Κοσμος

Σφήκες επιτέθηκαν σε άνδρα: τον τσίμπησαν 160 φορές

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι εικόνες ίσως ενοχλήσουν τους αναγνώστες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την προηγούμενη Κυριακή ο Άντριου Πάουελ, 57 ετών, επέζησε από κάτι από το οποίο λίγοι άνθρωποι θα τα κατάφερναν: από επίθεση σφηκών, οι οποίες εισέβαλαν σπίτι του και τον έστειλαν ημιθανή στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, όλα ξεκίνησαν όταν η η θεριζοαλωνιστική μηχανή ενός αγρότη αναστάτωσε τη φωλιά των εντόμων σε ένα χωράφι. Και τότε, όπως εξήγησε ο Πάουελ, οι σφήκες όρμηξαν με κατεύθυνση προς το σπίτι του και «ο ουρανός έγινε καφέ».

«Παραπάτησα μπροστά από το σπίτι μου και μπήκα τρέχοντας στο ντους, αλλά με ακολούθησαν μέσα και με τσίμπησαν μέσα από τα ρούχα μου στο ντους. Το μπάνιο ήταν γεμάτο από αυτά», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι οι σφήκες τον τσίμπησαν πάνω από 15 φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, αλλά κατάφερε να αποφύγει τα τσιμπήματα στο πρόσωπό του.

«Έτρεχα γρήγορα», είπε.

Είπε ότι ο φίλος του Richard, ο οποίος ζει κοντά, τον οδήγησε κατευθείαν στη μονάδα μικροτραυματισμών του νοσοκομείου Brecon War Memorial.

«Είχα τις αισθήσεις μου. Το μόνο που μπορούσα να δω ήταν ένα λευκό φως και σκέφτηκα 'εδώ είμαστε'».

© Instagram / Andrew Powell

Είπε ότι οι νοσοκόμες ήταν «καταπληκτικές» και χορήγησαν αδρεναλίνη, μορφίνη και άλλα αναλγητικά για τους αφόρητους πόνους που ένιωθε.

«Αν δεν το είχαν κάνει, τότε θα ήμουν νεκρός», είπε.

Μετά την αρχική του θεραπεία στο Brecon μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Prince Charles Hospital στο Merthyr Tydfil αργότερα το βράδυ της Κυριακής.

«Ο γιατρός εκεί ήρθε τελικά να με δει περίπου στις 02:30 το πρωί και μου είπε ότι πίστευε ότι είχα υποστεί δύο τσιμπήματα. Μόνο που σοκαρίστηκε πραγματικά όταν διαπίστωσε ότι ήταν πάνω από 150 τσιμπήματα», λέει ο Πάουελ ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή Brecon όταν επέζησε της επίθεσης σφηκών.

© Instagram / Andrew Powell

«Αισθάνομαι πραγματικά αρκετά αδύναμος και κουρασμένος, επειδή δεν έχω κοιμηθεί από τότε που συνέβη, επειδή ο πόνος είναι πάρα πολύ μεγάλος. Τα τσιμπήματα έχουν χειροτερέψει και έχουν γίνει μωβ», κατέληξε.

Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει σφήκα;

Οι σφήκες συνήθως τσιμπάνε μόνο αν νιώθουν ότι απειλούνται, δήλωσε η Natalie Bungay, τεχνική υπεύθυνη της Βρετανικής Ένωσης Ελέγχου Παρασίτων (BPCA).

«Το πρόβλημα είναι ότι μια σφήκα που βρίσκεται σε κίνδυνο εκπέμπει μια φερομόνη που στέλνει τα μέλη της κοντινής αποικίας σε μαζική επίθεση», δήλωσε η κ. Bungay.

Αν και μπορεί να είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, η συμβουλή του NHS είναι να μην κουνάτε τα χέρια σας ή να χτυπάτε τις σφήκες, αλλά να παραμείνετε ήρεμοι και να απομακρύνεστε αργά.

Και αν είχατε άλλες ιδέες για να τις ξεγελάσετε, οι σφήκες δεν ξεγελιούνται από κάποιον που προσπαθεί να «το παίξει νεκρός», αναφέρει το Debugged, ένα blog του γίγαντα της εταιρείας καταπολέμησης παρασίτων Rentokil.

«Μην αναζητάτε καταφύγιο μέσα στο νερό, καθώς οι σφήκες απλώς θα περιμένουν να ξαναβγείτε», συμβούλευε.

Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι σφήκες δεν πεθαίνουν μετά από ένα τσίμπημα.

Μπορούν και θα σας τσιμπήσουν μερικές φορές ακόμα, δήλωσε η κα Bungay.

«Ενώ το τσίμπημα από μία σφήκα δεν είναι συνήθως επικίνδυνο, 30 ή 40 τσιμπήματα μπορεί να σας σκοτώσουν», είπε.

Εάν σας τσιμπήσει, θα πρέπει να τραβήξετε το κεντρί που έχει μείνει στο δέρμα και να πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό, σύμφωνα με τις συμβουλές του NHS.

Οι γιατροί συνιστούν την εφαρμογή πάγου ή μιας κρύας κομπρέσας στο σημείο για 10 λεπτά και την ανύψωση της περιοχής για να μειωθεί το πρήξιμο.

Μπορείτε επίσης να πάρετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως αντιισταμινικά και παυσίπονα.

Πηγή: BBC.com