Κοσμος

Η Μοντάνα είναι η όγδοη πολιτεία των ΗΠΑ που ζητά δημοψήφισμα για το δικαίωμα στην άμβλωση

Αυτή η πρωτοβουλία θα εμποδίζει την τιμωρία ασθενών και ιατρικού προσωπικού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να αναγάγουν το δικαίωμα αυτό των γυναικών σε σημαντικό διακύβευμα των εκλογών, κυρίως σε πολιτείες κλειδιά, όπου ο Μπάιντεν κέρδισε το 2020 τον Τραμπ

Η Μοντάνα έγινε την Τρίτη η όγδοη πολιτεία των ΗΠΑ που θα ζητήσει από τους κατοίκους της να δηλώσουν, σε δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αν επιθυμούν να προστατευθεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

© ΕΡΑ/WILL OLIVER

Άμβλωση: Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα από τα ζητήματα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, μετά και την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2022 με την οποία ακυρώθηκε η προστασία του δικαιώματος αυτού των γυναικών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Αν υιοθετηθεί η πρόταση που υποβάλλεται προς ψήφιση στη Μοντάνα, «η κυβέρνηση (της πολιτείας) δεν θα μπορεί να στερεί ή να δυσχεραίνει την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση προτού το έμβρυο είναι βιώσιμο», σύμφωνα με την υπηρεσία της πολιτείας αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Επίσης οι αρχές της Μοντάνα δεν θα μπορούν να αρνούνται την άμβλωση σε μία γυναίκα εφόσον γιατρός έχει κρίνει ότι η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της.

«Η πρωτοβουλία θα εμποδίζει την κυβέρνηση να τιμωρεί τις ασθενείς, τους παρόχους υπηρεσιών υγείας ή οποιονδήποτε βοηθά κάποια να ασκήσει το δικαίωμά της να λαμβάνει εκούσιες, προσωπικές αποφάσεις για την εγκυμοσύνη της», ανέφερε η υπηρεσία.

Αίτηση για να τεθεί προς ψήφιση η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση στη Μοντάνα συγκέντρωσε 81.000 υπογραφές, ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC Montana.

H Μοντάνα είναι η όγδοη αμερικανική πολιτεία που θα ψηφίσει για το δικαίωμα στην άμβλωση κατά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου μαζί με την Αριζόνα, το Κολοράντο, τη Φλόριντα, το Μέριλαντ, τη Νεβάδα, τη Νέα Υόρκη και τη Νότια Ντακότα.

Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να αναγάγουν το δικαίωμα αυτό των γυναικών σε σημαντικό διακύβευμα των εκλογών, κυρίως σε πολιτείες κλειδιά όπως η Αριζόνα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε το 2020 τον Ντόναλντ Τραμπ με διαφορά μόλις 10.000 ψήφων.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές Κάμαλα Χάρις θεωρείται μία από τις βασικές υποστηρίκτριες του δικαιώματος στην άμβλωση.