να έχουν ακόμη αναγνωρισθεί.  

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d3lid6uxey6p)

Δύτες κατόρθωσαν να φτάσουν στο ναυάγιο, σε βάθος 50 μέτρων

Οι αρχικές μαρτυρίες έκαναν λόγο ότι το γιοτ με πλήρωμα 22 ατόμων βρέθηκε στο «μάτι» υδροσίφωνα και, αφού περιδινήθηκε, έσπασε το τεράστιο κατάρτι του και άρχισε να βυθίζεται.

Ωστόσο, δύτες που κατόρθωσαν να φτάσουν στο ναυάγιο, σε βάθος 50 μέτρων, ανέφεραν ότι το κύτος του πλοίου είναι πεσμένο στο πλάι άθικτο, μαζί με το κατάρτι.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο καπετάνιος άλλου γιοτ που είχε αγκυροβολήσει κοντά την ώρα της καταιγίδας, είπε ότι είδε τον ιστό του Bayesian να «λυγίζει και μετά να πάει». Ωστόσο, ο Μάρκο Τιλότα, δύτης της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παλέρμο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το πλοίο έπεσε στο πλάι άθικτο.

«Τα στοιχεία που έχουμε από τους δύτες είναι ότι το σκάφος είναι άθικτο, γυρισμένο στο πλάι» δήλωσε επίσης  στο BBC ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης και πρόσθεσε ότι τα σκάφη δεν είναι σχεδιασμένα να πλέουν με τέτοιο καιρό».

Μετά από αυτές τις μαρτυρίες, και ενώ οι έρευνες για τους αγνοούμενους συνεχίζονται, η εισαγγελία του Τέρμινι Ιμερέσε άνοιξε δικαστική έρευνα για το περιστατικό.

Σύμφωνα με το BBC, τέσσερις Βρετανοί επιθεωρητές της Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν φτάσει στη Σικελία, προκειμένου να διεξάγουν μια προκαταρκτική αξιολόγηση για τις συνθήκες της βύθισης.

Μάλιστα στο σημείο έσπευσε και ο πρέσβης του Αγγλίας στην Ιταλία, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Άγγλοι επιθεωρητές έφτασαν για σημαντικούς ελέγχους».

Ανάμεσα στους αγνοούμενους, που πιστεύεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο βυθισμένοι γιοτ είναι ο πρόεδρος της Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer και η σύζυγός του, Judy Bloomer καθώς και ο Βρετανός μεγιστάνας τεχνολόγιας  Mike Lynch, μαζί με τη 18χρονη κόρη του Hannah Lynch.

Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η Daily Mail, οι ιταλικές Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει για να προσδιορίσουν εάν υπήρχαν φινιστρίνια (ή καταπακτές) που είχε αφήσει ανοιχτά το πλήρωμα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί τόσο γρήγορα το σκάφος. Οι ερευνητές θα εξετάσουν αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, δεδομένων των προβλέψεων για κακοκαιρία κατά τη διάρκεια της μοιραίας νύχτας, και αν κάποιο από τα μέλη του πληρώματος φέρει ποινικές ευθύνες.

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 επιβάτες και μέλη πληρώματος και ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, όταν ανατράπηκε στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας πριν από την αυγή προχθές, Δευτέρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.