Κοσμος

Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου αφαίρεσε το τελευταίο έργο του Banksy και αυτός είναι ο λόγος

Με έναν γορίλα που απελευθερώνει πουλιά, ο street artist ολοκλήρωσε τη σειρά των ζώων στους τοίχους της πόλης

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Banksy: Ο ζωολογικός κήπος Λονδίνου αφαίρεσε το τελευταίο έργο του - Με έναν γορίλα που απελευθερώνει πουλιά, ο street artist ολοκλήρωσε τη σειρά των ζώων στους τοίχους της πόλης

Το νέο έργο του διάσημου Banksy βρισκόταν αποτυπωμένο πάνω σε τοίχο του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου και έδειχνε ένα γορίλα να σηκώνει το «μεταλλικό» παραπέτασμα απελευθερώνοντας πτηνά και ένα θαλάσσιο λέοντα.

Το κοινό και το προσωπικό του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου ενθουσιάστηκαν με την τοιχογραφία του Banksy © EPA/Andy Rain

Ωστόσο, το ένατο έργο του Bansky δεν έμελλε να μακροημερεύσει σε δημόσια θέα. Αφαιρέθηκε ώστε να «προστατευθεί», σύμφωνα με τους υπευθύνους του κήπου, σε μία προσπάθεια αποτροπής του συνωστισμού, καθώς οι θαυμαστές του ανώνυμου καλλιτέχνη συνέρρευσαν μαζικά στην είσοδο του πάρκου μετά τα αποκαλυπτήρια, την Τρίτη.

Αφαιρέθηκε το τελευταίο έργο του Bansky από τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου

Ο ζωολογικός κήπος είχε προειδοποιήσει τους επισκέπτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα αφαιρούσε το έργο τέχνης από τη δημόσια έκθεση το βράδυ της Παρασκευής «για τη φύλαξή του και για την πλήρη αξιοποίηση της εισόδου μας κατά τη διάρκεια της πολυσύχναστης καλοκαιρινής περιόδου», ενημερώνοντας τον κόσμο: «Εξακολουθούμε να επεξεργαζόμαστε τι ακριβώς θα κάνουμε». Καθώς το ζωγραφισμένο ρολό, «τραβούσε κόσμο» αλλά δεν τολμούσαν να το σηκώσουν!

Αντικατέστησε το έργο με αντίγραφο και μια πινακίδα που γράφει «Banksy woz ere», με την ελπίδα να αποτρέψει τον συνωστισμό στην είσοδό του από τους θαυμαστές του ανώνυμου καλλιτέχνη, οι οποίοι εμφανίζονται μαζικά μετά την αποκάλυψη του έργου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη χαρά που έχει ήδη δώσει αυτό το έργο τέχνης σε τόσο πολλούς, αλλά κυρίως είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στον Banksy, που έβαλε την άγρια φύση στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος», είχε δηλώσει η Kάθριν Ινγκλαντ, επικεφαλής λειτουργίας του ζωολογικού κήπου. «Πρόκειται για μία σημαντική στιγμή στην ιστορία μας, την οποία επιθυμούμε να διαφυλάξουμε κατάλληλα».

Το BBC, επικαλούμενο συνεργάτες του καλλιτέχνη, είχε μεταδώσει ότι ο γορίλας θα είναι το τελευταίο έργο της σειράς.

Η Μπλάντσαρντ είπε ότι το έργο αυτό ίσως είναι το γκραν φινάλε της «απίστευτης σειράς προς τιμή των ζώων».

Πολλές θεωρίες κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο για το νόημα των έργων του Banksy, ενός καλλιτέχνη που έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με θέματα όπως ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή.

Ορισμένοι είκαζαν ότι ενδέχεται να συνδέονται με τις ταραχές και τις ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, άλλοι πίστευαν ότι θέλουν να πουν ότι η ανθρωπότητα σπέρνει η ίδια την καταστροφή της.

Πηγή: Guardian