Κοσμος

Η περίεργη σχέση του Aλέν Ντελόν με την πολιτική: Δήλωνε Γκωλικός, ήταν φίλος με τον Λεπέν αλλά και τον Τζακ Λανγκ

Το 2017 δεν στήριξε ούτε τον Μακρόν αλλά ούτε και την Μαρίν Λεπέν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η περίεργη σχέση του Aλέν Ντελόν με την πολιτική: Δήλωνε Γκωλικός, ήταν φίλος με τον Λεπέν αλλά και τον Τζακ Λανγκ
Λεπέν, Τζακ Λανγκ και Αλέν Ντελόν © Frederic REGLAIN/Gamma-Rapho via Getty Images/Ideal Image

Aλέν Ντελόν: Η περίεργη σχέση του με την πολιτική 

Η ζωή του Αλέν Ντελόν ήταν ταραχώδης από όλες τις απόψεις και δεν έλειπαν οι αμφιλόμενες πολιτικά δηλώσεις. 

Το 1974 και το 1981, ο Αλέν Ντελόν ο οποίος ήταν υπέρ της θανατικής ποινής ψήφισε υπέρ του Ζισκάρ ντ' Εστέν (εναντίον του Μιτεράν), το 1988 υπέρ του Ραιμόν Μπαρ (στον πρώτο γύρο) και το 2007 υπέρ του Σαρκοζί, πριν έρθει αργότερα σε ρήξη με τον πρόεδρο. Ενώ δήλωσε πρόθυμα ότι «λάτρευε» και «θαύμαζε» τη Σιμόν Βέιλ, σύμφωνα με το Agence France-Presse, δεν ήταν πολύ διαλλακτικός για τον Ζακ Σιράκ.

Αφού υποστήριξε τον Αλέν Ζιπέ κατά τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων το 2016, ψήφισε τον Φρανσουά Φιγιόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, μεταξύ του Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, είπε ότι «έμεινε σπίτι του» . Δεν του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο η κόρη φερόταν στον πατέρα της.

Από τη δεκαετία του 1980, ο Ντελόν ήταν κοντά στον ηγέτη του Εθνικού Μετώπου. «Έχω σημεία συμφωνίας και διαφωνίας μαζί του. Είναι ένας μακροχρόνιος φίλος, είναι πολύ «συμπαθής» είπε το 1987, ενώ τότε υποστήριζε με ενθουσιασμό τον Ραιμόν Μπαρ.

Το 2013, ο Ντελόν δήλωσε ότι «ενέκρινε» ότι «το Εθνικό Μέτωπο πρέπει να ανέλθει πολιτικά». Μια θέση που καταγγέλθηκε από την επιτροπή Μις Γαλλία και η οποία τον οδήγησε να παραιτηθεί από τη θέση του ισόβιου προέδρου αυτής της κριτικής επιτροπής.

Αντιμέτωπος με τις πολλές αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η υποστήριξή του στον Λεπέν, ο Ντελόν δεν υποχώρησε: «Δεν υπέπεσα σε σφάλμα. Είμαι Γκωλικός εδώ και σαράντα χρόνια, αλλά πρέπει να ζεις με τους καιρούς. Δεν μπορείς να είσαι Γκωλικός σε έναν κόσμο του Ολάντ».

Κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών του 2014, ο άνθρωπος που θεωρούσε την ομοφυλοφιλία «αφύσικη» έδωσε τη φωνή του στο βίντεο της Christine Boutin. «Δεν είπα τίποτα εναντίον του γάμου των ομοφυλοφίλων», εξήγησε. «Είπα ότι δεν με ενδιαφέρει ο γάμος. Αλλά είμαι κατά της υιοθεσίας παιδιών (...) γιατί ένα παιδί πρέπει να έχει πατέρα και μητέρα και να μεγαλώνει από πατέρα και μητέρα».

Αυτή η τοποθέτηση δεν τον εμπόδισε να καλλιεργήσει φιλίες με ανθρώπους των αντίπαλων πλευρών, όπως ο Ιταλός σκηνοθέτης Λουτσίνο Βισκόντι, ομοφυλόφιλος που ήταν κοντά στους κομμουνιστές, ή να βοηθήσει οικονομικά μια ταινία όπως ο «Monsieur Klein» του Joseph Losey, που είχε απαγορευτεί από το Χόλιγουντ λόγω των κομμουνιστικών του συμπαθειών.

Ομοίως, μετά την ήττα της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές του 1986, ζήτησε να του απονείμει ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ τα διακριτικά του Ταξιάρχη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών. Κατά τις δημοτικές εκλογές του 2014 στο Παρίσι, υποστήριξε την υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Άν Ινταλγκό.

Πηγή: Le Monde

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.