Κοσμος

Τι σημαίνουν τα χτυπήματα της Ουκρανίας σε δυο σημαντικές γέφυρες του Κουρσκ;

Oι αναλυτές θεωρούν δύσκολο να διατηρηθούν οι θέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι σημαίνουν τα χτυπήματα της Ουκρανίας σε δυο σημαντικές γέφυρες του Κουρσκ;
© EPA/STR

Ουκρανία: Τι σημαίνουν τα χτυπήματα σε δυο σημαντικές γέφυρες του Κουρσκ;

Η Ουκρανία κατέστρεψε μια σημαντική γέφυρα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και χτύπησε μια δεύτερη σε κοντινή απόσταση, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την διασυνοριακή εισβολή της, διακόπτοντας τις ρωσικές διαδρομές ανεφοδιασμού και ενδεχομένως σηματοδοτώντας ότι τα στρατεύματά της θα συνεχίσουν.

Οι στρατιωτικοί bloggers της Ρωσίας αναγνώρισαν ότι η καταστροφή της πρώτης γέφυρας, η οποία διέσχιζε τον ποταμό Σέιμ κοντά στην πόλη Γκλούσκοβο, θα εμποδίσει τις παραδόσεις προμηθειών στις ρωσικές δυνάμεις που αποκρούουν την εισβολή της Ουκρανίας, αν και η Μόσχα θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιήσει ποντόνια και μικρότερες γέφυρες στην περιοχή. Ο επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, υπολοχαγός Μικόλα Όλεστσουκ, δημοσίευσε την Παρασκευή ένα βίντεο από μια ουκρανική αεροπορική επιδρομή που χώρισε τη γέφυρα στα δύο.

Λιγότερο από δύο ημέρες αργότερα, τα ουκρανικά στρατεύματα χτύπησαν μια δεύτερη γέφυρα στη Ρωσία, σύμφωνα με  τον Ρώσο περιφερειακό κυβερνήτη, Αλεξέι Σμιρνόφ..

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, δεν υπήρχαν επίσημες αναφορές για το πού ακριβώς έγινε η δεύτερη επίθεση στη γέφυρα. Τα ρωσικά κανάλια Telegram ισχυρίστηκαν ότι είχε χτυπηθεί μια δεύτερη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ.

Το Κίεβο έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους σχετικά με το σχεδιαζόμενο εύρος και τους στόχους της αστραπιαίας προώθησής του στη Ρωσία, της μεγαλύτερης επίθεσης στη χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία αιφνιδίασε το Κρεμλίνο και είδε δεκάδες χωριά και εκατοντάδες αιχμαλώτους να πέφτουν στα χέρια του.

Όμως τα πλήγματα στις γέφυρες, που προφανώς αποσκοπούν στην αναχαίτιση μιας ρωσικής αντεπίθεσης στο Κουρσκ, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι το Κίεβο σκοπεύει να αναζητήσει ερείσματα στην περιοχή.

Οι αναλυτές λένε ότι, αν και η Ουκρανία θα μπορούσε να προσπαθήσει να εδραιώσει τα κέρδη της εντός της Ρωσίας, θα ήταν ένας επικίνδυνος ελιγμός, δεδομένων των περιορισμένων πόρων του Κιέβου, επειδή οι γραμμές ανεφοδιασμού που εκτείνονται βαθιά στο Κουρσκ θα ήταν ευάλωτες στα ρωσικά πλήγματα.

Πηγή: AP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.