Κοσμος

Ιαπωνία: Ακύρωση πτήσεων και ταλαιπωρία επιβατών για ένα χαμένο ψαλίδι

Οι ταξιδιώτες επαίνεσαν την ασφάλεια του αεροδρομίου, παρά τις μεγάλες ουρές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπήρχαν τεράστιες ουρές καθώς οι επιβάτες στο σαλόνι αναχωρήσεων αναγκάστηκαν να περάσουν ξανά από ελέγχους ασφαλείας

Τριάντα έξι πτήσεις ακυρώθηκαν σε αεροδρόμιο της Ιαπωνίας και 201 καθυστέρησαν το Σαββατοκύριακο μετά την εξαφάνιση ενός ψαλιδιού από ένα κατάστημα κοντά στις πύλες επιβίβασης.

«Αυτό το περιστατικό ανέδειξε την ασφάλεια της ιαπωνικής αεροπορίας»

Οι έλεγχοι ασφαλείας στον τερματικό σταθμό εσωτερικού του αεροδρομίου New Chitose του Χοκάιντο ανεστάλησαν για περίπου δύο ώρες το πρωί του Σαββάτου, αφήνοντας εκατοντάδες ταξιδιώτες προσωρινά αποκλεισμένους, αναφέρει το BBC.

Υπήρχαν τεράστιες ουρές καθώς οι επιβάτες στο σαλόνι αναχωρήσεων αναγκάστηκαν να περάσουν ξανά από ελέγχους ασφαλείας.

Οι αρχές προσπάθησαν να εντοπίσουν το ψαλίδι που έλειπε, το οποίο βρέθηκε στο ίδιο κατάστημα την επόμενη μέρα. Το ψαλίδι βρέθηκε τελικά από έναν εργαζόμενο στο κατάστημα την Κυριακή. Οι αρχές εξήγησαν ότι καθυστέρησαν την ανακοίνωση μέχρι να επιβεβαιώσουν ότι το ψαλίδι ήταν το ίδιο με αυτό που χάθηκε.

Πολλοί από τους ταξιδιώτες που επηρεάστηκαν από τις ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τις ετήσιες διακοπές τους. «Δεν νομίζω ότι έχουμε άλλη επιλογή (από το να περιμένουμε),» δήλωσε ένας ταξιδιώτης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή. «Αλλά ελπίζω να είναι λίγο πιο προσεκτικοί στο μέλλον».

Ένας άλλος ταξιδιώτης είπε ότι υπάρχουν «τόσα πολλά πράγματα για να ανησυχούμε αυτές τις μέρες δεν τελειώνουν ποτέ. Και δεν νιώθω ασφαλής μέχρι να φτάσω στο σπίτι».

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού ζήτησε από τα αεροδρόμια του Χοκάιντο να διερευνήσουν την αιτία και να αποτρέψουν την επανάληψη του περιστατικού. «Αναγνωρίζουμε ότι αυτό συνέβη λόγω ανεπαρκών συστημάτων αποθήκευσης και διαχείρισης στο κατάστημα,» ανέφερε η Hokkaido Airport. «Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα περιστατικό που θα μπορούσε να συνδεθεί με αεροπειρατεία ή τρομοκρατία, και θα εργαστούμε ξανά για να διασφαλίσουμε την ευαισθητοποίηση στη διαχείριση».

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων στο X επαίνεσαν την ανταπόκριση του αεροδρομίου στο περιστατικό, με αρκετούς να δηλώνουν ότι επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη τους στην ασφάλεια της ιαπωνικής αεροπορίας. «Αυτό το περιστατικό ανέδειξε την ασφάλεια της ιαπωνικής αεροπορίας και την πληρότητα των πρωτοκόλλων της», έγραψε ένας χρήστης. Ένας άλλος είπε ότι «με έκανε να συνειδητοποιήσω ξανά ότι το αεροδρόμιο New Chitose είναι ένα ασφαλές αεροδρόμιο για χρήση».

Το New Chitose είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ιαπωνίας, εξυπηρετώντας τη δεύτερη πιο πολυσύχναστη εγχώρια αεροπορική διαδρομή στον κόσμο – μεταξύ Τόκιο και Σαπόρο – σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αεροπορικών δεδομένων OAG. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια ταξιδιώτες χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο το 2022.